Plenul CSM nu suspendă noua conducere a Consiliului până la decizia instanţei supreme

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, joi, că nu va fi luată nicio decizie privind suspendarea noii conduceri a CSM până când instanţei supreme se pronunţă în cazul contestaţiei privind numirea Floricăi Bejinaru şi a Graţianei Isac în funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte.

50 afișări
Imaginea articolului Plenul CSM nu suspendă noua conducere a Consiliului până la decizia instanţei supreme

Judecătoarea Florica Bejinaru, aleasă, la 11 ianuarie, preşedinte al CSM (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

CSM a decis că nu este cazul să ia nicio hotărâre în privinţa efectelor atacării în contencios administrativ a numirii în funcţie a preşedintelui şi vicepreşedintelui Consiliului.

Consiliul a stabilit că aşteaptă soluţia instanţei supreme în legătură cu contestaţiile faţă de numirea la conducerea CSM a Floricăi Bejinaru şi Graţiana Isac, pentru a lua o hotărâre.

Asociaţia Magistraţilor din România a înaintat Secţiei de Contencios Administrativ a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) contestaţia faţă de numirea Floricăi Bejinaru ca preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii şi a Graţianei Isac în funcţia de vicepreşedinte, procesul urmând să înceapă în 22 aprilie.

Concret, AMR solicită instanţei supreme anularea hotărârilor 1 şi 2 din 11 ianuarie 2010 prin care au fost alese, pentru un mandat de un an, în funcţiile de preşedinte, respectiv vicepreşedinte al CSM, Florica Bejinariu - judecător la Tribunalul Mehedinţi şi Graţiana Daniela Petronela Isac - procuror la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Hotărârile contestate privesc cariera şi drepturile judecătorilor şi procurorilor, în sensul dispoziţiilor articolului 29 alineatul 5 din Legea 317/2004, conform cărora "hotărârile plenului privind cariera şi drepturile judecătorilor şi procurorilor se redactează în cel mult 20 de zile şi se comunică de îndată".

Noua conducere a CSM a fost aleasă în 11 ianuarie, ambele persoane numite fiind contestate, Bejinaru din cauza unei probleme legate de colaborarea sa cu securitatea, iar Graţiana Isac pe motiv că a mai ocupat, pentru un mandat, funcţia de vicepreşedinte al Consiliului, fiind astfel neclar dacă avea sau nu dreptul la un nou mandat.

Imediat după anunţarea rezultatelor votului, Viorica Costiniu, preşedintele de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), a anunţat că va propune membrilor ca organizaţia să conteste în instanţă numirea lui Bejinaru în funcţie.

De asemenea, Costiniu a spus că AMR va contesta inclusiv modalitatea în care CSM a tranşat problemele de constituţionale ridicate în legătură cu reînnoirile mandatelor preşedintelui şi vicepreşedintelui.

Mai multe ONG-uri s-au alăturat magistraţilor care au contestat alegerea Floricăi Bejinaru în funcţia de preşedinte al CSM.

Florica Bejinaru declara, după ce a câştigat alegerile pentru conducerea CSM, că este conştientă de faptul că o parte a sistemului judiciar contestă numirea sa ca şef al Consiliului, precizând că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat o hotărâre definitivă şi irevocabilă privind verdictul CNSAS.

În 2006, Asociaţia Magistraţilor din România, Sojust şi o asociaţie a revoluţionarilor din Braşov au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii demisia Floricăi Bejinaru, judecător al Tribunalului Mehedinţi şi membru ales în CSM.

Atunci, cazul Bejinaru a provocat o serie de dispute între membrii CSM şi ministrul Justiţiei de la vremea respectivă, Monica Macovei, care reclama faptul că magistratul ar fi colaborat cu fosta Securitate.

Monica Macovei a contestat în instanţă hotărârea Colegiului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) dat în cazul judecătoarei Florica Bejinaru, motivând că decizia nu a fost dată cu majoritate de voturi. În final, instanţa supremă i-a dat dreptate Floricăi Bejinaru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici