Pericol de avalanşe în Munţii Făgăraş şi Bucegi: Instabilitatea zăpezii, cauzată de ninsorile abundente

Turiştii care vor merge, începând de joi, în Munţii Făgăraş şi Bucegi sunt avertizaţi de salvamontişti să nu meargă mai sus de cabanele din zona turistică din cauza riscului mare de producere a avalanşelor, din cauza ninsorilor abundente.

310 afișări
Imaginea articolului Pericol de avalanşe în Munţii Făgăraş şi Bucegi: Instabilitatea zăpezii, cauzată de ninsorile abundente

Pericol de avalanşe în Munţii Făgăraş şi Bucegi: Instabilitatea zăpezii, cauzată de ninsorile abundente (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat transmis de Centrul Meteorologic Transilvania Sud Sibiu, de joi seară, de la ora 21.00, până vineri la aceeaşi oră, riscul producerii de avalanşe la peste 2.000 de metri altitudine, în Făgăraş şi Bucegi, este de patru, pe o scară de la unu la cinci, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Instabilitatea zăpezii este cauzată de ninsorile abundente din ultimele 24 de ore, înregistrându-se precipitaţii de peste 25 de litri pe metru pătrat.

"La peste 2.000 de metri altitudine, zăpada depusă în ultimele 24 de ore a fost mai însemnată cantitativ în Făgăraş, unde stratul proaspăt poate atinge 40 de centrimetri şi este mai redusă în Bucegi, unde stratul proaspăt poate avea, pe alocuri, 30 de centrimetri. Stratul de suprafaţă este puţin stabilizat şi cu rezistenţă scăzută. Se întâlnesc, de asemenea, plăci de vânt recente, în special în Bucegi", se arată în comunicat.

Potrivit documentului, joi, la ora 15.00, stratul de zăpadă măsura 264 de centrimetri la Bâlea Lac şi 166 de centrimetri Vf. Omu.

Meteorologii anunţă, de asemenea, că în zona montană înaltă ninsorile şi precipitaţiile mixte vor continua.

Având în vedere instabilitatea stratului de zăpadă din zona înaltă a Munţilor Făgăraş, salvamontiştii sibieni recomandă turiştilor să nu urce mai sus de cabanele din zona turistică.

"Recomandarea este ca turiştii să nu urce în perioada asta, de joi până duminică, mai sus de cabanele din masivul Făgăraş, ca urmare a creşterii riscului de avalanşă la gradul patru şi a ninsorilor care sunt prognozate. Turiştii care ajung la Bâlea Lac pot apela cu încredere la patrula de salvamontişti, care este în permanenţă, cu rugămintea să ţină cont de recomandările colegilor noştri", a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, Adrian David, directorul Salvamont Sibiu.

Şi în municipiul Sibiu, potrivit meteorologilor, precipitaţiile au fost abundente, înregistrându-se peste 25 de litri pe metru pătrat, în oraş plouând fără întrerupere aproape 48 de ore.

Din cauza precipitaţiilor abundente, un copac bătrân îmbibat de apă a căzut pe un bulevard central din oraş.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu, Silviu Albişor, copacul a căzut pe Bulevadrul Corneliu Coposu din municipiul Sibiu, atât pe trotuar, cât şi o parte din carosabil, dar nu s-au înregistrat victime sau daune materiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici