Peste 340 de cazuri noi HIV/SIDA în România în 2009, sub estimarea de 500 de cazuri

Numărul cazurilor noi de HIV/SIDA înregistrate până la 1 decembrie 2009 a fost 342, sub limita ţintă de 500 de îmbolnăviri estimată de specialişti în urmă cu peste un deceniu, când a fost lansat programul naţional de luptă împotriva acestei boli, a spus secretarul de stat Adrian Streinu Cercel.

272 afișări
Imaginea articolului Peste 340 de cazuri noi HIV/SIDA în România în 2009, sub estimarea de 500 de cazuri

Peste 340 de cazuri noi HIV/SIDA în România în 2009, sub estimarea de 500 de cazuri

"De la apariţia, în 1985, a primului caz de HIV/SIDA, în România au fost înregistraţi 16.077 de bolnavi, 5.534 au murit, iar 563 au fost pierduţi din evidenţă. Când am lansat programul naţional de HIV/SIDA şi am avut acces la terapiile cele mai moderne de tratament, ne-am propus ca ţintă să ajungem la 500 de cazuri noi pe an sau chiar mai puţin. În 2009, putem spune că am atins această ţintă, cu 340 de cazuri noi în 2009. Asta înseamnă că atât campaniiile de prevenire, cât şi tratamentele bune au limitat apariţia bolii", a explicat, joi, Streinu Cercel, cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva infecţiei cu HIV/SIDA - 1 decembrie.

În prezent, în România trăiescu cu acestă maladie 9.980 pacienţi. Numai în 2009 au fost înregistrate 342 de cazuri, din care 173 cu HIV şi 169 cu SIDA, respectiv 147 femei şi 195 bărbaţi. .

În perioada 1 ianuarie -1 decembrie 2009 au fost înregistrate 87 de decese în rândul bolnavilor cu HIV/SIDA.

În lume, de la debutul epidemiei, aproximativ 60 de milioane de persoane au fost afectate de HIV/SIDA şi circa 25 de milioane au decedat din cauze legate de această maladie.

În 2008 s-au îmbolnăvit 2,7 milioane de persoane, astfel că numărul persoanelor în viaţă infectate HIV/SIDA în viaţă ajunsese la 33,4 milioane, în anul respecttiv fiind înregistrate două milioane de decese din cauze legate de HIV/SIDA, a spus reprezentantul UNICEF pentru România, Edmond Mc Loughney.

Acesta a adăugat că, în 2008, aproximativ 430.000 de copii s-au născut deja infectaţi cu virusul HIV, ajungându-se la 2,1 milioane de copii infectaţi HIV, cu vârsta sub 15 ani. Populaţia tânără infectată HIV în 2008 reprezenta 40 la sută din totalul populaţiei adulte infectate HIV la nivel global.

Aproape şapte mii de persoane sunt infectate zilnic la nivel mondial, peste 95 la sută provenind din ţările sărace.

Programul HIV/SIDA din România este de referinţă pentru multe state din Europe de Est, a apreciat Loughney.

"Criza financiară a provocat scurcircuite în alocarea de fonduri pentru programul HIV/SIDA. Au existat două încercări ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate de relansare a licitaţiilor pentru achiziţia de medicamente. Ministerul Sănătăţii se ocupă de program, iar organizarea licitaţiei revine CNAS", a explicat secretarul de stat Streinu Cercel.

Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA, organizată la Institutul "Matei Balş" din Capitală s-a încheiat cu o expoziţie de obiecte realizate de copii şi tinerii care au această maladie, cu împodobirea unui brad personalizat şi cu relizarea unei fundiţe umane, semn distictiv al luptei împotriva maladiei.

Asociaţia "Alături de noi România" a anunţat că, în 11 decembrie, la Iaşi, 4.000 de persoane vor forma o fundă roşie, semnul luptei împotriva HIV/SIDA, urmărindu-se ca acţiunea să intre în Cartea Recordurilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici