Patru dintre urşii capturaţi la Sinaia au fost duşi pe un fond de vânătoare din Argeş

Patru dintre urşii capturaţi la Sinaia fost duşi, în noaptea de luni spre marţi, pe fondul de vânătoare Negoiu din nordul judeţului Argeş, situat la o distanţă cuprinsă între 25 şi 40 de kilometri de prima zonă locuită.

132 afișări
Imaginea articolului Patru dintre urşii capturaţi la Sinaia au fost duşi pe un fond de vânătoare din Argeş

Patru dintre urşii capturaţi la Sinaia au fost duşi pe un fond de vânătoare din Argeş (Imagine din arhivă; Cătălina Constantin/Mediafax Foto)

Potrivit lui Ramon Jurj, reprezentant al Institutului pentru Cercetări Silvice din Braşov, animalele, două ursoaice şi puii lor, vor rămâne într-o zonă unde vor avea hrană şi vor fi supravegheate de către lucrătorii Ocolului Silvic Suici.

"Transportul urşilor de la Sinaia până în Argeş a decurs în mod normal, fără incidente. Puii au fost deosebit de liniştiţi, ursoaicele au fost mai agitate, dar am oprit din 50 în 50 de kilometri pentru a vedea starea animalelor, cărora le-am mai administrat preventiv doză de tranchilizant, iar acţiunea s a încheiat cu succes", a declarat Ramon Jurj.

Una dintre ursoaicele aduse în Argeş şi puiul ei deveniseră cunoscuţi în zona Sinaia, fiind fotografiaţi şi filmaţi de sute de turişti care au tranzitat în ultimele luni drumul dintre staţiune şi Cota 1400. Un alt pui al ursoaicei a fost ucis, recent, de un şofer care l-a lovit cu maşina spre Cota 1400.

Specialiştii Romsilva şi cei ai Institutului pentru Cercetări Silvice Braşov au mai prins la Sinaia, în noaptea de luni spre marţi, încă un urs, într-un cartier situat la intrarea în staţiune dinspre Bucureşti, astfel că numărul animalelor capturate a ajuns la şase.

Autorităţile locale din Sinaia şi specialiştii de la Institutul de Cercetare pentru Amenajări Silvice Braşov au început, în noaptea de vineri spre sâmbătă, o acţiune pentru prinderea a 25 de urşi care în ultima săptămână şi-au făcut frecvent apariţia în diverse zone din staţiune, au intrat în curţile localnicilor şi s-au plimbat pe străzi, creând panică printre localnici şi turişti.

Potrivit primarului din Sinaia, Vlad Oprea, în acest sens Primăria oraşului Sinaia a încheiat un contract cu Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice Braşov, iar cheltuielile de tranchilizare şi relocare a urşilor, care se ridică la aproximativ 20.000 lei, vor fi suportate de la bugetul local al oraşului Sinaia.

Animalele vor fi tranchilizate, crotaliate şi ulterior relocate în zone împădurite din judeţele Argeş şi Prahova.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici