Poliţişti de la SPIR, cercetaţi prealabil în cazul scandalului de la Plaza Mall

Trei poliţişti de la SPIR sunt cercetaţi prealabil în cazul scandalului de la Plaza Mall, din luna februarie, Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) trimiţând, miercuri, Parchetului raportul Corpului de control al instituţiei în acest caz.

148 afișări
Imaginea articolului Poliţişti de la SPIR, cercetaţi prealabil în cazul scandalului de la Plaza Mall

Trei poliţişti de la SPIR, cercetaţi prealabil în cazul scandalului de la Plaza Mall (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), ancheta Corpului de control a vizat strict modul de acţiune a poliţiştilor în contextul evenimentului de la mall-ul Plaza România, fiind o verificare internă, administrativă.

"Aspectele care ţin de acţiunile celorlalte persoane implicate în eveniment, inclusiv angajaţi ai firmei de pază, fac obiectul anchetei judiciare desfăşurată sub coordonarea procurorilor", informează MAI.

Potrivit MAI, concluziile verificării interne a Corpului de control evidenţiază existenţa unor abateri disciplinare care ţin de încălcarea procedurilor de acţiune şi a prevederilor Codului de etică şi deontologie al poliţistului, conform cărora "poliţistului îi este interzis să aplice, să încurajeze şi să tolereze, în orice împrejurare …. constrângeri fizice ori psihice".

"Lipsa de fermitate în exercitarea autorităţii a făcut posibil ca persoana imobilizată iniţial de agenţii BGS să continue să fie agresată, chiar şi după ce a fost încătuşată de către agenţii de poliţie, când ar fi trebuit ca, în fapt, aceasta să beneficieze de protecţie", precizează MAI.

Astfel, alături de cei trei ofiţeri cu funcţii de conducere din Poliţia Capitalei, faţă de care s-a dispus, în urmă cu aproximativ o lună, declanşarea cercetării prealabile, în urma extinderii verificărilor, s-a dispus declanşarea cercetării prealabile faţă de trei poliţişti din cadrul Serviciului Special de Poliţie pentru Intervenţie Rapidă (SPIR), toţi având gradul profesional de agent şef de poliţie, care au acţionat la acel eveniment.

De asemenea, s-a dispus atenţionarea unui ofiţer din cadrul SPIR, care, în urma ordinului primit, a luat legătura cu reprezentanţii firmei de pază şi a aprobat deplasarea grupei SPIR la sediul BGS.

În ceea ce priveşte înregistrarea postată pe site-ul "Gardianul" şi preluată ulterior de mai multe posturi de televiziune, care conţine momentul în care Preda Eugen a fost lovit violent cu piciorul în zona abdomenului, în timp ce se afla în custodia poliţiştilor, verificările Corpului de control au concluzionat că "agresiunea s-a produs pe fondul neasigurării, în mod corespunzător, a protecţiei persoanei încătuşate".

Ministerul Administraţiei şi Internelor mai arată că activitatea de identificare a agresorului, despre care s-a stabilit că face parte din grupul celor de la firma de pază, se desfăşoară în cadrul anchetei judiciare, care este coordonată de către procurori.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici