Percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Călăraşi, la cămătari şi proxeneţi

Anchetatorii fac joi 20 de percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Călăraşi, la membrii unei grupări, cunoscuţi ca extrem de violenţi, care obligau minore să se prostitueze sau le vindeau altor proxeneţi pentru 600-1.000 de euro şi dădeau bani cu camătă, apoi îi recuperau prin ameninţări şi bătaie.

898 afișări
Imaginea articolului Percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Călăraşi, la cămătari şi proxeneţi

Percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Călăraşi, la cămătari şi proxeneţi

Potrivit Poliţiei Române, 220 de poliţişti percheziţionează, în Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Călăraşi, locuinţele membrilor unei grupări infracţionale suspectate de şantaj, cămătărie, trafic de minori şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, fiind puse în aplicare 20 de mandate de aducere emise pe numele suspecţilor şi alte 25 de citaţii pentru martori.

Suspecţii şi martorii vor fi duşi la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Centrală, pentru a fi audiaţi, urmând ca anchetatorii să stabilească măsurile preventive în cazul acestora.

Ancheta a fost începută în luna februarie, din cercetări rezultând că gruparea infracţională ar fi fost constituită în jurul liderului, în baza relaţiilor de rudenie dintre membrii.

"Majoritatea membrilor grupării infracţionale sunt bănuiţi că ar fi folosit violenţă în derularea actelor infracţionale, inducând o stare de temere şi încercând să câştige supremaţia în mediul infracţional din Bucureşti, Ilfov şi Călăraşi. Principala activitate a grupării o reprezenta acordarea de împrumuturi băneşti cu camătă persoanelor din anturajul acestora sau persoanelor recomandate de apropiaţi ai grupului", se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.

Alţi membri ai grupării se ocupau cu recrutarea, adăpostirea şi transportarea unor tinere minore, pe care le puneau să se prostitueze în Bucureşti şi Ilfov, sumele obţinute astfel fiind împărţite în mod egal între membrii grupului.

Potrivit unor surse judiciare, o latură a grupării, cunoscută sub numele de "Chira", era coordonată de Aurel Chira, cunoscut în lumea interlopă din Bucureşti şi judeţul Călăraşi. Locotenenţii acestuia erau Cristian Rafael Chira, Robert Chira, Albert Chira, Laurenţiu-Ionuţ Chira, Jan Mihai şi Florin Valentin Gheorghe, rude directe sau prin alianţă cu Aurel Chira. Majoritatea membrilor acestei grupări sunt persoane de temut atât în Bucureşti, cât şi în Ilfov şi Călăraşi, fiind cercetaţi în trecut pentru conflicte violente cu alte grupări rivale, au precizat sursele citate.

Aceştia sunt suspectaţi că au dat împrumuturi cu camătă, iar unii dintre ei ar fi obţinut sume mari de bani şi din activităţi economice care în prezent sunt cercetate în dosare penale.

"Datorită renumelui acestora şi influenţei asupra funcţionarilor din mai multe primării ai localităţilor din judeţul Călăraşi, aceştia au dobandit de-a lungul timpului, mai multe terenuri, păduri şi bălţi, fapt ce le-a conferit o situaţie financiară foarte bună", au mai arătat sursele judiciare.

Anchetatorii au stabilit că membrii grupării dădeau bani unor persoane din anturajul lor sau recomandate de acestea, iar dacă datornicii nu mai aveau posibilitatea să restituie sumele împrumutate şi dobânda aferentă, le amerninţau familiile, iar în unele cazuri ajungeau la urmăriri şi blocări în trafic, intrări în locuinţele acestora prin forţarea uşii de acces, lovire cu pumnii, picioarele şi corpuri contondente.

O altă latură a grupării infracţionale, din care făceau parte Ion Vijai, Mihai Dinu, zis Gogoaşă, Traian Suhăţeanu, zis Taran şi Irinel Argint, zis Papuc, persoane cunoscute ca fiind extrem de violente, se ocupa de racolarea unor tinere minore, pe care le puneau să se prostitueze sau le vindeau altor proxeneţi, cu sume cuprinse între 600 şi 1.000 de euro.

La percheziţii participă poliţişti de la Direcţia de Investigaţii Criminale, Institutul Naţional de Criminalistică, Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiunii Speciale, Poliţia Capitalei şi inspectoratele de poliţie judeţene Călăraşi, Ilfov, Argeş, Buzău, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov şi Prahova. Acţiunea este sprijinită de Direcţia Operaţiuni Speciale şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici