Peste 20 de ONG-uri cer oprirea finanţării cultelor religioase de către stat

Peste 20 de ONG-uri cer Parlamentului să oprească finanţarea cultelor religioase "cu aproximativ 540 de milioane de euro pe an, sumă echivalentă cu 0,4 la sută din PIB", iar fondurile respective să fie redirecţionate către educaţie, cercetare şi sănătate.

1841 afișări
Imaginea articolului Peste 20 de ONG-uri cer oprirea finanţării cultelor religioase de către stat

Peste 20 de ONG-uri cer oprirea finanţării cultelor religioase de către stat (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Anual, cultele religioase primesc din partea statului aproximativ 540 de milioane de euro, sumă echivalentă cu 0,4 la sută din PIB-ul României, valoare anunţată de însăşi Patriarhia BOR", se arată într-un apel către Parlament iniţiat de 23 de organizaţii neguvernamentale.

Semnatarii apelului amintesc că nivelul arieratelor la plata medicamentelor este de doar 0,3 la sută din PIB şi fac un apel "către toţi membrii legislativului, indiferent de partidul din care fac parte, să stopeze finanţarea de către stat a cultelor religioase" şi să redirecţioneze aceste fonduri către educaţie, cercetare şi sănătate.

"Este anormal ca într-un stat laic sute de milioane de euro din bugetele autorităţilor de stat, centrale şi locale să fie deturnate de la nevoile reale ale ţării spre beneficiul cultelor religioase. Acestea sunt organizaţii private şi trebuie să se autofinanţeze din contribuţiile voluntare ale credincioşilor", susţin ONG-urile.

Cele 22 de organizaţii semnatare sunt Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR), ActiveWatch, Expediţie în Cultură, Asociaţia Mişcarea Civică Miliţia Spirituală, Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe), Fundaţia Population Services International în România, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Asociaţia Start Focus, Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics, Asociaţia Reper21, Asociaţia Epas, Asociaţia Accept, Fundaţia Alături de Voi, Fundaţia Pact, Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, Green Hours & Teatrul Luni, Agenţia de Dezvoltare Comunitară "Împreună", Asociaţia Edusfera, Centrul pentru Acţiune şi Responsabilitate în Educaţie, Grupul h.arta, Asociaţia Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă şi Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici