Pensionarii au încheiat protestul de la Cotroceni cu două ore mai târziu decât era programat

Pensionarii au încheiat protestul de la Palatul Cotroceni cu două ore mai târziu decât era programat, la sediul Preşedinţiei rămânând doar aproximativ 20 de oameni.

20 afișări
Imaginea articolului Pensionarii au încheiat protestul de la Cotroceni cu două ore mai târziu decât era programat

Pensionarii au încheiat protestul de la Cotroceni cu două ore mai târziu decât era programat (Imagine: Cristiana Sabău/Mediafax Foto)

Protestul de la Palatul Cotroceni, la care au participat aproximativ 1.000 de pensionari, s-a încheiat în jurul orei 14.00, deşi autorizaţia de pichet era până la ora 12.00. La Palatul Cotroceni au mai rămas aproximativ 20 de pensionari, care stau pe trotuarul din faţa Palatului Cotroceni.

Pensionarii, nemulţumiţi de măsurile de reducere a pensiilor cu 15%, au început pichetul la ora 11.00, iar la scurt timp au forţat cordonul de ordine şi s-au mutat din locul amenajat pentru protest la intrarea în curtea Palatului Cotroceni, unde au aşteptat rezultatul întâlnirii delegaţiei lor cu reprezentanţii Administraţiei prezidenţiale.

În timpul îmbulzelii create după forţarea gardurilor de protecţie, mai multor pensionari li s-a făcut rău, aceştia primind îngrijiri medicale de la echipajele de ambulanţă trimise la faţa locului.

După aproape două ore de discuţii, delegaţia pensionarilor a ieşit din Palatul Cotroceni şi le-a spus protestatarilor că i-au prezentat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Valeriu Turcan, toate problemele lor.

Protestatarii, nemulţumiţi de rezultatul discuţiilor, au început să huiduie şi mai tare şi au cerut demisia preşedintelui Traian Băsescu şi renunţarea la măsurile de reducere a pensiilor.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor, Preda Nedelcu, a declarat că pensionarii sunt nemulţumiţi de propunerea de scădere a pensiilor cu 15%, spunând că decât să le scadă pensiile, preşedintele Traian Băsescu mai bine ar da tuturor pensionarilor cianură, pentru a scăpa de ei, să nu mai fie "o povară pentru întreaga ţară".

Liderul pensionarilor a precizat că reducerea va fi mai mare de 15 procente în realitate, odată cu introducerea coplăţii şi a creşterii preţurilor în perioada următoare, toate acestea ducând la o scădere drastică a puterii de cumpărare a pensionarilor.

"Răspunsul nostru este unul singur: nu putem accepta această diminuare a pensiilor, noi nu ne putem compara cu Grecia unde pensia minimă este de 500 de euro, la noi fiind doar 85 de euro. Ei au de unde scădea, noi nu", a subliniat Nedelcu.

Preşedintele Traian Băsescu declara, în 6 mai, după negocierile cu FMI, că pensiile şi ajutoarele de şomaj vor scădea cu 15%, fondul de salarii pentru tot aparatul bugetar cu 25% şi vor fi reduse "masiv" subvenţiile, banii urmând să fie alocaţi ţintit "către cei care au nevoie de sprijin financiar".

În urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au propus aceste măsuri, în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA.

Într-o declaraţie susţinută marţi seara, şeful statului a precizat că a decis, împreună cu primul-ministru, ca scrisoarea către FMI să nu fie adoptată de Guvern decât cu avizul CES şi că s-ar bucura dacă ar exista o soluţie mai bună, apreciind că "Fondul nu este Armata Salvării", nu face cadouri.

El a arătat totodată că susţine "fără rezerve" soluţia adoptată de Guvern în proiectul de acord cu Fondul Monetar Internaţional, considerând-o "cea mai bună soluţie pe care România o putea adopta în acest moment".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici