Peste 5.000 de credincioşi şi 600 preoţi au participat la pelerinajul de Florii din Capitală - VIDEO

Peste 5.000 de credincioşi şi 600 preoţi au participat, sâmbătă, la pelerinajul de Florii din Capitală, organizat pentru al cincilea an consecutiv, procesiunea încheindu-se la Catedrala Patriarhală, unde pelerinii au fost întâmpinaţi de patriarhul Daniel.

477 afișări
Imaginea articolului Peste 5.000 de credincioşi şi 600 preoţi au participat la pelerinajul de Florii din Capitală - VIDEO

Peste 5.000 de credincioşi şi 600 preoţi au participat la pelerinajul de Florii din Capitală

Pelerinajul de Florii a început la Mănăstirea "Radu Vodă". După slujba sfinţirii stâlpărilor, pelerinii, purtând în mâini icoane şi ramurile de salcie şi de finic, au plecat în procesiune spre Catedrala Patriarhală.

Procesiunea a fost deschisă de peste 600 de preoţi din cele trei protoierii ale Capitalei şi din cele două din judeţul Ilfov, îmbrăcaţi într-un veşmânt de culoare galbenă şi având în mâini ramuri de finic, fiind urmaţi de aproximativ 5.000 de credincioşi. Pe traseul procesiunii au fost rostite rugăciuni şi au fost intonate cântări.

O icoană reprezentând Intrarea Domnului în Ierusalim a fost purtată în procesiune de la Mănăstirea "Radu Vodă" până la Catedrala Patriarhală, unde a fost sfinţită, la sfârşitul ceremoniei, de patriarhul Daniel.

Pelerinii s-au oprit la Biserica "Sfântul Spiridon Nou-Paraclis Patriarhal" şi la Biserica "Sfânta Ecaterina", Paraclisul Facultăţii de Teologie din Bucureşti, unde au fost întâmpinaţi de preoţi.

La Catedrala Patriarhală, pelerinii au fost întâmpinaţi de patriarhul Daniel. După ce a rostit o rugăciune de binecuvântare a pelerinilor, patriarhul Daniel a vorbit, în cuvântul de învăţătură, despre importanţa şi sensul pelerinajului creştin.

"Pelerinajul religios este o constantă a umanităţii. El are motivaţii multiple şi semnificaţii spirituale profunde când este trăit intens şi înţeles corect. Pelerinii sunt oameni care doresc să viziteze şi să venereze locurile sfinte biblice, mormintele martirilor, moaştele sfinţilor, icoanele făcătoare de minuni sau locurile unde trăiesc duhovnici smerieţi. Pelerinajul adevărat este o multiplă binecuvântare pentru persoane şi popoare, mai ales când devine răspuns la apelul-îndemn: «Căutaţi pacea cu toţi şi sfinţenia fără de care nimeni nu va vedea pe Dumnezeu»", a spus patriarhul Daniel în cuvântul de învăţătură.

Prefericitul patriarh Daniel a anunţat că duminică va fi organizat un pelerinaj de Florii la Roma.

Pelerinii au primit iconiţe cu Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, iar la finalul slujbei au intrat în Catedrala Patriarhală pentru a se închina la moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor.

Procesiuni de Florii au avut loc şi în alte oraşe. La Sibiu, procesiunea a început la Biserica "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena", de unde credincioşii au plecat spre Catedrala Mitropolitană. Pelerinii s-au oprit la Biserica Înălţarea Domnului, la Biserica Sfântul Antonie, la Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, precum şi la Biserica Naşterea Domnului.

Şi în Arhiepiscopia Timişoarei a fost organizat tradiţionalul Pelerinaj de Florii. Preoţii şi credincioşii au venit la procesiune cu flori, iconiţe şi prapuri, iar la Catedrala Mitropolitană a fost oficiată o slujbă.

Pelerinaje au fost organizate în ajunul Praznicului Intrării Domnului în Ierusalim şi în municipiile Galaţi, Brăila, Tecuci, precum şi în alte localităţi din cele două judeţe ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

De asemenea, în Duminica Floriilor, după Sfânta Liturghie, credincioşii din Buzău vor veni în pelerinaj, de la toate bisericile oraşului, către noua Catedrală arhiepiscopală "Înălţarea Domnului", unde vor fi întâmpinaţi de Înaltpreasfinţitul Părinte Epifanie.

Obiceiul aducerii la biserică a ramurilor de salcie este menţionat încă din secolul al IV-lea de pelerina Egeria. Salcia aminteşte de ramurile de finic şi de măslin cu care oamenii l-au întâmpinat pe Iisus la intrarea sa în Ierusalim.

Pelerinajul de Florii a fost reluat în Bucureşti în 2008, după o pauză de şase decenii.

În duminica a şasea din postul Paştelui, cunoscută în popor şi sub numele de Duminica Floriilor, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim.

Floriile, primul praznic împărătesc sau Duminica Stâlparilor, deschid săptamâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşte, cunoscută sub numele de "Săptămâna Mare", după cele 40 de zile de post.

De Florii se mănâncă peşte, fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.

Duminica Floriilor este precedată de Sâmbăta lui Lazăr. În această zi, Iisus Hrisos îşi arată din nou minunile, înviindu-l pe Lazăr, la patru zile de la moarte. După această minune, mulţimile strânse la porţile cetăţii l-au întâmpinat cu flori şi l-au aclamat pe Mântuitor, la intrarea în Ierusalim.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici