Pintea: Dacă va fi declarată epidemie de gripă, cursurile nu vor fi suspendate/ Ce spune ministrul Sănătăţii despre vaccinul antigripal

Ministrul Sănătăţii spune că vaccinul contra gripei poate fi găsit în farmaciile cu circuit deschis, la fel şi antiviralele, precizând că nu este o surpriză că în fiecare iarnă avem gripă. Pintea spune că ministerul Sănătăţii nu poate comanda vaccinul în locul farmaciilor al căror stoc s-a epuizat.

4736 afișări
Imaginea articolului Pintea: Dacă va fi declarată epidemie de gripă, cursurile nu vor fi suspendate/ Ce spune ministrul Sănătăţii despre vaccinul antigripal

Pintea: Suntem în pragul unei EPIDEMII de gripă. Numărul de îmbolnăviri din şcoli este de 5.823

“Măsurile pe care le-am luat până acum sunt măsuri specifice epidemiei, nu vor fi luate măsuri suplimentare. Sunt convinsă că mă veţi întreba dacă vom solicita Ministerului Educaţiei Naţionale să suspende cursurile. Nu (n.r. - luni nu se suspendă cursurile). Am spus, fiecare şcoală şi fiecare clasă are posibilitatea să ceară suspendarea dacă absenteismul este mai mare de 20% în clasa respectivă. Punctual da, poate cere suspendarea cursurilor în funcţie de numărul de copii care lipsesc într-o anumită clasă”, a declarat, vineri, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a precizat că, în această perioadă, elevii ar trebui să evite locurile aglomerate şi să stea acasă.

Potrivit Sorinei Pintea, ministerul Sănătăţii a transmis Direcţiilor de Sănătate Publică mai multe recomandări pentru această perioadă, precizând că măsura cea mai eficientă rămâne vaccinarea.

“Începem cu consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare, consultarea medicului de familie şi nu deplasarea imediată în unităţile de primiri urgenţe pentru că acolo sunt oameni bolnavi, izolarea voluntară de domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologia asemănătoare gripei, respectarea etichetei tusei şi strănutului , igiena adecvată a mâinilor. Pentru spitale purtarea echipamentului de protecţie adecvat - măşti, mănuşi, halate atât de către vizitatori cât şi de către personalul medical”, a spus Sorina Pintea.

Totodată, ministrul Sănătăţii spune că în funcţie de situaţia epidemiologică, din fiecare zonă, unităţile sanitare sunt responsabile să introducă limitarea accesului vizitatorilor în spitale în special în secţiile cu risc crescut.

“În afară de măsurile pe care ministerul le-a transmis specialiştii au revenit cu măsuri suplimentare de data aceasta adresate strict unităţilor sanitare. Acestea sunt: refacerea urgentă a stocurilor de antivirale de către spitalele care internează cazuri de infecţii respiratorii acute. Instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toţi pacienţii care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa. (...) Instituirea tratamentului profilactic cu antiviral la contacţii pacienţilor internaţi şi nu în ultimul rând vaccinarea urgentă a personalului nevaccinat. Este necesar a se reface de urgenţă stocurile de echipamente de protecţie, refacerea de urgenţă a stocurilor de antiseptice şi dezinfectante”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, vineri, că România este în pragul unei epidemii, precizând însă că pentru a putea fi declarată stare de epidemie trebuie ca săptămâna viitoare numărul cazurilor diagnosticate de gripă să fie mai mare decât cel estimat. 

“Vom declara epidemie în numărul de cazuri care vor fi. (...) Am cerut raportarea mai devreme, pentru marţi, va fi marţi seara, iar în cursul serii sau miercuri dimineaţă vom lua decizia (n.r. - dacă declară epidemie) dacă numărul de cazuri va fi mai mare decât cel estimat”, a explicat Sorina Pintea.

"Săptămâna aceasta, până în data de 23 ianuarie, numărul de cazuri de îmbolnăviri la nivelul unităţilor şcolare transmis Ministerului Sănătăţii de către Direcţiile de Sănătate Publică a fost de 5.823", a completat Sorina Pintea.

“Vaccinurile pot fi achiziţionate din farmaciile cu circuit deschis, la fel şi antiviralele. (....) Farmaciile sunt societăţi comerciale care trebuie să se aprovizioneze şi cred că nu este o surpriză că în fiecare iarnă avem gripă.(...) Nu putem să facem comenzi în locul farmaciilor şi nici în locul spitalelor. (...) Există medici care spun că nu au competenţă să scrie aceste reţete (n.r. - cu antivirale). Ba da, fiecare medic care are parafă şi certificat de liberă practică poate să prescrie aceste antivirale”, a declarat, vineri, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în cadrul unei conferinţe.

De cealaltă parte, managerul Institutului Matei Balş, Adrian Streinu-Cercel, a recomandat oamenilor să nu abuzeze de Tamiflu (n.r. - medicament antiviral), chiar dacă nu se află pe nicio listă de restricţie.

“Tamiflu este un medicament antiviral cu care este bine totuşi să nu ne jucăm pentru că odată ce dezvoltăm rezistenţă la acest antiviral se întâmplă exact ca la antibiotice. (...) Tamiflu nu se află pe nicio listă de restricţie”, a adăugat Adrian Streinu-Cercel.

Adrian Streinu-Cercel a explicat că decontaminarea sălilor de clase se impune doar acolo unde au fost cazuri de gripă.

“Infecţia gripală are o perioadă scurtă de incubaţie de una până la trei zile. (....) În momentul în care ne-am vaccinat avem la dispoziţie circa 7-10 zile să apară primii anticorpi, iar la 14 zile avem deja un titlu de anticorpi care să ne protejeze”, a explicat Adrian Streinu-Cercel.

Sorina Pintea a spus că Ministerul Sănătăţii va achiziţiona 25.000 de doze de vaccin, care vor fi distribuite săptămâna viitoare Direcţiilor de Sănătate Publică. Dozele sunt pentru persoanele aflate în grupele de risc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici