PDL: După noul proiect de asistenţă socială, vor primi ajutoare de căldură doar familiile nevoiaşe

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, luni, că ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, este aşteptat să vină în Guvern cu un nou proiect de asistenţă socială ţintită, potrivit căruia urmează să primească subvenţii şi ajutoare de căldură doar familiile nevoiaşe.

284 afișări
Imaginea articolului PDL: După noul proiect de asistenţă socială, vor primi ajutoare de căldură doar familiile nevoiaşe

PDL: După noul proiect de asistenţă socială, vor primi ajutoare de căldură doar familiile nevoiaşe (Imagine: Vali Badoi/Mediafax Foto)

Voinescu a spus că la şedinţa BPN al PDL s-a discutat despre un nou sistem de asistenţă socială deoarece expiră sistemul actual de subvenţii la căldură.

"În Guvern este aşteptat ministrul Muncii să vină cu un proiect de asistenţă socială ţintită, urmează să primească subvenţii, ajutoare de căldură doar familiile nevoiaşe, nu în mod pauşal de la miliardar la şomer să primească toată lumea subvenţii, cum a fost în ultimii 20 de ani", a mai spus Voinescu.

Ministrul Muncii declara, la sfârşitul săptămânii trecute, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, că în acest an, prin Legea asistenţei sociale, se încearcă scoaterea asistaţilor social din dependenţă şi încurajarea lor să muncească şi să devină activi pe piaţa muncii.

"Statul nu poate să îţi plătească până la nivelul la care să stai acasă. Asta înseamnă dependent de ajutorul statului. Anul acesta încercăm, prin Legea asistenţei sociale să-i scoatem pe oamenii aceştia din dependenţă şi să-i încurajăm să muncească şi să devină activi pe piaţa muncii. Chiar dacă vor avea venituri mai mici statul poate să le completeze veniturile prin ajutoare, dar nu pot să-ţi dau bani la nivelul la care tu să stai acasă şi să aştepţi să vină poştaşul cu banii", a spus Lăzăroiu.

Ministrul Muncii declara, în 28 iulie, că 23% din banii pentru prestaţii sociale se duc la cei mai bogaţi 20% dintre români, iar aceştia trebuie scoşi din sistem, precizând că 200-300.000 dintre asistaţii sociali sunt de ani de zile aceiaşi în sistem, unii fiind chiar apţi de muncă. "23 la sută din banii pentru prestaţii sociale se duc la cei mai bogaţi 20 la sută dintre români. Aici, mare parte sunt pentru alocaţiilor copiilor, care sunt universale şi e normal să fie aşa, dar 6 la sută din totalul banilor alocaţi pentru venitul minim garantat se duc la cei mai bogaţi 20 la sută. Cei mai săraci sunt acoperiţi de 37 la sută din plata prestaţiilor sociale. Trebuie să-i scoatem din sistem pe cei care nu ar trebui să fie asistaţi social", a declarat Sebastian Lăzăroiu.

Sebastian Lăzăroiu a mai spus că 200-300 de mii dintre asistaţii sociali sunt de ani de zile aceiaşi în sistem, unii dintre ei fiind chiar apţi de muncă. În acest context, demnitarul a precizat că trebuie scăzută dependenţa de sistemul de asistenţă socială şi trebuie introdus un sistem de sancţiuni.

Ministrul a adăugat că speră în septembrie să fie votată Legea asistenţiei sociale cu amendamentele care vor fi propuse, precizând că prin noul act normativ se încearcă reducerea cheltuielilor cu asistenţa socială de la 2,9 - 3 la sută la 2,1 la sută până în 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici