Persoanele dependente ar putea beneficia de îngrijire personală la domiciliu opt ore zilnic

Persoanele dependente, care necesită asistenţă permanentă, pot beneficia de îngrijire zilnică acordată la domiciliu de îngrijitorul formal pentru maximum opt ore pe zi, consecutive sau repartizate la intervale regulate pe parcursul zilei, potrivit proiectului Legii de asistenţă socială.

1133 afișări
Imaginea articolului Persoanele dependente ar putea beneficia de îngrijire personală la domiciliu opt ore zilnic

Persoanele dependente ar putea beneficia de îngrijire personală la domiciliu opt ore zilnic (Imagine: Shutterstock)

Proiectul de Lege privind asistenţa socială prevede că acordarea serviciilor de îngrijire personală la domiciliu se planifică şi se programează în vizite zilnice, săptămânale sau lunare, repartizate la intervale regulate.

Iniţiatorii proiectului de act normativ precizează că îngrijirea personală la domiciliu poate fi formală, asigurată de persoane calificate şi certificate profesional, sau informală, asigurată de membrii de familie, prieteni, vecini sau o altă persoană necalificată care îşi asumă responsabilitatea îngrijirii persoanei.

"Persoana dependentă care necesită asistenţă şi/sau supraveghere permanentă poate beneficia de îngrijire zilnică acordată la domiciliu de îngrijitorul formal pentru maximum 8 ore /zi, consecutive sau repartizate la intervale regulate pe parcursul zilei. Prin excepţie, îngrijirea personală acordată la domiciliu poate fi asigurată, pe o perioadă mai mare de 8 ore/zi, de îngrijitori informali calificaţi sau de îngrijitori formali numai în condiţiile prevăzute expres de lege", se arată în proiectul de lege.

Acest tip de persoane au prima indicaţie de asistare în centre rezidenţiale, în cazul în care nu au familie sau familia acestora nu poate asigura îngrijirea necesară iar serviciile de îngrijire care presupun ajutor pentru îndeplinirea activităţilor zilnice sunt acordate de îngrijitori informali şi voluntari şi, numai în lipsa acestora, de îngrijitori formali.

Proiectul de act normativ mai stabileşte că persoanele vârstnice dependente beneficiază de servicii de îngrijire personală acordate raportat la gradul de dependenţă şi nevoile individuale de ajutor, precum şi în funcţie de situaţia familială şi veniturile de care dispun.

Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia de a asigura serviciile de îngrijire personală acordate la domiciliu şi în centre rezidenţiale, pentru persoanele vârstnice dependente singure sau a căror familie nu poate să le asigure îngrijirea.

"Evaluarea autonomiei funcţionale a persoanelor dependente şi stabilirea gradelor de dependenţă se realizează în baza unor criterii standard, aprobate prin hotărâre a Guvernului. Evaluarea autonomiei autonomiei funcţionale se realizează, de regulă, la domiciliul persoanei, de o echipa mobilă de evaluatori. (...) Furnizarea serviciilor de îngrijire se realizează conform planului individualizat de asistenţă şi îngrijire, elaborat de personal de specialitate, în baza recomandărilor formulate de echipa de evaluare", se mai arată în proiect.

Îngrijitorii informali şi formali vor putea beneficia de facilităţi şi servicii de suport, iar membrii de familie care asigură îngrijirea persoanei vârstnice vor putea primi indemnizaţii, servicii de consiliere şi servicii de tip respiro.

Proiectul de lege va fi în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, până în 24 martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici