Paznicul de la Banca Transilvania avea un pistol cu electroşocuri

Leontin Toderici, director executiv la Banca Transilvania, a declarat, duminică după-amiază, că paznicul sucursalei clujene a Băncii Transilvania unde a avut loc jaful armat avea un pistol cu electroşocuri, pe care nu a apucat însă să îl folosească.

256 afișări
Imaginea articolului Paznicul de la Banca Transilvania avea un pistol cu electroşocuri

Paznicul de la Banca Transilvania avea un pistol cu electroşocuri (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit lui Leontin Toderici, în contractul de pază nu este stipulat ca paznicul să aibă o armă letală asupra sa, iar cel de la sucursala unde s-a petrecut jaful avea un pistol cu electroşocuri.

"Din păcate infractorul a acţionat foarte rapid, folosind propriul dispozitiv cu electroşoc. În câteva secunde l-a pus la pământ (pe paznic - n.r.)", a spus Toderici, fiind întrebat dacă paznicul a apucat să folosească pistolul.

Acesta a reiterat că planul de securitate aplicat de bancă în toate agenţiile sale este cel standard, care nu diferă ca rigurozitate de niciunplan al vreunei alte bănci din România.

Potrivit acestuia, planul de securitate şi supraveghere video este întocmit conform Legii 333 şi are avizul MAI, iar dacă ministerul poate face recomandări suplimentare cu privire la acesta, banca le va aplica.

Conform planului, există şase camere video care supraveghează sucursala, imaginile fiind puse la dispoziţia Poliţiei.

În plus, a spus Toderici, protocolul de pază cu firma de securitate de la sucursală are avizul Poliţiei.

Acesta a ţinut să precizeze că banii din sucursala jefuită au fost furaţi din casierie, dintr-o "zonă cu acces limitat unde au fost manipulaţi de către casieri, fiind geam blindat, antiglonţ, uşa de acces era securizată şi conectată la senzori de efracţie", ci nu de la "o zonă cu vedere".

Întrebat cum au putut intra, totuşi, hoţii, Toderici a răspuns: "Ei au intrat prin forţarea uşii de acces, pentru că în momentul în care au intrat în bancă se terminase de alimentat ATM-ul, casieriţa intrase în casierie şi era în prima treaptă de securizare", însă senzorul de intrare prin efracţie se declanşase şi a alertat firma de pază.

Întrebat despre timpul de care au avut nevoie hoţii să comită jaful armat, de un minut şi zece secunde, Toderici a spus că nu vrea să îl comenteze, dar că este "surprinzător".

Leontin Toderici a declarat, duminică, corespondentului MEDIAFAX, în legătură cu afirmaţiile ministrului de Interne potrivit cărora este inadmisibil ca o bancă să fie jefuită mai uşor decât o tonetă din piaţă, că banca a aplicat şi aplică toate recomandările în privinţa securităţii.

"Nu vreau să intru în polemică cu domnul ministru, dar noi am respectat toate regulile de securitate. Firma de pază este acreditată de Poliţie, suntem conectaţi la sistemul de alarmă, iar banii nu erau în zona de acces a tuturor clienţilor. În privinţa complicilor care ar fi existat în interiorul băncii, pot să spun doar că imediat după atac angajaţii erau sub traumă. Vom analiza, de asemenea, ce persoane ar fi putut colabora cu atacatorii, am verificat, de asemenea, dacă au fost concedieri de la filiala din Mănăştur, dar nu au fost, dar facem verificări în continuare", declara, corespondentului MEDIAFAX, Leontin Toderici.

"Nu vreau să comentez ce a spus domnul ministru, că banca din Cluj a fost jefuită mai uşor decât o tonetă din piaţă. Eu spun că ne interesează pe toţi prinderea atacatorilor şi pentru acest lucru oferim tot sprijinul nostru", a adăugat Toderici.

Ministrul Internelor, Dan Nica, a declarat, duminică, faptul că este inadmisibil ca o bancă să fie jefuită mai uşor decât o tonetă din piaţă, referindu-se la jaful armat care a avut loc la o sucursală din Cluj a Băncii Transilvania, şi a spus că acest lucru denotă indolenţa băncilor.

Citeşte şi:

Nica: Banca din Cluj, jefuită mai uşor decât o tonetă din piaţă

Cluj: Jaf armat la o filială a Băncii Transilvania

Băsescu: Statul trebuie să protejeze ordinea în spaţiul public

Nica cere angajarea a 2.000 de poliţişti de ordine publică

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici