Poliţia analizează imaginile video de la Geoagiu, unde 111 candidaţi au fost eliminaţi de la Bac

Poliţiştii de la Investigarea Fraudelor Hunedoara analizează imaginile camerelor de supraveghere la centrul de examen din Geoagiu, de unde 111 candidaţi au fost eliminaţi de la bacalaureat pentru fraudă, pentru a stabili dacă s-a comis vreo infracţiune care ar impune deschiderea unui dosar penal.

332 afișări
Imaginea articolului Poliţia analizează imaginile video de la Geoagiu, unde 111 candidaţi au fost eliminaţi de la Bac

Poliţia analizează imaginile video de la Geoagiu, unde 111 candidaţi au fost eliminaţi de la Bac

Reprezentanţii Poliţiei Judeţene Hunedoara au anunţat, luni, că poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor analizează imaginile surprinse de camerele de supraveghere la centrul de examen de la Grupul Şcolar Agricol "Alexandru Borza" din Geoagiu, urmând să stabilească dacă s-a comis vreo infracţiune.

"Imaginile surprinse de camerele de supraveghere în timpul examenului scris la matematică de la centrul de examen de la Grupul Agricol «Alexandru Borza» din Geoagiu au fost puse la dispoziţia poliţiştilor de Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara. Urmează ca aceste imagini să fie analizate de anchetatori care vor stabili dacă se conturează elementele vreunei fapte de natură penală", a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Hunedoara, inspectorul principal Bogdan Niţu.

După eliminarea celor 111 candidaţi, doar doi dintre cei 48 de absolvenţi rămaşi în examenul de bacalaureat la centrul de la Grupul Agricol "Alexandru Borza" din Geoagiu au fost declaraţi admişi.

Poliţia Hunedoara s-a sesizat din oficiu, joi, în cazul eliminării celor 111 elevi din centrul de examen de la Grupul Agricol "Alexandru Borza" din Geoagiu şi a început cercetările pentru a afla dacă s-a comis vreo infracţiune, urmând să fie audiaţi profesorii şi elevii.

Douăzeci de supraveghetori din două centre pentru examenul de bacalaureat din judeţul Hunedoara sunt vizaţi de o anchetă a ISJ, după ce 111 candidaţi din Geoagiu şi opt din Orăştie au fost eliminaţi, miercuri, de la proba scrisă la matematică, întrucât aveau foi xeroxate cu rezolvarea subiectelor.

Potrivit şefului ISJ Hunedoara, inspectorul şef Alexandru Lăutaru, consiliul de administraţie al instituţiei a decis constituirea unei comisii de anchetă din care fac parte patru inspectori şcolari şi un reprezentant al sindicatului şi care va face investigaţii în cazul eliminărilor de la proba scrisă la matematică a examenului de bacalaureat.

"Pe Linia Verde a Ministerului Educaţiei s-a primit o sesizare că ar fi fost fraudă la proba de limba română la două din centrele de examen, de la Colegiul Naţional «Aurel Vlaicu» din Orăştie şi la Grupul Şcolar Agricol «Alexandru Borza» din Geoagiu. Tot în sesizarea respectivă se făcea referire că se pregătesc tentative de fraude şi la proba de matematică. Împreună cu reprezentantul ministerului, (miercuri - n.r.) am mers în teritoriu. Am vizionat înregistrările de pe camerele de supraveghere din săli şi am ajuns la concluzia că nu e adevărată sesizarea legată de proba de limbă română şi apoi am cerut să mergem prin clase", declara Alexandru Lăutaru.

Potrivit sursei citate, verificări s-au făcut, miercuri, când s-a susţinut proba obligatorie a profilului, mai exact la matematică, în centrele de la Orăştie şi Geoagiu.

"Prima dată am fost la Orăştie, unde am intrat în zece săli. În trei dintre ele am descoperit opt elevi care aveau rezolvările sub foi, pe nişte coli identice, trase la xerox. Cei opt au fost eliminaţi şi apoi am mers la Geoagiu. În prima sală, la fel, am descoperit 24 de foi cu rezolvări, în a doua la fel. Din cinci săli am eliminat 111 elevi. În două săli nu am eliminat pe nimeni pentru că nu am descoperit nimic", explica Lăutaru.

Potrivit acestuia, sunt vizaţi 20 de supraveghetori din cele două centre de examinare, câte doi din clasele unde au fost descoperite foile cu rezolvări copiate la xerox şi alţi patru care erau pe holurile unităţii de învăţământ din Geoagiu.

Ministrul Educaţiei a cerut declanşarea unei anchete la Grupul Agricol "Alexandru Borza" din Geoagiu, de unde 111 elevi din cei 159 prezenţi în centrul de examen au fost eliminaţi, miercuri, de la proba obligatorie a profilului, pentru fraudă sau pentru tentativă de fraudă.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, declara, miercuri, pentru MEDIAFAX că a cerut inspectorului general şcolar să declanşeze o anchetă pentru a se vedea cum au reuşit să copieze cei 111 elevi. "Am cerut o anchetă ca să vedem ce s-a întâmplat acolo", spunea Funeriu.

Promovabilitatea înregistrată la examenul de bacalaureat din judeţul Hunedoara, înainte de contestaţii, este de 38,36 la sută, mai puţin de jumătate faţă de procentul înregistrat în anul 2010, când 85 la sută dintre cei care au susţinut bacalaureatul au promovat examenul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici