PC solicită DNA să cerceteze cum s-au cheltuit banii pentru sterilizarea câinilor fără stăpân

PC acuză autorităţile locale că nu au pus în aplicare prevederile legale existente privind câinii fără stăpân şi solicită DNA încă o dată să facă cercetări legate de modul în care s-au cheltuit banii destinaţi sterilizării acestor câini, deoarece sunt suspiciuni majore.

215 afișări
Imaginea articolului PC solicită DNA să cerceteze cum s-au cheltuit banii pentru sterilizarea câinilor fără stăpân

PC solicită DNA să cerceteze cum s-au cheltuit banii pentru sterilizarea câinilor fără stăpân (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)

Deputatul PC Cătălin Drăguşanu a făcut aceste precizări într-o conferinţă de presă, arătând că nu se poate spune că este un vid legislativ în privinţa gestionării câinilor fără stăpân, deoarece încă din 2001 există o ordonanţă adoptată de Parlament pe această temă.

"PC acuză autorităţile locale de nepunerea în aplicare a reglementărilor legale. Faptul că nu sunt puse în aplicare a dus la crearea unei mafii. PC va solicita DNA încă o dată să efectueze cercetări asupra modului în care s-au cheltuit banii destinaţi sterilizării câinilor fără stăpân deoarece există suspiciuni majore legate de acest lucru, suspiciuni publice", a afirmat deputatul PC.

El a mai spus că PC a depus în 2008 un proiect de lege pentru completarea actualei legislaţii, iar acest proiect a avut un "parcurs greoi".

"Astăzi se află în faza că a trecut de Senat şi se află la comisii în Camera Deputaţilor. Sperăm cât mai curând să avem o îmbunătăţire a legislaţiei privind câinii comunitari", a mai spus Drăguşanu.

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Bogdan Ciucă, a declarat, miercuri, că nu Parlamentul este în culpă pentru că nu a emis o lege privind câinii fără stăpân, deoarece există în vigoare o lege care a aprobat OUG 155/2001 şi care reglementează inclusiv eutanasierea.

Este vorba despre proiectul depus în Parlament în 2007, adoptat în 2011 şi apoi a fost atacat la Curtea Constituţională, care a decis la începutul anului trecut că unele prevederi sunt neconstituţionale.

Proiectul a revenit în Parlament, iar în martie 2013 Senatul a decis că vor putea fi eutanasiaţi doar câinii bolnavi incurabil, declaraţi ca atare în urma unui examen medical competent, efectuat de medicul veterinar, la care pot asista reprezentanţi ai organizaţiilor pentru protecţia animalelor.

Potrivit formei adoptate de Senat, după expirarea termenului de cazare de 30 de zile în adăposturi, dacă nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, câinii pot fi păstraţi în adăposturi sau returnaţi în teritoriu după ce au fost castraţi.

Premierul Victor Ponta a spus, miercuri, la începutul şedinţei Guvernului, că problema câinilor fără stăpân este într-adevăr gravă şi nu mai poate fi uitată, el precizând că legea pe această temă este în Parlament şi speră ca în următoarele zile să se găsească "soluţia corectă".

Preşedintele Traian Băsescu face apel la Guvern să emită o OUG prin care să stabilească "un termen scurt sau rezonabil" în care persoanele care doresc să adopte câinii maidanezi, iar animalele neadoptate în acest termen să fie eutanasiate.

În ianuarie 2011, Curtea Constituţională a decis că este neconstituţională Legea referitoare la câinii comunitari care prevedea că eutanasierea animalelor fără stăpân se va putea face după ce autorităţile locale vor consulta populaţia.

Sesizarea CC a fost făcută de 70 de deputaţi PSD şi 54 de deputaţi PNL. "Gestionarea câinilor fără stăpân nu este o situaţie excepţională, care să necesite măsuri în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public. Fără a o desconsidera, problema câinilor fără stăpân poate fi gestionată şi rezolvată prin măsuri eficiente de către serviciile comunitare, politici publice coerente şi alocarea unor resurse adecvate", se arăta în sesizarea deputaţilor PSD şi PNL trimisă Curţii Constituţionale.

Anunţul privind neconstituţionalitatea legi a fost primit cu urale de membrii organizaţiilor de protecţie a animalelor care protestau atunci la Palatul Parlamentului, unde este sediul Curţii Constituţionale.

Regizori, compozitori, critici de film, ziarişti, pictori, sportivi, artişti plastici, fotografi, medici şi ONG-uri au cerut neadoptarea acestei legi.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, declara atunci că rămâne la ideea de a construi adăposturi pentru câinii fără stăpân, care trebuie strânşi "cât mai curând" de pe străzi, într-un termen de "câteva luni". El spunea atunci că găsise deja soluţii, în colaborare cu ONG-urile.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 22 noiembrie 2011, Legea privind câinii comunitari care prevedea că eutanasierea animalelor fără stăpân se putea realiza după ce autorităţile locale consultau populaţia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier şi că toţi câinii vor fi "cipaţi".

Conform legii, consiliile locale aveau obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a acestei legi, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân şi trebuiau să amenajeze şi să suplimenteze din fonduri proprii în funcţie de necesităţi adăposturile publice pentru câini.

De asemenea, câinii trebuiau ţinuţi în adăposturile înfiinţate de consilii timp de 30 de zile, cu excepţia celor revendicaţi de proprietari. În situaţia în care după expirarea termenului de cazare câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, aceştia pot fi păstraţi în adăposturi, returnaţi în teritoriu, eutanasiaţi sau se poate găsi o soluţie combinată, conform hotărârii consiliilor locale, respectiv ale CGMB, după consultarea populaţiei din raza unităţii administrativ-teritoriale respective, se preciza în actul normativ.

Un copil în vârstă de patru ani a murit, luni, după ce a fost atacat de câini maidanezi, în apropierea Parcului Tei, din Sectorul 2, iar fratele acestuia, de şase ani, a fost muşcat de un picior, dar a reuşit să fugă şi să-şi anunţe bunica.

Copilul de patru ani muşcat de câini a murit din cauza hemoragiei externe, pe corpul acestuia fiind găsite sute de plăgi, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, medicul care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML). Medicul a precizat că doar pe tălpile copilului de patru ani nu au fost găsite plăgi, restul corpului fiind cu sute de muşcături de câini.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, marţi, că va solicita urgentarea dezbaterii proiectului de lege privind câinii fără stăpân, aflată la Comisia pentru administraţie şi că va discuta cu premierul Victor Ponta legat de acest subiect.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici