PMB vrea să interzică accesul motocicliştilor pe marile artere, noaptea

Primăria Municipiului Bucureşti intenţionează să interzică accesul motocicliştilor, noaptea, pe marile artele ale Capitalei, în funcţie de rezultatele unor controale desfăşurate în prezent urmând să fie elaborat un proiect în acest sens, motocicliştii protestând deja faţă de această intenţie.

32 afișări
Imaginea articolului PMB vrea să interzică accesul motocicliştilor pe marile artere, noaptea

PMB vrea să interzică accesul motocicliştilor pe marile artere, noaptea (Imagine: Mediafax Foto)

Viceprimarul Capitalei Robert Ionescu a declarat pentru MEDIAFAX că proiectul privind o eventuală interzicere a accesului motocicliştilor în centrul Capitalei, pe timpul nopţii, se află la faza culegerii de date, nefiind încă într-o formă scrisă.

Acesta a explicat că doreşte iniţierea unui proiect care să fie supus dezbaterii Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) pentru a soluţiona numeroasele cereri primite din partea cetăţenilor în care se reclamă zgomotul produs de motociclete, mopede şi ATV în timpul nopţii, pe anumite artere.

Potrivit viceprimarului Robert Ionescu, prin Direcţia de Protecţie a Mediului şi Educaţie Ecocivică a Primăriei Capitalei în colaborare cu Brigada de Poliţie Rutieră a Municipiului Bucureşti, Registru Auto Român (RAR) şi cu sprijinul Gărzii de Mediu, până la 1 septembrie vor fi efectuate controale pe timpul nopţii în puncte "strategice" pentru verificarea, depistarea şi sancţionarea conducătorilor de motociclete, mopede, scutere şi ATV-uri care conduc astfel de mijloace de transport ce emit zgomote excesive.

Potrivit lui Ionescu, la sfârşitul acţiunii, datele vor fi centralizate şi constituite într-un raport care va face parte din expunerea de motive a proiectului de hotărâre în care va fi cerută restricţionarea accesului motocicliştilor pe marile bulevarde ale Capitalei, pe timpul nopţii, între orele 23.00-05.00.

De asemenea, proiectul va mai avea în vedere găsirea unor rute alternative astfel încât să nu se ajungă la imposibilitatea de deplasare a motocicliştilor din şi către anumite puncte ale Bucureştiului.

Viceprimarul Robert Ionescu a mai explicat că restricţionarea accesului unor asemenea vehicule pe marile bulevarde ale Capitalei este dorită pentru că pe aceste artere există posibilitatea de a se circula cu viteză mare, găsirea unor rute alternative pe străduţe adiacente ducând la imposibilitatea "dezvoltării de cai putere pentru conducătorii iresponsabili".

Un alt punct al proiectului de hotărâre care urmează să fie iniţiat va viza şi interzicerea accesului pe oricare din străzile Capitalei a ATV-uri, viceprimarul Robert Ionescu explicând că aceste mijloace de transport sunt destinate exclusiv zonelor "off road".

Robert Ionescu a mai arătat că proiectul nu are în vedere îngrădirea drepturilor motocicliştilor, ci doar rezolvarea unei probleme a cetăţenilor Capitalei, în acest sens viceprimarul precizând că se va dori prevederea, în cadrul proiectului, a unor sancţiuni foarte mari.

După finalizarea acţiunilor de strângere a datelor şi elaborare proiectului, viceprimarul Robert Ionescu a precizat că acesta va fi prezentat primarului general Sorin Oprescu, cu care a avut deja câteva discuţii "de principiu" asupra acestui subiect, proiectul urmând a fi supus apoi dezbaterii CGMB.

Asociaţia Motocicliştilor din România (AMR) consideră abuzivă intenţia Primăriei Capitalei de a interzice accesul motocicletelor pe timpul nopţii în Bucureşti, potrivit unui comunicat al organizaţiei.

"Considerăm că orice abatere de la legea de circulaţie (zgomot prea mare, viteză) trebuie sancţionată potrivit legii de către organele în drept, însă nu trebuie îngrădit dreptul unor cetăţeni de a-şi folosi motocicletele pe drumurile publice", susţin motocicliştii.

Cosmin Frăsineanu, purtătorul de cuvât al AMR, a declarat pentru MEDIAFAX că nu crede că se va ajunge până la interzicerea accesului motocicliştilor în centrul Capitalei, dar că nu este normal ca viceprimarul să ameninţe cu o asemenea măsură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici