Peisagiştii fac apel la preşedinte să nu promulge noua Lege a spaţiilor verzi. Raluca Rusu oferă mai multe detalii

  • Deputaţii au votat proiectul de modificare a Legii spaţiilor verzi
  • Unul dintre puncte permite construirea de proprietate privată pe spaţiile verzi
  • Raluca Rusu mai are o nemulţumire: parcurile şi grădinile istorice nu vor mai fi administrate de Primării
1280 afișări
Imaginea articolului Peisagiştii fac apel la preşedinte să nu promulge noua Lege a spaţiilor verzi. Raluca Rusu oferă mai multe detalii

Peisagiştii fac apel la preşedinte să nu promulge noua Lege a spaţiilor verzi. Raluca Rusu oferă mai multe detalii

Parcuri de cartier lăsate în paragină şi spaţii verzi înlocuite cu betoane. Asta te aşteaptă, dacă Iohannis va promulga noua lege a spaţiilor verzi.

Ţi-o spune Raluca Rusu, unul dintre iniţatorii proiectului.Peisagist din anul 2005, Raluca a fost mereu preocupată de tot ce înseamnă spaţiu verde.

A vrut să îmbunătăţească legislaţia din domeniu, iar în 2015 s-a pus pe treabă. Alături de alţi colegi din Asociaţia Peisagiştilor din România, a făcut un proiect de lege, care acum a fost adoptat, într-o formă complet diferită de cea iniţială.

Acum, Raluca îi cere preşedintelui să nu promulge legea. În caz contrar, vor dispărea multe spaţii verzi sau vor ajunge în voia sorţii.

În Timişoara spre exemplu, sunt 19 parcuri de cartier, cu o suprafaţă de 16 hectare, în care Primăria nu mai poate face investiţii.

Raluca Rusu, preşedintele ASOP, filiala Vest: Amendamentul domnului Glad Varga va provoca foarte multă neclaritate şi este foarte nociv pentru spaţiile verzi, care sunt de interes public şi ar trebui să fie prioritar interesul public, nu cel individual. Spaţiile verzi din proprietatea persoanelor fizice şi juridice, este vorba despre aceste retrocedări, care s-au întâmplat înainte de 2007, prin care persoanele fizice au intrat în posesia unor spaţii verzi, cum este cazul Parcului Bordei din Bucureşti, prin amendamentul deputatului Glad Varga, se poate schimba destinaţia spaţiilor verzi, printr-o documentaţie de urmanism, printr-un PUZ, cu obligaţia de a crea un nou spaţiu verde în aceeaşi suprafaţă plus 10%, în altă parte a oraşului. Suntem în Piaţa Crucii, care a fost inventariat ca scuar, acest scuar nu va mai face parte din spaţiile verzi din Timişoara, nu mai intră sub incidenţa legii. Nu o să se mai facă lucrări de întreţinere, sau o să se poată construi în acest scuar. Aceste scuaruri sunt foarte importante pentru locuitorii oraşului. Sunt aceste oaze de natură pe care le întâlnim în cartierele noastre, sunt locuri de popas, când vii de la piaţă, sunt locuri de joacă pentru copii, au multiple facilităţi. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici