Pintea, după ce a declanşat mecanismul de protecţie civilă şi a cerut ajutorul UE în criza imunoglobulinei: Crucea Roşie din Austria, primul răspuns / Arafat: Sunt şi alte întrebări venite de la una sau două ţări

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, marţi, după ce a declanşat mecanismul european de protecţie civilă pentru asigurarea cantităţii de imunoglobulină necesară pentru tratamentul populaţiei, că există deja un prim răspuns, de la Crucea Roşie din Austria.

3406 afișări
Imaginea articolului Pintea, după ce a declanşat mecanismul de protecţie civilă şi a cerut ajutorul UE în criza imunoglobulinei: Crucea Roşie din Austria, primul răspuns  / Arafat: Sunt şi alte întrebări venite de la una sau două ţări

Pintea, după ce a declanşat mecanismul de protecţie civilă şi a cerut ajutorul UE în criza imunoglobulinei: Crucea Roşie din Austria, primul răspuns

"În acest moment, în ţară nu mai dispunem de nicio doză de imunoglobulină. Avem pacienţi care aşteaptă acest tratament".

Ministrul a precizat că existau promisiuni că o cantitate de imunoglobulină va ajunge în România în cursul acestei luni, însă acestea nu au fost respectate, termenul fiind amânat până în aprilie, însă era o perioadă prea lungă de timp, astfel încât Ministerul Sănătăţii a declanşat mecanismul european de protecţie civilă pentru asigurarea cantităţii de imunoglobulină necesară pentru tratamentul populaţiei.

"Acest mecanism înseamnă că cererea noastră ajunge într-un sistem electronic. Deja avem răspuns de la un stat membru, de la Crucea Roşie din Austria. Am luat legătura şi ne-au mai cerut nişte date. Raed Arafat are o întâlnire acum la Bruxelles cu cei din NATO şi a transmis această cerere şi acolo. (..) Am cerut cantitatea necesară pentru două luni. (..) În acest moment nu e nicio soluţie pentru aceşti pacienţi. Declanşarea acelui mecanism este primul pas"

Pentru două luni, este necesară cantitatea de zece mii de doze. Ministrul a precizat că, anual, România are nevoie de 956 de kilograme de imunoglobulină.

Întrebată dacă a făcut rapoarte despre sistuaţie şi dacă situaţia este similară la nivel european, Pintea a spus: "Pot să spun că nu am avut timpul fizic să mă ocup de asemenea rapoarte. De două săptămâni încercăm să găsim soluţii. Cu siguranţă vom cere rapoarte. Nu cunosc acest aspect, dacă e la nivel european sau doar la noi. Ştiu că la nivel mondial este o criză. Nu exclus posibilitatea reintroducerii taxei claw back".

Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat, luni seara, că a luat decizia de a declanşa mecanismul european de protecţie civilă pentru asigurarea cantităţii de imunoglobulină necesară pentru tratamentul populaţiei.

"Având în vedere discontinuităţile apărute începând de anul trecut în aprovizionarea cu imunoglobulină umană, Ministerul Sănătăţii a luat decizia pentru declanşarea Mecanismului European de protecţie civilă. Deciza a fost aprobată de premierul României. Declanşarea acestui mecanism se realizează în baza Deciziei 1313/2013 a Parlamentului şi Consiliului European, în vederea asigurării cantităţii necesare de imunoglobulină umană pentru tratamentul pacienţilor români", anunţă Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă remis luni seară MEDIAFAX.

Minsterul Sănătăţii mai anunţă că a informat Punctul Local Naţional al mecanismului european de protecţie civilă din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă despre această decizie şi despre necesitatea ca această instituţie să solicite sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene pentru furnizarea în România a cantităţilor de imunoglobulină disponibile în alte state europene.

Demersurile pentru achiziţionarea imunoglobulinei vor fi realizate de către Compania Naţională UNIFARM SA, care va acoperi şi costurile.

Discontinuităţile în aprovizionarea cu imunoglobulină au fost generate de retragerea de pe piaţă a producătorilor care asigurau peste 80% din necesar.

"În ciuda eforturilor depuse de Ministerul Sănătăţii în anul 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback pentru imunoglobulină prin adoptarea de către Guvernul României a Ordonanţei de urgenţă nr. 100 /2017 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii, de scutire de la plata contribuţiei trimestriale a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană, în prezent continuă criza de imunoglobulină pe piaţa din România, cu impact vital asupra vieţii pacienţilor diagnosticaţi cu imunodeficienţe primare, boli auto-imune, boli neurologice etc", mai arată Ministerul Sănătăţii.

„Am epuizat toate variantele de rezolvare pe termen scurt a lipsei de imunoglobulină în spitale, aşa că am decis să declanşăm Mecanismul European de protecţie civilă, instrument creat pentru a rezolva astfel de situaţii”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

În urmă cu două săptămâni, Sorina Pintea declara că 200 de fiole de imunoglobulină subcutanată pentru copii cu imunodeficienţe primare urmează să ajungă în ţară la începutul lunii martie, precizând că zilnic se fac presiuni asupra producătorilor pentru livrarea acestor medicamente.

Mecanismul UE de protecţie civilă acţionează împreună cu finanţarea UE în domeniul ajutorului umanitar pentru a răspunde necesităţilor care apar în urma unui conflict sau a unei catastrofe, potrivit informaţiilor de pe site-ul UE.

În prezent, mecanismul include cele 28 de state membre ale UE, plus Islanda, Muntenegru şi Norvegia. Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei este pe punctul de a-şi reînnoi adeziunea. Turcia şi Serbia se pregătesc să devină membre ale mecanismului şi au semnat de curând acorduri în acest sens. Ofertele de ajutor ale participanţilor se adaptează la nevoile ţării afectate.

Imunoglobulina este o substanţă obţinută din plasma sanguină umană. Această plasmă, în urma prelucării, conţine anticorpi care protejează organismul împotriva bolilor.

Arafat, despre imunoglobulină: Sunt şi alte întrebări venite de la una sau două ţări

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, marţi, că şi alte state ar fi cerut date referitoare la solicitarea de ajutor în privinţa imunoglobulinei adresată de României. Ministrul Sănătăţii a precizat că primul răspuns a venit de la Crucea Roşie din Austria.

"Există posibilitatea să obţinem de la ei şi am înţeles că sunt şi alte întrebări venite de la cel puţin una sau două ţări. Urmează să discutăm acum cu colegii de la Ministerul Sănătăţii, dacă e nevoie se va realiza o videconferinţă cu colegi de la Ministerul Sănătăţii şi cu cei din Austria. (..) Lucrurile s-ar putea rezolva în câteva zile", a spus Raed Arafat la Digi24.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici