Peste 200 de pensionari la coadă la Tribunalul Argeş, cerând anularea OUG de reţinere a CAS

Peste 200 de persoane care au pensii de peste 740 de lei stau la coadă, miercuri, la Tribunalul Argeş pentru a depune plângeri prin care cer anularea OUG 107/ 2010, în baza căreia li se reţine din pensie 5,5% pentru contribuţiile de sănătate, în ultima perioadă 10.000 de pensionari depunând plângeri

631 afișări
Imaginea articolului Peste 200 de pensionari la coadă la Tribunalul Argeş, cerând anularea OUG de reţinere a CAS

Peste 200 de pensionari la coadă la Tribunalul Argeş, cerând anularea OUG de reţinere a CAS (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Potrivit reprezentanţilor Tribunalului Argeş, în incinta instituţiei s-a creat aglomeraţie din cauza numărului mare de pensionari care stau la coadă pentru a depune plângeri, activitatea unităţii desfăşurându-se îngreunat.

"Am depus plângere pe contencios administrativ la secţia de litigii de muncă a Tribunalului Argeş. Cerem anularea legii de percepere a unei cote de asigurări sociale de sănătate de 5,5 la sută pentru pensiile mai mari de 740 de lei, intrată în vigoare la 1 ianuarie. Depunerea plângerilor a început de mai mult timp, au urmat sărbătorile de Paşte şi eu nu am mai avut timp să depun, dar am venit acum", a declarat un pensionar.

Reprezentanţii Tribunalului Argeş spun că din cauza numărului mare de plângeri şi în condiţiile în care există doar cinci complete de judecată termenele au fost fixate pentru judecare pentru septembrie-decembrie anul acesta şi pentru primele trei luni ale lui 2013.

Magistraţii Tribunalului Argeş au soluţionat în ultimul timp câteva astfel de plângeri, hotărând că decizia Guvernului este legală. La recurs, judecătorii Curţii de Apel Piteşti au infirmat decizia iniţială, dispunând că trebuie impozitată doar diferenţa între 740 de lei şi cuantumul total al pensiei.

În ultima perioadă, peste 10.000 de persoane cu pensii de peste 740 de lei au depus plângeri la registratura Tribunalului Argeş, cerând anularea OUG 107/ 2010, în baza căreia li se reţine din pensie 5,5 la sută pentru contribuţiile de sănătate, ei solicitând şi restituirea sumelor reţinute până acum.

Potrivit OUG nr. 107/ 2010, persoanelor care beneficiază de pensii de peste 740 de lei li se reţine, de la 1 ianuarie 2011, 5,5 la sută contribuţii de sănătate.

În mai multe judeţe, după intrarea în vigoare a acestei ordonanţe mii de pensionari cu pensii mai mari de 740 de lei au depus plângeri prealabile la casele judeţene de pensii, în care solicitau restituirea contribuţiei de sănătate de 5,5 la sută, iar instituţiile le-au respins pe considerentul că o astfel de cerere nu poate modifica o ordonanţă de urgenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici