Plai: S-au declanşat procedurile de suspendare a contractului de achiziţii

Şeful interimar al Poliţiei Românie, Gheorghi Plai, a declarat, vineri, că s-au declanşat procedurile de suspendare a contractului de achiziţii pentru autospecialele de poliţie până la definitivarea cercetărilor la DNA.

18 afișări
Imaginea articolului Plai: S-au declanşat procedurile de suspendare a contractului de achiziţii

Plai: S-au declanşat procedurile de suspendare a contractului de achiziţii (Imagine: Mediafax Foto)

"Suspendarea contractului se poate face şi pe cale amiabilă, până la definitivarea cercetărilor de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Dacă vom fi obligaţi să plătim daune, vom plăti", a precizat şeful interimar al Poliţiei Române.

Referitor la concluziile din Raportul Corpului de Control al MIRA privind achiziţia publică de autospeciale de poliţie în leasing, Gheorghi Plai a spus că acestea cuprind nereguli în procesul de derulare a achiziţiei, cu privire la preţ şi la neîndeplinirea cerinţelor minime stabilite în documentaţia de atribuire.

Astfel, Consiliul de Conducere al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) a hotărât declanşarea procedurilor de suspendare a derulării contractelor pentru clarificarea tuturor aspectelor semnalate DNA de Corpul de Control al MIRA.

Firmele care au câştigat licitaţia vor fi înştiinţate de hotărârile luate în Consiliul de Conducere al IGPR, a adăugat acesta. După terminarea cercetărilor, se pot negocia preţurile din contract sau se poate suspenda contractul, a precizat Plai.

El a menţionat faptul că până în acest moment nu au fost efectuate plăţi şi nu a fost realizat niciun prototip, în urma semnării contractelor de achiziţii.

Întrebat dacă IGPR va trebui să plătească daune în cazul în care contractul se suspendă sau se reziliază, Gheorghi Plai a spus că dacă acestea vor fi imputate, instituţia le va plăti.

Comisarul şef a mai spus că există riscul ca Poliţia să fie dată în judecată de firmele cu care s-au semnat contratele de achiziţii pentru autospeciale şi că IGPR va oferi tot sprijinul în derularea, cu celeritate, a investigaţiilor în acest caz.

Întrebat ce înseamnă pentru parcul auto al IGPR suspendarea achiziţiei acestor autospeciale, Plai a spus că, aşa cum se ştie, în prezent parcul este acoperit 39 la sută, mare parte din autoturisme fiind cu normă de casare, precizând că parcul auto n-a fost acoperit niciodată sută la sută.

Ministrul de Interne, Cristian David, a înaintat, joi, premierului Călin Popescu Tăriceanu cererea de eliberare din funcţie a şefului Poliţiei Române, Gheorghe Popa, pentru management defectuos în derularea programului de achiziţie a autospecialelor de poliţie iar premierul Tăriceanu a semnat joi seara, decizia de eliberare din funcţie a şefului Poliţiei Române.

Chestorul de poliţie Gheorghe Popa a declarat, vineri, că era obligat să semneze contractul pentru achiziţia autospecialelor de poliţie pentru că risca sancţiuni de un miliard de lei.

Ager Leasing a anunţat, miercuri, că procedura de achiziţie a autospecialelor de către Inspectoratul General al Poliţiei Române a respectat toate cerinţele ordonanţei privind achiziţiile publice, iar preţul ofertat include mai multe servicii, pe lângă costul maşinilor.

Procedura de achiziţie a fost verificată de Corpul de Control al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, iar un raport pe această temă a fost transmis Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici