Poliţist de la Secţia 3, către un investigator sub acoperire: Îţi trag o bucată de cazi în cap aici

Doi poliţişti de la Secţia 3 de Poliţie au supus o femeie, investigator sub acoperire, la violenţe fizice şi psihice "extrem de crunte şi grave", pentru a o determina să declare că practică prostituţia şi pentru că a refuzat să le dea mită, spunându-i: "Îţi trag o bucată de cazi în cap aici".

5987 afișări
Imaginea articolului Poliţist de la Secţia 3, către un investigator sub acoperire: Îţi trag o bucată de cazi în cap aici

Poliţist de la Secţia 3, către un investigator sub acoperire: Îţi trag o bucată de cazi în cap aici (Imagine: Silviu Matei/Mediafax foto)

Procurorii Parchetului Capitalei au reţinut 30 din cei 31 de poliţişti de la secţiile 1 şi 3 acuzaţi de luare de mită, complicitate la prostituţie şi la proxenetism, lipsire de libertate sau tortură şi cer, miercuri, Tribunalului Bucureşti arestarea lor preventivă pentru 29 de zile.

În referatul cu propunerea de arestare preventivă întocmit de procurori se arată că poliţişti de la Secţia 3 au supus o femeie la violenţe fizice şi psihice pentru a o determina să declare că practică prostituţia. Potrivit procurorilor, agentul de poliţie Dan Ungureanu, împreună cu plutonierul de la Jandarmerie, Laurenţiu Nicolae Popină, au reţinut-o nelegal în sediul Secţiei 3 de Poliţie pe "Irina Nistor", martor în cauză.

Femeia a fost abordată pe stradă de poliţişti sub pretextul că practică prostituţia şi i s-a sugerat o modalitate de a eluda sancţionarea sa. Agentul de poliţie şi jandarmul i-au adresat expresii precum "Dacă nu vorbeşti ce e de vorbit... dacă vrei să fie bine, de ce nu vorbeşti..." şi i-au pretins o sumă de bani pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu.

Potrivit referatului procurorilor, în noaptea de 8 iunie 2011, între orele 22.45 şi 5.45, Dan Ungureanu şi Laurenţiu Nicolae Popină au reţinut-o pe "Irina Nistor" pentru că aceasta a refuzat să le dea suma de bani solicitată. După ce i-au spus că o vor conduce la secţia de poliţie pentru a o sancţiona contravenţional pentru practicarea prostituţiei, la Secţia 3 aceştia au reţinut-o pe Irina Nistor fără ca împotriva acesteia să fi fost luată o măsură preventivă.

"În această perioadă, Ungureanu Dan a încătuşat martora pentru câteva minute, refuzându-i constant dreptul de a contacta un avocat, durata îngrădirii libertăţii fizice a martorei neputând fi justificată în mod rezonabil prin natura faptei şi a sancţiunii aplicate", notează procurorii în referat.

De asemenea, "Irina Nistor" a fost sancţionată printr-un proces-verbal în care Dan Ungureanu a atestat împrejurări necorespunzătoare adevărului, reţinând în mod nereal că aceasta a fost depistată acostând persoane în scopul întreţinerii de relaţii sexuale şi menţionând în mod fals că aceasta recunoaşte fapta comisă.

În aceeaşi seară, poliţistul Andi Marius Ionescu a percheziţionat-o pe "Irina Nistor", aceasta fiind dezbrăcată până la piele.

"Ionescu Andi Marius s-a comportat abuziv cu martora Irina Nistor efectuându-i o percheziţie corporală cu încălcarea normelor procedurale, care prevăd efectuarea acestui act de către o persoană de acelaşi sex cu cea percheziţionată, ocazie cu care a dezbrăcat-o complet, smulgându-i îmbrăcămintea şi lenjeria intimă", se mai arată în referatul procurorilor.

Potrivit documentului citat, aceste fapte sunt redate într-o înregistrare ambientală cu martora Irina Nistor:

"Irina Nistor: Îmi daţi voie să dau un telefon?

Dan Ungureanu: Nu, nu-ţi dau voie să dai un telefon.

Irina Nistor: Nu îmi daţi voie?

Dan Ungureanu: Fac un mare abuz, nu vreau să-ţi dau voie, care-i problema? Uite îţi dau aici să dai declaraţie scrisă... Ia să vedem ce-o să faci?

Dan Ungureanu: N-o să te bat, o să te pun pe scaun înapoia colo şi o să te leg de scaun cu cătuşele, pentru că eşti reţinută...

Irina Nistor: Au, da' ce, sunt reţinută?

Dan Ungureanu: Uite aşa, pentru prostituţie.

Irina Nistor: Dar nu am făcut aşa ceva.

Dan Ungureanu: Să punem cătuşele frumos, să vedem unde pleacă ea... Ia să te vedem noi pe tine...

Dan Ungureanu: Ia, te rog frumos să ţipi, hai... Ia, ţipă, hai... neinteligibil... Stai pe loc aicea că nu eşti la Academia de Poliţie.

Irina Nistor: Hei, da' de ce daţi în mine, de ce trageţi de mine?

Dan Ungureanu: Băi, de ce eşti băi minicioasă?

Irina Nistor: De ce trageţi de mine? Au! Da de ce trageţi de mine?

Dan Ungureanu: Stai jos, acolo ai înţeles?

Dan Ungureanu: Cum mă minţi, te mint şi eu. Singură! Ai înţeles? Singură! Că îţi dau una de zbori pe fişetul acela. Şi o să spun n-am atins-o. Ai înţeles? Păi tu crezi că minciuna e numai pentru tine? Aşa crezi tu că e minciuna? Îh, îţi trag o bucată de cazi în cap aici. Şi o să spun, n-am atins-o, domne. Cine îţi demonstrează? O să spună colegiul meu că te-am atins eu? Că-ţi trag şi eu un bocanc în cap. Ai înţeles?"

Procurorii au reţinut în referatul cu propunere de arestare preventivă că relele tratamente la care a fost supusă "Irina Nistor" au fost "extrem de crute şi grave, durerea şi suferinţa suportate fiind provocate în mod intenţionat pentru că a refuzat să dea mită şi pentru a recunoaşte săvârşirea infracţiunii de care era suspectă".

Potrivit procurorilor martora "Irina Nistor" era investigator sub acoperire, care urma să constate infracţiuni de corupţie, nepreconizând lipsirea de libertate şi agresarea sa. Din acest motiv, procurorii consideră că aceasta s-a aflat în aceeaşi situaţie ca oricare altă persoană faţă de care s-ar fi aplicat relele tratamente.

"Se constată astfel un cumul de acţiuni degradante şi înjositoare pentru demnitatea umană la care a fost supusă martora pe toată perioada în care a fost reţinută în secţia de poliţie, tratamente de natură să-i provoace un sentiment de umilinţă, înjosire şi suferinţe psihice puternice. Martorul era investigator sub acoperire (...) Nepreconizând lipsirea de libertate, agresarea sau faptul că va fi dezbrăcată complet de un agent de poliţie (bărbat) la momentul efectuării unei percheziţii corporale (...)", se mai arată în referatul cu propunerea de arestare peventivă.

Parchetul Tribunalului Bucureşti a anunţat, marţi, în urma percheziţiilor la secţiile 1 şi 3 de Poliţie, că procurorii cercetează, din 6 ianuarie, 31 de agenţi de poliţie, pentru luare de mită, abuz în serviciu, favorizarea infractorului, complicitate la prostituţie, complicitate la proxenetism, lipsire de libertate în mod ilegal sau tortură.

Poliţiştii de la secţiile 1 şi 3 sunt acuzaţi că luau mită individual sau împreună cu unul sau doi colegi, de la şoferi contravenienţi, dar şi de la proxeneţi şi prostituate, iar în unele situaţii, la sfârşitul turei împărţeau banii obţinuţi, sumele fiind cuprinse între 50 şi 600 de lei.

Peste 100 de infracţiuni au fost reţinute în sarcina celor 31 de poliţişti, acestea fiind comise, potrivit lui Staicu, în perioada octombrie - decembrie 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici