Peste 300 de persoane au participat la înmormântarea adolescentei ucise în Parcul Copou din Iaşi

Peste 300 de persoane au participat, marţi, în satul Horpaz, comuna Miroslava, la ceremonia de înmormântare a adolescentei ucise în Parcul Copou din Iaşi, printre participanţi fiind membri ai familiei, colegi şi reprezentanţi ai conducerii liceului unde învăţa faţa, transmite corespondentul MEDIAFAX

827 afișări
Imaginea articolului Peste 300 de persoane au participat la înmormântarea adolescentei ucise în Parcul Copou din Iaşi

Peste 300 de persoane au participat la înmormântarea adolescentei ucise în Parcul Copou din Iaşi (Imagine: Shutterstock)

Înmormântarea Dianei Elena G., adolescenta de 16 ani care a fost ucisă, sâmbătă, în Parcul Copou din Iaşi, a avut loc, marţi, în localitatea Horpaz, comuna Miroslava, iar la ceremonie au participat peste 300 de persoane, convoiul întinzându-se pe aproape un kilometru, pe uliţele satului.

La slujbă şi la procesiune au fost prezenţi membri ai familiei, colegi de la liceu care au venit special din Iaşi cu microbuze şi autobuze închiriate, autorităţi locale şi reprezentanţi ai conducerii Liceului Teoretic "Dimitrie Cantemir" din Iaşi - unde învăţa fata -, inclusiv directoarea Anca Dimitriu.

Adolescenta a fost îmbrăcată, conform tradiţiei, în rochie de mireasă, iar trupul ei a fost depus în cavoul familiei, alături de bunicul său, în cimitirul din sat.

Elevii care au venit din Iaşi au adus zeci de coroane, iar aceştia s-au aflat în faţa procesiunii, purtând un portret de mari dimensiuni al fetei, înrămat.

Directoarea Anca Dimitriu a spus că elevii au venit doar cu acordul părinţilor şi că la şcoală va fi organizată o slujbă de comemorare şi va fi amenajat un loc special în care prietenii şi elevii să îi poată aprinde o lumânare fetei.

Fata de 16 ani a fost găsită moartă, sâmbătă după-amiază, în Parcul Copou din Iaşi, ea fiind descoperită de către trecători care au sunat la 112. Echipajul medical care a ajuns la faţa locului a încercat fără succes să o resusciteze pe fată, care avea urme de strangulare.

Procurorii Parchetului Tribunalului Iaşi, care au preluat ancheta în acest caz, au stabilit că adolescenta a fost sugrumată de către iubitul ei, în vârstă de 16 ani, cu un colier de plastic, autoblocant, iar crima ar fi fost premeditată.

Anchetatorii spuneau că băiatul o suspecta pe fată că l-ar înşela şi a chemat-o pe aceasta în parc, la o întâlnire, cei doi aşezându-se pe o bancă.

Conform surselor citate, băiatul i-ar fi spus fetei să se întoarcă, pentru că are un cadou pentru ea, moment în care ar fi sugrumat-o cu un colier din plastic folosit pentru strângerea capacelor roţilor de maşini şi care avea un mecanism ce se blochează, fiind imposibil de dat jos fără a fi tăiat.

Duminică, băiatul, Eduard Adrian P., a fost audiat de către procurori şi poliţişti şi şi-a recunoscut fapta, iar apoi a fost reţinut. Procurorii au decis că nu este necesară o expertiză psihiatrică în cazul acestuia, băiatul fiind arestat preventiv luni, printr-o decizie a Tribunalului Iaşi, care nu este însă definitivă.

Adolescenta era elevă în clasa a IX-a la Liceul "Dimitrie Cantemir", era olimpică la limba română şi terminase primul semestru cu media 9, profesorii descriind-o ca fiind "un copil voios, mereu cu mâna sus la ore".

Luni dimineaţă, trupul neînsufleţit al adolescentei a fost luat de către părinţi de la Institutul de Medicină Legală, pentru a fi dus la Horpaz, comuna Miroslava, judeţul Iaşi, unde locuiesc bunicii fetei, pentru a fi înmormântată. Potrivit unor apropiaţi ai familiei, în Horpaz s-ar fi cunoscut cei doi tineri, Eduard P. locuind în aceeaşi localitate.

În cursul zilei de luni, tatăl fetei a postat pe pagina personală de Facebook un mesaj în care face referire la moartea Dianei. "Doamneeeeeeee....îmi vreau fetiţa înapoi, Doamneeeeeeeeee....!", scria tatăl Dianei în mesajul postat pe reţeauna de socializare.

Diana participase, în 20 februarie, la Olimpiada de limba română, faza judeţeană, unde a obţinut o menţiune, iar în ziua în care a fost ucisă în Parcul Copou fusese la un curs de limbă engleză intensiv, la şcoala ei, de acolo fata mergând în Parcul Copou.

Irina Iorgan, diriginta clasei în care învăţa Diana, declara că fata era foarte silitoare şi se pregătea mereu.

"Diana era foarte silitoare, se pregătea mereu, avea rezultate bune la învăţătură. Avea un profil psihologic foarte frumos - era o fată veselă, inimoasă, care se implica în activitatea şcolii, în cea din clasă. Nu ştiam nimic despre vreo relaţie pe care ar fi avut-o", spunea Irina Iorgan.

Ea preciza că, dacă în primul semestru fata avusese trei absenţe, în 24 februarie, de Dragobete, fata a lipsit toată ziua, având trei absenţe în catalog, şi nici nu a mers apoi la ora de dirigenţie ca să încerce să le motiveze.

Eduard P., prietenul Dianei, era elev la Colegiul Tehnic "Mihail Stuza" din Iaşi şi, conform reprezentanţilor şcolii, în primul semestru băiatul de 16 ani a avut două corigenţe şi nota scăzută la purtare din cauza numărului mare de absenţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici