Pesta porcină se extinde: Focar nou la Galaţi. Peste 130 de porci vor fi eutanasiaţi

Pesta porcină africană se extinde la periferiile oraşului Galaţi, unde a fost descoperit încă un focar al virusului. În urmă cu două zile, prezenţa virusului fusese confirmată într-o gospodărie din extravilanul municipiului, spre graniţa cu Republica Moldova.

394 afișări
Imaginea articolului Pesta porcină se extinde: Focar nou la Galaţi. Peste 130 de porci vor fi eutanasiaţi

Focar nou de pestă porcină în municipiul Galaţi. Peste 130 de porci vor fi eutanasiaţi

Pesta porcină africană a apărut într-o gospodărie cu 88 de porci de la periferia oraşului Galaţi. Imediat autorităţile locale s-au reunit în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi au aprobat planul de măsuri.

„Aseară (vineri seară - n.r.) am avut un Comitet pentru Situaţii de Urgenţă Extraordinar. Am primit un buletin privind o suspiciune la o gospodărie în zona Bazinului Nou a municipiului Galaţi”, a declarat prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol.

În gospodăria aflată pe o stradă de la marginea oraşului sunt aproape 90 de porci adulţi şi purcei. Prezenţa virusului a fost confirmată de Laboratorul din Bacău, iar porcii vor fi eutanasiaţi pe parcursul zilei. Reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au decis să sacrifice şi porcii din curţile învecinate, aproximativ 135 de animale fiind vizate de acţiunea veterinarilor.

„Gospodăria este situată la ieşirea din oraşul Galaţi, în zona de reper Bazinul Nou, pe stânga. Astăzi are loc acţiunea de ucidere preventivă a porcilor din gospodărie. Acolo este un grup izolat de case, pe două străduţe. În zona respectivă, în baza de date, apar 135 de porci în toate casele, gospodăriile, anexele, să vedem câţi găsim. În gospodăria cu pestă sunt 19 porci adulţi şi 69 de purcei recent fătaţi, au maximum o lună şi jumătate”, a anunţat directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi, Carmen Stroia.

Focarul confirmat sâmbătă este cel de al 14-lea din judeţul Galaţi după cele din Suceveni, Piscu, Cavadineşti, Tudor Vladimirescu şi municipiul Galaţi.

Până în prezent, în judeţul Galaţi au fost sacrificaţi peste 300 de porci din cauza pestei porcine africane, iar proprietarii urmează să fie despăgubiţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici