Peste 3.200 de copii au dispărut în ultimul an

Peste 3.200 de copii au dispărut în ultimul an, numărul acestora fiind de peste zece ori mai mare decât în anii 2003 - 2004, când numărul dispariţiilor era de aproximativ 300, a declarat, marţi, de Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi, şeful Serviciului Urmăriri din IGPR, Adrian Dumitrescu.

59 afișări
Imaginea articolului Peste 3.200 de copii au dispărut în ultimul an

Peste 3.200 de copii au dispărut în ultimul an (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

În perioada aprilie 2009 - aprilie 2010 au dispărut 3.259 de copii, peste 90 la sută din cazuri fiind plecări voluntare de acasă sau din centrele de ocrotire, potrivit datelor înregistrate de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

Adrian Dumitrescu a precizat că 140 dintre minorii dispăruţi aveau vârsta mai mică de zece ani, iar până în 21 aprilie 2010 mai erau în evidenţă încă 342 de copii daţi dispăruţi, poliţia desfăşurând activităţi specifice în vederea găsirii lor.

În aceeaşi perioadă au fost găsiţi 3.286 de copii dispăruţi, 144 dintre aceştia având până în zece ani.

Şeful Serviciului Urmăriri din Poliţia Română a precizat că aproximativ trei la sută din numărul total au fost dispariţii accidentale iar unu la sută din cazuri au fost dispariţii periculoase, copiii fiind răpiţi sau traficaţi în vedere aexploatării sexuale.

Dumitrescu a mai spus că numărul mare de dispăriţii înregistrate comparativ cu anii 2003 - 2004 se datorează şi faptului că procedura privind primirea sesizărilor a fost modificată, în sensul că nu mai trebuie să treacă 24 de ore pentru ca un copil să poată fi declarat dispărut.

Principalele motive pentru care copii fug de acasă sunt lipsa supravegherii din partea părinţilor, teama de reacţia părinţilor faţă de situaţia şcolară sau faţă de o greşeală comisă de copil, intenţia de a câştiga bani, din cauza situaţiei materiale precare din familie, conflictele din familie, influenţa anturajului sau lăsarea copiilor în grija rudelor, în urma plecării părinţilor la muncă în străinătate.

Preşedintele executiv al Organizaţiei "Salvaţi Copiii" România, Gabriela Alexandrescu, a declarat, marţi, că, ONG-ul va iniţia, în parteneriat cu IGPR, o campanie de educare a părinţilor în vederea reducerii fenomenului de plecări voluntare de acasă.

"Ne îngrijorează numărul mare de copii care pleacă voluntar de acasă, unii dintre ei având vârste fragede. Copiii sunt extrem de vulnerabili, iar la vârsta adolescenţii pot fi uşor influenţaţi şi atraşi în anturaje periculoase. A devenit imperios necesar să facem o analiză serioasă în ceea ce priveşte cauzele care îi determină pe copii să plece de acasă şi să lucrăm intensiv pentru ca minorii să fie conştienţi de riscurile la care se expun", a precizat Gabriela Alexandrescu.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Familiei şi a Drepturilor Copilului, Gabriel Alexe, a atras atenţia că în astfel de proiecte ar trebui să se implice şi copiii, ei putând veni în ajutorul autorităţilor pentru diminuarea acestui flagel.

Totodată, Gabriel Alexe a precizat că un rol important îl au şi comunităţile locale, şcoala şi Biserica.

Din 1983, ziua de 25 mai este dedicată copiilor dispăruţi, iar la nivel mondial sunt organizate acţiuni care au scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la problematica copiilor declaraţi dispăruţi în întreaga lume.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici