PNL va sesiza Avocatul Poporului în vederea atacării la CCR a Ordonanţei 3/2018: A fost dată pentru a cârpi prostiile

PNL va cere Avocatului Poporului să atace la CCR Ordonanţa nr.3/2018, „dată de Guvern pentru a cârpi prostiile” făcute prin actele normative care au modificat Codul Fiscal, a declarat, luni, preşedintele PNL, Ludovic Orban, precizând că decizia a fost luată în cadrul Biroului executiv al partidului.

402 afișări
Imaginea articolului PNL va sesiza Avocatul Poporului în vederea atacării la CCR a Ordonanţei 3/2018: A fost dată pentru a cârpi prostiile

PNL va sesiza Avocatul Poporului în vederea atacării la CCR a Ordonanţei 3/2018: A fost dată pentru a cârpi prostiile

„Am luat decizia de a sesiza Avocatul Poporului în vederea atacării la CCR a Ordonanţei 3, care a fost dată de Guvern pentru a cârpi prostiile pe care le-au făcut prin Ordonanţa 72, Ordonanţa 4, prin Ordonanţa 60, prin Ordonanţa 82”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban.

PNL susţine că Ordonanţa de Urgenţă 3/2018 “generează inechităţi şi introduce soluţii dintre cele absurde”, potrivit unui comunicat de presă.

“Ordonanţa de Urgenţă 3/2018, adoptatăde Guvern, nu doar că nu echilibrează situaţia, dar generează inechităţi şi introduce soluţii dintre cele absurde, discriminatorii, împotriva eticii fiscale şi a economiei libere de piaţă. PSD încalcă prin aceste reglementări însăşi funcţia statului, adică aceea de a oferi servicii publice de calitate cetăţenilor săi pe baza sumelor achitate de contribuabili. Este cu totul absurd ca statul să devină un plătitor, în cadrul unei relaţii contractuale între privaţi, de obligaţii fiscale pentru anumite categorii socio-profesionale. Facem, astfel, o diferenţă esenţială între situaţiile în care statul oferă sprijin anumitor categorii defavorizate, prin servicii de asistenţă socială, şi situaţia în care s-a ajuns astăzi prin adoptarea OUG 3/2018”, se arată în comunicatul PNL, transmis către MEDIAFAX.

REVOLUŢIA FISCALĂ "reparată" de Guvern. Ordonanţa privind salariile, adoptată: Statul îşi asumă plata unei părţi din CASS

Guvernul a adoptat joi o ordonanţă care prevede „măsuri de echilibrare” acolo unde au apărut probleme privind Legea salarizării, iar statul asumă plata unei părţi din CASS printr-un mecanism simplificat pentru o serie de categorii de salariaţi.

Premierul Dăncilă a arătat că în şedinţa de Guvern din 8 febriuarie că vor fi adoptate o serie de măsuri pentru menţinerea venitului lunar net cel puţin la nivelul lunii decembrie 2017 pentru angajaţii din sectorul privat care beneficiază de scutiri de impozit pe venitul realizat.

„Avem patru categorii şi anume angajaţii din IT, cei pe cercetare, dezvoltare şi inovare, persoanele care desfăşoară activităţi sezoniere şi salariaţii cu dizabilităţi încadraţi cu handicap grav sau accentuat. Pentru aceste categorii statul îşi va asuma plata unei părţi din contribuţia de asigurări sociale de sănătate printr-un mecanism simplificat”, a spus premierul.

Dăncilă a arătat că de această facilitate vor beneficia angajaţii ai căror angajatori nu au reuşit din resurse proprii să menţină nivelul salarial la nivelul lunii decembrie 2017 şi care, totodată, nu şi-au diminuat totalul cheltuielilor de personal faţă de luna precedentă.

O altă prevedere a OUG pe care Guvernul o va adopta joi, potrivit lui Dăncilă, asigură cel puţin menţinerea venitului net pentru angajaţii din sistemul public, dar şi privat care lucrează part-time.

„Mai exact, începând cu luna ianuarie 2018 personalului angajat în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial i se va reţine CAS şi CASS doar la salariul realizat, chiar dacă acesta va fi mai mic decât salariul minim pe economie, iar diferenţa va fi suportată în numele angajatului de instituţia bugetară angajatoare sau de către angajatorul privat”, a subliniat Dăncilă.

Premierul a arătat că o altă măsură este cea care vizează şomerii şi celelalte categorii de salariaţi care se află în perioada de concediu medical şi beneficiază de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătatate, pentru care baza de calcul a contribuţiilor sociale va fi redusă de la valoarea reprezentând salariul mediu brut corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical la venitul efectiv realizat.

„În perioada imediat următoare ne vom asigura că Legea salarizării unitare îşi va atinge obiectivul, acela de a face ordine şi echitate în sistemul de salarizare. Aş vrea să fac un apel public atât la membrii Guvernului cât şi la reprezentanţii mass-media, sindicate, patronate şi toate celelate categorii implicate să dăm dovadă de deschidere şi responsabilitate în comunicarea publică”, a mai spus Dăncilă.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici