Peste 1.500 de persoane protestează faţă de construirea unei noi fabrici de formaldehidă la Sebeş

Peste 1.500 de persoane protestează, duminică, la Sebeş, faţă de construirea în oraş a unei noi fabrici de formaldehidă, substanţă considerată cancerigenă, investiţia urmând să fie realizată de compania austriacă Kronospan, unul dintre cei mai mari producători de PAL şi MDF din Europa.

739 afișări
Imaginea articolului Peste 1.500 de persoane protestează faţă de construirea unei noi fabrici de formaldehidă la Sebeş

Fabrica Kronospan din Sebeş (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Protestatarii s-au mobilizat pe reţelele de socializare şi s-au adunat în jurul orei 14.00 în faţa Primăriei Sebeş, unii însoţiţi de copii, iar apoi au pornit într-un marş pe străzile din oraş, manifestându-se zgomotos şi purtând pancarte cu mesaje precum "Kronospan nu uita / Sebeşul nu te vrea", "Opriţi poluarea! Formaldehida = cancer", "Dacă alţii nu vă lasă / Voi poluaţi la noi acasă" sau "Nu corporaţia face legislaţia", transmite corespondentul MEDIAFAX.

La ora transmiterii acestei ştiri, grupul de protestatari se află în marş pe străzi, iar pe traseu li se alătură alţi oameni, punctul final al acţiunii urmând să fie parcarea din faţa companiei Kronospan, potrivit organizatorilor.

Acţiunea de protest de la Sebeş a fost organizată de Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş, înfiinţat de mai mulţi localnici susţinuţi de organizaţii ecologice, iar obiectivul principal al acestuia este de a milita împotriva construirii unei noi fabricii de formaldehidă în Sebeş cu o capacitate de 60.000 de tone pe an.

Potrivit reprezentanţilor Jandarmeriei Alba, acţiunea de protest de duminică este autorizată, urmând să se încheie până la ora 18.00.

Într-un comunicat de presă, reprezentanţii Grupului de Iniţiativă Civică Sebeş solicită autorităţilor să ia ”măsuri urgente pentru stoparea poluării oraşului şi să interzică continuarea activităţii principalului poluator, SC Kronospan SA, atât timp cât acesta nu respectă cu stricteţe normele europene de protecţia mediului".

"Ţinând cont de faptul că autorităţile statului român, obligate prin lege să protejeze mediul, nu dispun la ora actuală de aparatura modernă de ultimă generaţie necesară măsurării exacte a cantităţii de noxe emise în atmosferă, locuitorii Sebeşului solicită atât oprirea imediată a acestei instalaţii noi, cât şi a celei vechi, până la rezolvarea definitivă a acestei probleme, rezolvare care va fi prezentată public şi prin angajamente cu răspundere juridică. Oamenii din Sebeş şi din localităţile învecinate consideră că poluarea masivă resimţită în toate zonele oraşului reprezintă o încălcare gravă a dreptului constituţional la sănătate şi la un mediu curat", se arată în comunicatul de presă citat.

Protestatarii consideră că noua fabrică de formaldehidă, cu o capacitate de 60.000 de tone pe an, este ”un pericol evident” pentru sănătatea şi viaţa celor peste 150.000 de locuitori din zona Sebeş - Alba Iulia şi susţin că procedura de autorizare şi revizuire a acordului de mediu este ilegală.

La rândul lor, reprezentanţii companiei Kronospan afirmă, într-un comunicat de presă, că noua instalaţie de producere a formaldehidei pe care doreşte să o realizeze respectă toate reglementările, atât din România, cât şi din Uniunea Europeană.

Potrivit companiei, investiţia este realizată de divizia chimică a a Kronospan, Kronochem, şi are autorizaţie de construire şi acord de mediu.

"Pentru obţinerea autorizaţiei de construire, Kronochem a derulat întreaga procedură legală în vigoare. La dispoziţia publicului au fost puse pe site-ul ARPM şi Kronospan Raportul de impact asupra mediului şi Raportul de securitate pentru noua instalaţie. Ambele rapoarte sunt realizate de evaluatori independenţi, acreditaţi şi tratează pe larg toate aspectele referitoare la tehnologii, procese de fabricaţie, protecţia mediului", mai spun reprezentanţii companiei.

Compania Kronospan este cel mai mare producător de plăci pe bază de lemn din România, unde a investit peste 500 de milioane de euro şi deţine două unităţi de producţie la Sebeş şi Braşov şi un centru logistic la Constanţa.

Kronospan a început investiţiile în ţara noastră în 2004, când a cumpărat de la grupul italian MD Fratti fabrica din Sebeş. Pe lângă platforma de prelucrare a lemnului, la Sebeş, Kronospan deţine şi o fabrică de formaldehidă care produce 30.000 de tone pe an.

În urmă cu cinci ani, compania Kronospan a mai avut o tentativă de construire a unei fabrici noi de formaldehidă, însă atunci, în urma unor proteste ale localnicilor şi a unor controale ale autorităţilor, s-a stabilit că firma nu a respectat procedurile legale şi nu avea toate autorizaţiile necesare construcţiei, fiind nevoită să demoleze instalaţia.

Ulterior, între Kronospan şi Primăria Sebeş a urmat un proces în instanţă, după ce compania a contestat decizia de demolare, iar în 2010 Judecătoria Sebeş a dispus demolarea acestei instalaţii pe motiv că este construită ilegal şi aducerea terenului la starea iniţială.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici