Pensionarii au cerut Avocatului Poporului să sesizeze CC în cazul OUG 114/2009 privind valoarea punctului de pensie

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor, Preda Nedelcu, a declarat marţi, după întâlnirea cu premierul Emil Boc, că pensionarii au cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională în cazul OUG 114/2009 privind valoarea punctului de pensie.

33 afișări
Imaginea articolului Pensionarii au cerut Avocatului Poporului să sesizeze CC în cazul OUG 114/2009 privind valoarea punctului de pensie

Pensionarii au cerut Avocatului Poporului să sesizeze CC în cazul OUG 114/2009 privind valoarea punctului de pensie (Imagine: Mediafax Foto)

"Am depus la Avocatul Poporului o solicitare prin care am cerut să fie sesizată Curtea Constituţională în privinţa OUG114/2009, prin care se încalcă Constituţia", a declarat Preda Nedelcu.

Preşedintele Federaţiei Pensionarilor a mai spus că a cerut premierului renunţarea la decizia privind îngheţarea punctului de pensie. Potrivit lui Nedelcu, premierul Emil Boc a promis că Ministerul Muncii va analiza această cerere şi va căuta soluţii.

Pensionarii au mai solicitat ca indexarea pensiei să se facă în funcţie de salariul mediu, nu de inflaţie.

Preda Nedelcu a precizat că, după consultarea "specialiştilor în drept", s-a stabilit că federaţia nu poate acţiona Guvernul în judecată, aşa cum anunţase iniţial, acest lucru putând fi făcut doar de către pensionari.

Nedelcu a mai spus că pensionarii îşi menţin decizia de a participa la toate protestele care vor fi organizate de către confederaţiile sindicale.

Federaţia Naţională a Pensionarilor din România susţinea, în 21 ianuarie, că va acţiona în justiţie Guvernul, pentru refuzul de a aplica legea care prevede ca valoarea punctului de pensie să reprezinte 45% din salariul mediu brut pe economie, lege care şi-a produs efectele până în aprilie 2009.

Guvernul poate indexa în acest an cu rata inflaţiei doar pensia socială minimă, de 350 lei, şi eventual să majoreze cele mai mici pensii prin intermediul unui Fond de iniţiativă socială, dar numai în funcţie de resursele generate de evoluţia în următoarele luni a economiei, a spus, marţi, premierul Boc.

El a precizat, după discuţiile cu reprezentanţii asociaţiilor de pensionari privind proiectul de lege al sistemului unitar de pensii, că o decizie în privinţa unei eventuale majorări a celorlalte pensii, altele decât pensia socială minimă, va fi luată în luna aprilie.

Premierul a arătat totodată că Fondul de iniţiativă socială care va fi înfiinţat de Guvern se va baza pe resurse bugetare, nu pe contribuţii ale companiilor, şi va permite ajutorarea financiară a pensionarilor ale căror pensii sunt cu puţin mai mari decât pensia socială minimă.

Şi Alianţa Pensionarilor din România (APR) a solicitat în ianuarie Guvernului, Parlamentului, şefului statului şi partidelor parlamentare respectarea promisiunilor din campania electorală, privind, în primul rând, punctul de pensie care ar trebui să fie 45 la sută din salariul mediu pe economie. Potrivit APR, punctul de pensie a scăzut acum la 39 la sută din salariul mediu brut pe economie, procentul fiind mult mai mic chiar şi faţă de cel stabilit pentru anul 2008, când atinsese o valoare în jur de 42 la sută.

Plenul reunit a respins, în 14 ianuarie, amendamentul parlamentarilor PSD şi PNL privind creşterea punctului de pensie la 45 la sută din salariul mediu brut pe economie, respectiv 826,2 lei.

Prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2010 s-a stabilit îngheţarea valorii punctului de pensie la nivelul anului 2009, respectiv la 732,8 lei.

Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2010 este de 1.836 lei, ceea ce înseamnă o valoare a punctului de pensie de 39,9 la sută.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici