Peste 300 de gălăţeni au ieşit în stradă, nemulţumiţi că de o lună şi jumătate nu mai au apă caldă

Peste 300 de persoane au protestat, miercuri după-amiază, în municipiul Galaţi, în cadrul unei acţiuni iniţiate de Cartel Alfa, faţă de lipsa apei calde şi a modului în care autorităţile locale şi centrale au gestionat criza existentă în sistemul centralizat de termoficare.

196 afișări
Imaginea articolului Peste 300 de gălăţeni au ieşit în stradă, nemulţumiţi că de o lună şi jumătate nu mai au apă caldă

Peste 300 de gălăţeni au ieşit în stradă, nemulţumiţi că de o lună şi jumătate nu mai au apă caldă (Imagine: Shutterstock)

Protestarii s-au adunat, miercuri după-amiază, în faţa sediului Casei de Cultură a Sindicatelor din municipiul Galaţi, unde au scandat lozinci împotriva autorităţilor locale şi centrale şi au afişat pancarte cu mesaje precum: "Galaţiul o ruină, voi n-aveţi nicio vină”; "Vrei căldură? La Dubai...! Apă rece? În Hawaii...! Apă caldă...nici că ai”; "Domnule primar, unde-i Noul Galaţi? Nu-l vedem?”, "Vă plătim să ne slujiţi, nu să ne batjocoriţi”, "Spune stop întoarcerii în Evul Mediu! Apa caldă nu este un lux” sau "Fără apă şi în frig, ajungem la genocid”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Manifestanţii şi-au exprimat nemulţumirea în ceea ce priveşte criza existentă în municipiul Galaţi în sistemul de termoficare şi au solicitat, la îndemnul liderilor sindicali din cadrul Cartel Alfa, care a organizat protestul, demisia primarului Marius Stan, a administratorului special al Electrocentrale Galaţi, precum şi a ministrului Energiei, Andrei Gerea.

După ce au ascultat discursurile liderilor sindicali care şi-au exprimat nemulţumirile şi în privinţa stării infastructurii de transport, a lipsei investiţiilor şi a locurilor de muncă la nivelul oraşului, protestatarii au pornit în marş, însoţiţi de jandarmi şi poliţişti, pe străzile Brăilei şi Domnească, pe prima bandă de circulaţie, către sediile Primăriei şi Prefecturii.

Când au ajuns în faţa Primăriei, oamenii au huiduit şi au cerut demisia primarului Marius Stan, iar la Prefectură au continuat să-şi exprime nemulţumirile.

"Prin acest protest tragem un semnal de alarmă asupra a ceea ce se întâmplă de şase săptămâni în oraş. Este o problemă foarte gravă, iar autorităţile sunt depăşite de situaţie. Trebuie neapărat intervenţia Ministerului Energiei şi a Guvernului, pentru că este clar că Galaţiul nu va avea apă caldă la vară, nu va avea căldură la iarnă, de aceea cerem ca autorităţile locale şi parlamentarii să-şi dea mâna să rezolve problema", a declarat Romică Gârneaţă, liderul filialei gălăţene a Cartel Alfa.

Pe de altă parte, miercuri după-amiază, Biroul de Presă al Primăriei a transmis un comunicat în care arată că primarul Marius Stan a avut, în cursul zilei, o întâlnire de lucru la Ministerul Energiei pe această temă.

"Principala temă pe ordinea de zi a fost agrearea formei finale a protocolului pe care municipiul Galaţi trebuie să îl încheie cu Electrocentrale şi Ministerul Energiei pentru achiziţionarea cazanului de abur fierbinte (CAF), care să producă apă caldă în sistem centralizat. Primarul Marius Stan a solicitat Ministerului Energiei să urgenteze procedurile pe achiziţie, montaj şi punere în funcţiune a CAF la CET Galaşi, astfel încât să se poată relua cât mai repede furnizarea apei calde către populaţie", se arată în comunicatul Primăriei.

Autorităţile locale mai precizează că forma finală a protocolului convenit cu Ministerul Energiei va fi supusă aprobării Consiliului Local Galaţi "în cel mai scurt timp cu putinţă”.

În municipiul Galaţi nu se mai furnizează apă caldă în sistem centralizat de la începutul lunii aprilie, când a fost sistată şi furnizarea agentului termic. Într-o primă fază, instanţa Curţii de Apel Galaţi a formulat o hotărâre irevocabilă privind declararea falimentului societăţii Apaterm, cea care asigura furnizarea agentului termic şi apei calde în oraş, astfel încât 544 de angajaţi ai societăţii au fost disponibilizaţi.

Potrivit unor surse, aproximativ 80 dintre aceştia au fost preluaţi între timp de societatea care se ocupă de procedura falimentului Apaterm şi doar aproximativ 56 de către societatea Calorgal, creată în 2013 de către Consiliul Local Galaţi pentru asigurarea serviciilor de furnizare a agentului tremic în oraş, tocmai ca soluţie de rezervă la falimentul preconizat al Apaterm.

De la 1 aprilie, conducerea societăţii Electrocentrale, cea care produce agentul termic şi care este în insolvenţă, a decis, în vederea rentabilizării, să întrerupă până pe 30 septembrie livrarea energiei termice către sistemul centralizat al oraşului. Conducerea Electrocentrale anunţa, la acea vreme, că societatea nu mai primeşte gazul necesar producţiei din cauza datoriilor pe care le are către Romgaz.

Administratorul special al societăţii Electrocentrale, Sinan Mustafa, a declarat că în momentul de faţă societatea are de recuperat de la falimentara Apaterm S.A. o datorie curentă de aproximativ 64 de milioane de lei care include factura lunii martie 2015. Reprezentantul Electrocentrale şi-a exprimat în repetate rânduri şi nemulţumirea faţă de înlăturarea unei creanţe de 339 milioane lei din programul de plăţi, aferent planului de reorganizare pe care îl avea Apaterm. Pe de altă parte, Electrocentrale are de achitat către Romgaz datorii curente de aproximativ 50 de milioane lei şi istorice de circa 140 milioane lei, precum şi alte opt milioane lei către Transgaz. La aceşti bani se adaugă sume mai mici pe care le are de achitat Electrocentrale către alţi furnizori.

În ceea ce priveşte sumele pe care Apaterm le are de recuperat de la populaţia oraşului, acestea se ridică la aproximativ 152 milioane lei.

În urmă cu câteva săptămâni, primarul Marius Stan declara că intenţionează să instaureze situaţia de urgenţă în termoficare pentru ca să se rezolve rapid problemele din sistemul centralizat, el lansând ulterior ideea de punere în funcţiune a unui cazan de apă fierbinte, care să fie cumpărat de la Brăila pentru ca gălăţenii să beneficieze în viitor de apă caldă. Gălăţenii ar putea avea apă caldă abia din luna august, doar dacă se va cumpăra această instalaţie.

Potrivit primarului Marius Stan, Ministerul Energiei ar trebui să aloce bani pentru achiziţia cazanului de apă fierbinte deoarece acesta va aparţine tot societăţii Electrocentrale.

Probleme la Galaţi sunt şi în asigurarea apei reci din cauza datoriilor pe care le au asociaţiile de proprietari către societatea Apă-Canal. Aceasta a decis în urmă cu câteva săptămâni să sisteze furnizarea apei reci la asociaţiile cu datorii din municipiul Galaţi. Astfel, din totalul celor 727 de asociaţii de proprietari existente în municipiul Galaţi sunt sistate 24 asociaţii. Ca valoare, debitul restant al asociaţiilor sistate este de 8.820.993,25 lei, respectiv 48,85% din totalul soldului asociaţiilor de proprietari existent la sfârşitul lunii martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici