Patronii din HoReCa abia îşi mai pot ţine angajaţii, dar Ministerul Economiei promite joburi în restaurante românilor din diaspora

  • 400 de mii de angajaţi din HoReCa riscă să rămână fără joburi
  • Peste 10 mii de restaurante nu se vor mai redeschide niciodată, spun experţii
  • Ministerul Economiei speră că industria ospitalităţii îşi va reveni cât mai rapid
  • Guvernanţii îi cheamă pe românii din diaspora să lucreze în ţară în HoReCa
12364 afișări

Domeniul HoReCa, unul dintre cele mai afectate de pandemie, riscă să piardă 400.000 de angajaţi. În România, 30% din cele 40.000 de restaurante riscă să nu se mai redeschidă niciodată. Chiar şi în aceste condiţii, Ministerul Economiei a făcut o campanie adresată românilor din diaspora prin care aceştia sunt chemaţi în ţară să muncească în industria ospitalităţii. Guvernanţii speră la o revenire cât mai rapidă a acestui sector.

„Ideea a venit deja de ceva vreme şi dintr-o perioadă anterioară acestei crize COVID. Ştim foarte bine că una din marile probleme ale industriei ospitalităţii din România era forţa de muncă. Acuma, sigur că suntem într-un moment de relanti şi de încetinire, dar hotelăria şi turismul românesc erau în creştere şi pe val şi cred că există şi vor exista oportunităţi foarte onorabile şi bune de a lucra în România în condiţii absolut similare cu cele din străinătate”, a declarat Răzvan Pârjol, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

„Într-o astfel de perioadă de criză, cu siguranţă că anumite activităţi din industria HoReCa suferă mai mult decât celelalte. La momentul la care noi gândisem această campanie efectiv era o criză de muncă atât ca număr, cât şi din punctul de vedere al calificării. Faptul că se imaginează nişte concedieri nu înseamnă neapărat că ele se vor şi întâmpla la nivelul la care ele sunt astăzi discutate. Industria ospitalităţii îşi va reveni cu siguranţă dacă toţi, toţi, toţi, atât noi, cât şi colegii noştri operatori şi inclusiv clienţii vor înţelege că vor trebui să respecte nişte reguli”, a mai spus acesta. 

Dat fiind că activitatea din domeniul HoReCa este redusă, mulţi angajaţi pleacă. 

„Fiind cu motoarele oprite, avem un surplus de personal la care ţinem foarte mult şi am dori să rămână alături de noi, dar sunt foarte greu de susţinut aceste costuri, chiar şi cu sprijinul Guvernului. Vom pierde, din păcate, o parte din aceşti angajaţi”, a declarat Dragoş Petrescu, preşedintele patronatului industriei HoReCa. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici