Pintea, acuzaţii grave: Raportul de control de la CNAS va fi depus la DNA. Există fapte de natură penală/ Când ai sisteme care nu au mentenanţă din mai 2016, cu siguranţă apar sincope

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că raportul întocmit în urma controlului de la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate va fi gata în următoarele 7 zile, urmând a fi depus pe masa procurorilor DNA deoarece „există fapte de natură penală”. Controlul a început in iunie.

4971 afișări
Imaginea articolului Pintea, acuzaţii grave: Raportul de control de la CNAS va fi depus la DNA. Există fapte de natură penală/ Când ai sisteme care nu au mentenanţă din mai 2016, cu siguranţă apar sincope

Pintea, acuzaţii grave: Raportul de control de la CNAS va fi depus la DNA. Există fapte de natură penală

„CNAS nu e în subordinea Ministerului Sănătăţii, dar pentru că Ministerul gestionează sistemul de sănătate publică, am considerat necesar de a face aceste verificări. Controlul început în luna iunie va fi finalizat în următoarele 7 zile şi, din lecturarea prealabilă, pot să vă spun cu certitudine că raportul de control va fi depus la DNA. Sunt aici cu şeful Corpului de Control, noi am studiat încă de săptămâna trecută ceea ce avem în raport în prealabil. Din punctul nostru de vedere, există fapte de natură penală. Noi, de altfel, am mai depus şi anul trecut, dar nu la DNA, un document”, a spus ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Potrivit ministrului, luni sistemul informatic al cardurilor a fost pornit, însă la ora 10:00 a început din nou să înregistreze erori.

„În urma acestei discuţii pe care am avut-o cu reprezentanţii CNAS şi reprezentanţii firmei SIVECO, concluziile sunt mai multe, oricum se impun măsuri urgente pentru a putea rezolva urgent în perioada următoare modul de funcţionare a platformei, astfel încât în cursul zilei de astăzi (luni, n.r.) se va face o procedură de achiziţie în regim de urgenţă, având în vedere faptul că pentru baza de date contractul a expirat, procedura începută nu a fost finalizată (…) şi atunci pentru a asigura perioada tampon fără contractare e nevoie de o procedură de urgenţă. Menţionez că această procedură ar fi trebuit să fie făcută, în momentul în care s-a constatat că procedura de achiziţie pentru contractul de mentenanţă nu este finalizată. Nu poţi lăsa sistemele informative, sistemele de bază informatice cele mai complexe din România fără mentenanţă. Astfel încât nu puteau fi validate serviciile medicale, nu puteau fi decontate, offline-ul într-adevăr funcţionează, dar eu cred că aceasta nu este o soluţie”, a mai spus Pintea.

Potrivit ministrului, a doua chestiune care trebuie rezolvată este achiziţionarea unei infrastructuri hardware suplimentare care, în acest moment, este ocupată 98%, ceea ce pentru viitor ar duce la periclitarea din nou a funcţionării sistemului.

„Concluzia a fost următoarea, de ani de zile CNAS şi spun Casa deşi ştiu foarte clar care sunt direcţiile care au avut grijă să nu meargă procedurile în direcţia legală şi normală, uzând de procedee birocratice exagerate a blocat ceea ce înseamnă funcţionarea normală a sistemului şi îmi asum ceea ce spun, pentru că în momentul în care nişte proceduri care puteau fi finalizate chiar cu toate contestaţiile din lume, au fost uitate oferte care au expirat stând în Casă, sunt lucruri care au îngreunat şi au afectat foarte mult funcţionarea acestui sistem”, a punctat ministrul Sănătăţii.

Reprezentanţii CNAS şi cei care se ocupă de mentenanţa sistemului de informatic al cardurilor de sănătate au participat, luni, la o întâlnire convocată de Ministerul Sănătăţii, pentru a discuta erorile din ultimele zile, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse din cadrul instituţiei.

Pe 10 iulie 2019, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunţa oficial că platforma informatică a asigurărilor de sănătate este indisponibilă, astfel că toate serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă în regim off-line.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu, a precizat, însă, pentru MEDIAFAX, că sistemul nu e funcţional de pe 1 iulie.

De altfel, la mijlocul lunii iunie, Societatea Naţională de Medicină a Familiei avertiza, prin intermediul unei scrisori deschise adresate Guvernului României, Ministerul Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, că medicii de familie din întreaga ţară au ajuns „la limita suportabilităţii”, întrucât sistemul informatic e în „colaps total”. Medicii de familie susţineau că, pe o perioada de 3 zile, sistemul a funcţionat adunat 2-3 ore, lucru ce a dus la crearea unei situaţii în care mulţi dintre medicii de familie ajungeau să se trezească noaptea pentru a valida documentele de peste zi, în speranţa că sistemul este mai accesibil în acea perioadă a zilei.

Firma care ar trebui să asigure mentenanţa sistemului IT al cardului de sănătate (CEAS) şi a platformei IT a asigurărilor de sănătate (PIAS) a fost desemnată pe 30 iunie 2016, fiind SC Team Net International SA, companie fondată de fostul parlamentar Sebastian Ghiţă. Valoarea contractelor a fost anunţată atunci la peste cinci milioane de euro, cele două contracte acoperind o perioadă de trei ani.

Pintea: În numele CNAS, îmi cer scuze pacienţilor. Indolenţa duce la ce s-a întâmplat

Sorina Pintea a precizat că îşi cere scuze pacienţilor, în numele CNAS, pentru problemele sistemului informatic, chiar dacă instituţia nu este în subordinea Ministerului, subliniind că birocraţia nu este o scuză pentru indolenţa care a creat întreaga situaţie.

„Aş dori în numele celor de la Casă, deşi nu este în subordinea Ministerului Sănătăţii, să îmi cer scuze utilizatorilor şi pacienţilor care au avut de suferit în urma nefuncţionării sistemului la capacitatea pentru care a fost creat, pentru că şi aici este o discuţie. Sunt mai multe aspecte care este nevoie să fie rezolvate pe termen mediu şi lung, unul dintre aceste aspecte se referă la securitatea cibernetică, un alt aspect se referă la contractarea de urgenţă a unor servicii privind auditarea în integralitatea a sistemului, pentru aceste aspecte s-a depus o cerere de finanţare”, a declarat Pintea.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că angajaţii care au avut competenţe în rezolvarea problemelor să înţeleagă că situaţia este una urgentă.

„Am avut o discuţie interesantă astăzi (luni, n.r), am înţeles foarte multe lucruri, dar mai presus de toate, am înţeles că uneori indolenţa duce la ceea ce s-a întâmplat până acum şi mai spun încă o dată: faptul că dorim să ne acoperim de documente nu e o scuză. Birocratizăm excesiv uneori fără să fie nevoie temându-ne că se va întâmpla ceva. Da s-a întâmplat”, mai spune ministrul.

Reprezentanţii CNAS şi cei care se ocupă de mentenanţa sistemului de informatic al cardurilor de sănătate au participat, luni, la o întâlnire convocată de Ministerul Sănătăţii, pentru a discuta erorile din ultimele zile.

Pe 10 iulie 2019, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunţa oficial că platforma informatică a asigurărilor de sănătate este indisponibilă, astfel că toate serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă în regim off-line.

Pintea: Când ai sisteme care nu au mentenanţă din mai 2016, cu siguranţă apar sincope

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a precizat, luni, că mentenanţa pentru baza de date a sistemului informatic de sănătate a expirat în luna ianuarie 2019 şi că alte două componente, respectiv infrastructura de comunicaţii şi dosarul de sănătate nu sunt actualizate din 2016.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a precizat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la minister, că mentenanţa pentru baza de date a sistemului informatic de sănătate a expirat în luna ianuarie 2019 şi că alte două componente nu sunt mentenate din anul 2016. “Raportul de control nu vizează doar perioada 1 Ianuarie 2019, să fim înţeleşi. Nici vorbă. Noi am început să verificăm din perioada mult anterioară. Am luat din 2011 (…) Am o componentă ( în sistem, n.r) care nu e mentenată din 2016. Atunci despre ce vorbim? Este vorba despre infrastructura de comunicaţii şi dosarul de sănătate (DES ) din mai 2016”, spune ministrul.

În ceea ce priveşte dosarul de sănătate (DES), ministrul a precizat că a fost o problemă cu neconstituţionalitatea, „noi am făcut o modificare legislativă, deci hai să spunem că nu ne-a afectat atât de mult funcţionarea sistemului mentenanţa DES-ului”.

Ministrul Sănătăţii a precizat faptul că PIAS-ul, platforma informatică este alcătuită din nouă sisteme şi că dacă aceste nouă sisteme nu au mentenanţă în acelaşi timp, „cu siguranţă apare o sincopă undeva, ori când ai sisteme care nu au mentenanţă din mai 2016, din 2016 de la final, infrastructura de comunicaţii, cu siguranţă apar sincope”, a precizat Pintea.

Sursa citată a declarat şi faptul că desi au fost proceduri in licitaţie, unele au fost anulate, unele au fost contestate, însă în opinia sa, oficialii CNAS „puteau să găsească soluţii sau dacă nu găseau solutii, să ceară ajutor chiar Minsiterului Sănătăţii”.

Întrebată când se vor soluţiona problemele sistemului informatic de sănătate, ministrul a precizat că reprezentanţii CNAS „au spus săptămâna trecută că problemele se vor rezolva luni. Mi-e greu să cred, dar discutand şi cu firma de IT, concluzia este că în momentul în care se munteneasă sistemul, acesta mai poate funcţiona, chiar dacă storage-ul e aproape plin, mai poate încă să funcţioneze”.

Ea a concluzionat spunând că între timp se pot face alte proceduri, precum „achiziţionarea de capacitate de hardware suplimentară”.

Pintea despre reprezentanţii Casei: Perioada de tăcere a fost prea lungă şi lumea şi-a pus întrebări

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a spus că s-ar fi aşteptat ca reprezentanţii CNAS şi purtătorii de cuvânt să iasă în spaţiul public şi să spună care este problema sistemului informatic de sănătate, motivând că „perioada asta de tăcere a fost prea lungă şi lumea şi-a pus întrebări”.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea a precizat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Minister, că s-ar fi aşteptat ca reprezentanţii Casei şi purtătorii de cuvânt să iasă în spaţiul public şi să spună care este problema sistemului informatic de sănătătate, întrucât are convingerea că utilizatorii şi pacienţii ar fi înţeles.„ Avem o problemă birocratică, vă rog să ne înţelegeţi. Dar cred că perioada asta de tăcere a fost prea lungă şi lumea şi-a pus o mulţime de întrebări. De fapt realitatea este cea pe care v-am repetat-o eu acum”, spune ministrul Sănătăţii.

Ea a precizat că va face nişte rapoarte prin care să informeze premierul României cu privire la situaţia exactă şi că până la urmă se vor lua nişte decizii. „Nu ştiu dacă neapărat tăierea de capete are efecte în acest moment. În acest moment trebuie să rezvolvăm problema”, informează Pintea.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea a precizat în contextul raportului întocmit în urma controlului de la CNAS, care va fi finalizat în următoarele 7 zile, că nu poate preciza care sunt faptele penale identificate şi că un raport „pe scurt” va fi prezentat la momentul depunerii plângerii la DNA. „Pentru noi a fost o surpriză neplăcută”, spune ministrul.

Întrebată dacă e vorba de o vină a funcţionarilor sau a directorilor, ministrul Sănătătăţii a răspuns scurt: „şi, şi”. „Noi nu am făcut acest control pentru a găsi un vinovat anume, în momentul în care am declanşat acest control, vă spun foarte sincer, nu m-am gândit la asta. Pur şi simplu ne-am gândit să găsim cauzele pentru care sistemul nu funcţionează”, a precizat Pintea.

Potrivit aceleiaşi surse, „ceea ce corpul de control împreună cu specialişti din Casa Naţională au constat sunt lucruri care nu ar fi trebuit să se întâmple şi cred că acest raport va demonstra o dată pentru totdeauna că uneori incompetenţa duce la lucruri pe care nu ni le dorim”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici