Peste 10.000 de oameni, la ceremoniile organizate de Bobotează pe faleza Cazinoului Constanţa

Peste 10.000 de persoane au participat, luni, la ceremoniile organizate de Bobotează pe faleza Cazinoului din Constanţa, mii de oameni înghesuindu-se şi îmbrâncindu-se pentru a primi o sticlă cu agheasmă, deşi preoţii au dat asigurări că sunt suficiente sticle.

155 afișări
Imaginea articolului Peste 10.000 de oameni, la ceremoniile organizate de Bobotează pe faleza Cazinoului Constanţa

Peste 10.000 de oameni, la ceremoniile organizate de Bobotează pe faleza Cazinoului Constanţa (Imagine: Adrian Boioglu/Mediafax Foto)

După ce a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Constanţa, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a pornit, de la ora 11.30, într-o procesiune spre faleza Cazinoului din Constanţa, unde a oficiat slujba de sfinţire a apelor.

După ceremonia religioasă, arhiepiscopul Tomisului a urcat într-o şalupă şi a plecat în larg pentru a arunca în apă cele trei cruci din lemn, conforma tradiţiei.

Peste 30 de tineri aflaţi pe trei nave s-au aruncat în mare pentru recuperarea crucilor şi aducerea lor la mal. Una dintre cruci a fost prinsă de către un tânăr de 25 de ani, care a povestit că este pentru prima dată când reuşeşte acest lucru, din cinci încercări. Ceilalţi doi bărbaţi care au luat celelalte două cruci nu au dorit să iasă la mal şi s-au întors pe nava cu care sosiseră în larg, ei urmând să coboare în portul turistic Tomis.

Printre cei care au sărit în mare s-a aflat şi un tânăr care avea doar costum de baie, şi nu costum de scafrandru, ca ceilalţi, el spunând că apa a fost mai caldă decât se aştepta şi că a fost o experienţă inedită. De altfel, la ora ceremoniei religioase termometrele din Constanţa înregistrau o temperatură de 9 grade Celsius.

Arhiepiscopul Tomisului a afirmat, după ce a revenit din larg, că îşi doreşte ca viaţa oamenilor să fie mai liniştită în acest an, aşa cum a fost şi marea în această zi.

După încheierea ceremoniei religioase, credincioşii prezenţi pe faleza cazinoului au luat cu asalt zona special amenajată unde jandarmii au împărţit sticle cu apă sfinţită.

Oamenii legii au montat mai multe garduri pentru a delimita zona în care se aflau lăzile cu PET-uri. Mulţi dintre oameni s-au înghesuit şi s-au îmbrâncit, sperând să fie printre primii care iau aceste sticle, deşi jandarmii i-au asigurat că PET-urile ajung pentru toată lumea. La un moment dat, din cauza aglomeraţiei create într-o parte a falezei oamenii au început să dea sticlele din mână în mână până la cei din spate. De asemenea, jandarmii i-au dirijat pe oameni către zone ale falezei care nu erau la fel de aglomerate pentru a putea să primească apa sfinţită fără să se mai înghesuie.

După ce toţi credincioşii au luat sticle cu apă sfinţită, mai multe care trase de cai şi măgari au plecat pe principalele artere ale Constanţei pentru a împărţi apa sfinţită credincioşilor care nu au putut ajunge la ceremonia religioasă.

Peste 200 de jandarmi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean şi ai Grupării de Jandarmi Mobile Tomis au fost mobilizaţi la Constanţa de Bobotează.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici