Plajele de pe litoralul românesc, tot mai sufocate de deşeuri. Care sunt cele mai curate sectoare

Cantitatea de deşeuri abandonate pe plajele de pe litoralul Mării Negre aproape s-a triplat vara aceasta faţă de luna aprilie. Plajele din Constanţa, Eforie şi Mamaia sunt sufocate de gunoaie, mai bine de trei sferturi dntre acestea fiind deşeuri din plastic, se arată într-un raport al Mare Nostrum.

100 afișări
Imaginea articolului Plajele de pe litoralul românesc, tot mai sufocate de deşeuri. Care sunt cele mai curate sectoare

Plajele de pe litoralul românesc, sufocate de deşeuri. de aproape 3 ori mai multe faţă de aprilie

Plajele de la Marea Neagră au fost de aproape trei ori mai murdare la finalul verii decât la începutul sezonului estival, anul 2019 fiind desemnat cel mai murdar pe plajele litoralului românesc, în urma monitorizărilor făcute de Mare Nostrum, o organizaţie neguvernamentală din Constanţa.

În sesiunea din septembrie, Mare Nostrum a monitorizat opt sectoare de plajă, atât din nordul, cât şi din sudul litoralului românesc fiind găsite peste 33.000 de deşeuri, aceasta fiind cea mai mare cantitate de deşeuri înregistrată din 2014 până în prezent.

„Potrivit datelor noastre, această sesiune înregistrează un record negativ, mai exact avem cu 6.000 mai multe deşeuri identificate decât în sesiunea din octombrie 2016, care deţinea până acum recordul negativ la acest capitol. Nu este o veste bună, din niciun punct de vedere, aceasta fiind o involuţie din punct de vedere al responsabilităţii”, a precizat într-un comunicat de presă Angelica Paiu, coordonator proiect în cadrul ONG Mare Nostrum.

Potrivit datelor înregistrate de organizaţie, cel mai murdar sector de plajă este cel din Constanţa, cu peste 9.300 de deşeuri, urmat de Eforie, „sector campion la capitolul greutate deşeuri, adică 62 kg”, iar pe al treilea loc se află Mamaia.

La polul opus, cele mai curate sectoare sunt cele din Corbu, Vama Veche şi Tuzla.

Conform datelor prezentate de organizaţie, plasticul continuă să sufoce plajele româneşti, elementele din material polimeric artificial însumând aproape 80 la sută din totalul deşeurilor.

„Faţă de sesiunile trecute, am constatat o creştere a numărului de obiecte cu grad de risc, atât pentru faună, dar mai ales pentru sănătatea umană: scutece, absorbante, tampoane, plasturi, seringi, beţe de urechi. Acestea degradează calitatea apei pentru scăldat şi pot prezenta un risc pentru sănătatea umană”, a mai precizat Angelica Paiu.

Reprezentantul Mare Nostrum a mai spus că în acest an s-au înregistrat peste 45.000 de deşeuri în cele două sesiuni.

Faţă de luna aprilie, numărul de elemente inventariate a fost de 2,6 ori mai mare, iar faţă de luna septembrie 2018, acesta a crescut cu peste 9.000 de deşeuri.

Din 2014 şi până acum, ONG Mare Nostrum a inventariat şi eliminat în mod corespunzător 146.464 de deşeuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici