Petiţie pentru crearea unui statut reglementat al cetăţeniei europene, lansată la Alba Iulia

O petiţie pentru crearea unui statut reglementat al cetăţeniei europene pentru toţi cetăţenii statelor membre a fost lansată de PES Activists România, sâmbătă, la Alba Iulia. Semnăturile strânse vor fi depuse la Parlamentul European.

114 afișări
Imaginea articolului Petiţie pentru crearea unui statut reglementat al cetăţeniei europene, lansată la Alba Iulia

Petiţie pentru crearea unui statut reglementat al cetăţeniei europene, lansată la Alba Iulia

Potrivit preşedintelui PES Activists România, Victor Negrescu, cetăţenia europeană trebuie să protejeze interesele tuturor cetăţenilor din Uniune, să le ofere oportunităţi egale de dezvoltare personală şi profesională, să stimuleze participarea la viaţa politică a UE şi să dezvolte o identitate europeană.

„Odată cu aderarea la UE, cetăţenii români au avut posibilitatea să călătorească, să muncească şi să studieze oriunde în spaţiul comunitar. Aceştia au cunoscut, nu fără eforturi şi sacrificii, ce înseamnă Uniunea Europeană. Fără îndoială, România a beneficiat enorm de pe urma apartenenţei la UE. Există totuşi situaţii în care românii nu au sentimentul că sunt trataţi ca cetăţeni europeni cu drepturi depline. Aceasta este o realitate care impune nu o critică agresivă, compulsivă şi iraţională la adresa instituţiilor europene, ci o discuţie constructivă, deschisă şi argumentată, atât la nivel naţional, cât şi european, în vederea consolidării cetăţeniei europene şi a asigurării depline a drepturilor pentru toţi cetăţenii europeni”, a explicat, pe pagina Facebook PES Activists România, Victor Negrescu, demersul pe care l-a început sâmbătă la Alba Iulia.

El spune că este momentul ca liderii europeni să promoveze un proiect care să anuleze diferenţele la nivelul Uniunii, acesta fiind motivul pentru care a demarat campania de strângere de semnături denumită „Românii, cetăţeni europeni cu drepturi depline. Pentru crearea unei cetăţenii europene”.

"Statutul garantat în scris, inclusiv printr-o carte de identitate specifică sau includerea sa în cartea de identitate naţională, ar trebui să garanteze drepturi egale pentru toţi. Mai exact libertatea de circulaţie specifică spaţiului Schengen, drepturi depline la educaţie, muncă şi protecţie socială, posibilitatea de a beneficia de noi drepturi supranaţionale garantate de legislaţia europeană", arată Victor Negrescu.

Potrivit acestuia, obiectivul campaniei este strângerea unui număr de 30.000 de semnături, până în data de 9 mai 2019, de Ziua Europei.

Semnăturile strânse vor fi depuse la Parlamentul European, iar petiţia va fi integrată în demersuri similare demarate în alte state membre.

PES Activists este o reţea europeană ce reuneşte membrii partidelor socialiste, social-democrate şi laburiste europene. Creat în mai 2006 ca o comunitate virtuală capabilă să asigure interacţionarea şi schimburile de experienţă între membrii partidelor europene, PES Activists numără acum peste 90.000 de înscrişi şi circa 90 de grupuri active în diverse oraşe europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici