Piaţa locurilor de muncă a început să se deblocheze

Piaţa locurilor de muncă a început să se deblocheze, însă companiile aleg cu mai multă atenţie angajaţii, ceea ce prelungeşte procesul de selectare, iar salariaţii sunt mai flexibili, dar reticenţi când vine vorba de relocare sau reconversie profesională, potrivit specialiştilor în resurse umane.

53 afișări
Imaginea articolului Piaţa locurilor de muncă a început să se deblocheze

Piaţa locurilor de muncă a început să se deblocheze (Imagine: Mediafax Foto)

"Piaţa locurilor de muncă s-a deblocat cât de cât, dar acum ne confruntăm cu un proces de selectare mai lung a candidaţilor. Ni se spune din partea companiilor că analizează CV-urile pentru că doresc să angajeze pentru un post, dar nu se ştie când. Sunt preferaţi candidaţii care nu cer prea mult şi nu se mai primesc cei de peste 45 ani, deşi aceştia în mod normal ar putea să mai lucreze încă 20 ani", a declarat Raluca Pârvu, senior consultant al firmei de repoziţionare profesională BPI Group, la un seminar pe teme de resurse umane organizat de Ziarul Financiar.

Ea a explicat că pentru poziţiile de mangement cei interesaţi să ocupe postul respectiv acceptă cu uşurinţă un salariu mai mic decât cel solicitat, în unele cazuri şi cu până la 30%. Totodată, aceştia sunt mai reticenţi atunci când vine vorba de schimbarea locului de muncă şi în ceea ce priveşte relocarea în alt oraş.

Pentru posturile de execuţie, numai 30% din totalul candidaţilor caută în mod activ un loc de muncă, ca o soluţie imediată, dar o mare parte dintre aceştia refuză cursurile de recalificare profesională, deşi sunt gratuite.

"Mulţi candidaţi pentru partea de execuţie refuză posturile propuse, ca de exemplu cameristă, baby-sitter, pentru că le este teamă să îşi schimbe meseria şi nu şi-au cultivat ideea de reconversie", este de părere Pârvu.

Ea a adăugat că autorităţile nu au aplicat măsuri pentru stimularea reconversiei, ci doar au extins perioada de acordare a indemnizaţiei.

"În 2009, şomajul a fost un subiect ascuns sub pernă de autorităţi şi ni se spunea că nivelul şomajului este printre cele mai mici la nivel european, dar nu se spune nimic despre faptul că a crescut alarmant în ultimii doi ani. (...) Practic, au fost încurajaţi şomerii să stea liniştiţi acasă până trece aceste perioadă", a apreciat Pârvu.

La rândul său, Adriana Păun, directorul general executiv al firmei de consultanţă Top Executive Agency Belgia, a precizat că angajatorii au trecut de la recrutarea "pentru moment" la atragerea de competenţe.

"Majoritatea companiilor caută să îşi îmbunătăţească baza «top talent» şi au grijă la retenţia angajaţilor pentru a evita ca cei mai buni oameni din executiv să plece. Companiile încearcă să lungească cât mai mult procesul de selecţie pentru a fi sigure că au luat decizia bună în momentul angajării", a afirmat Păun.

Martin Macha, partener al companiei de cercetare şi recrutare Mercer pentru Europa Centrală şi Orientul Mijlociu, a declarat că se aşteaptă la o creştere a cererii pe piaţă de muncă în regiune, inclusiv în România.

"În majoritatea companiilor, vremurile grele sunt aproape de domeniul trecutului, dar companiile nu sunt suficient de puternice. Unul dintre cei mai importanţi clienţi ai noştri se aşteaptă la rezultate similare cu cele din 2007. Va lua ceva timp până când companiile îşi vor reveni", a apreciat Macha.

El a adăugat că România prezintă în continuare interes pentru relocarea activităţilor, ca urmare a strategiilor companiilor din vest de reducere a costurilor, în special pe partea de servicii de suport şi IT.

România poate fi interesantă pentru companiile din domeniul auto, însă această industrie este cel mai mult afectată de criză, deci sunt puţin probabile relocări importante, a mai spus Macha.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici