Poliţiştii europeni îi cer lui Băsescu să recomande ca poliţiştii să fie pensionaţi pe legi speciale

Consiliul European al Sindicatelor din Poliţie (CESP) cere preşedintelui Traian Băsescu, într-o srisoare deschisă, sǎ recomande ca la stabilirea vârstei de pensionare sǎ se aibǎ în vedere şi speranţa de viaţǎ a poliţiştilor din România care, potrivit organziaţiei sindicale, este de 62,5 ani.

57 afișări
Imaginea articolului Poliţiştii europeni îi cer lui Băsescu să recomande ca poliţiştii să fie pensionaţi pe legi speciale

Poliţiştii europeni îi cer lui Băsescu să recomande ca poliţiştii să fie pensionaţi pe legi speciale (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

CESP solicită preşedintelui ca, în contextul elaborǎrii legii unice a pensiilor, sǎ rǎmână "acelaşi susţinǎtor al poliţiştilor români" şi sǎ recomande ca la stabilirea vârstei de pensionare sǎ se aibǎ în vedere şi "speranţa de viaţǎ a poliţiştilor din România, care este de numai 62,5 ani". Astfel, membrii CESP insistă pentru continuare folosirii sistemului de pensionare preferenţial pentru poliţişti, potrivit scrisorii, remisă de Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", afiliat la CESP.

Consiliul European al Sindicatelor din Poliţie (CESP) este o organizaţie internaţionalǎ non-guvernamentalǎ a Consiliului Europei, reprezentând 300.000 de poliţişti din 17 ţǎri (dintre care 13 sunt membre ale Uniunii Europene) şi 18 sindicate.

În perioada 16-17 mai, a avut loc, în Bosnia şi Herţegovina, la Sarajevo, reuniunea Comitetului Executiv al CESP, care a dezbǎtut tema "Criza economică - influenţa ei asupra statutului social al poliţiştilor, asupra condiţiilor de viaţă şi a relaţiilor interpersonale, precum şi posibilitatea creşterii ratei criminalităţii în timpul recesiunii".

La lucrările întâlnirii, toate intervenţiile sindicaliştilor, poliţişti din Uniunea Europeană, au arătat faptul că "nu mai vorbim despre teorie atunci când abordăm problema crizei economice, ci experimentăm, deja, în realitate urmările crizei economice". Pe lângă opiniile şi urmările evidente, "realitatea ne arată, foarte clar, că acest fenomen are efecte în toată Europa".

"Odată cu adâncirea crizei economice, criminalitatea creşte. Acesta are un efect foarte mare asupra muncii poliţiştilor, ei trebuind, astfel, să facă faţă unor situaţii din ce în ce mai dificile, din cauza lipsei resurselor materiale şi resurselor umane. Chiar dacă atribuţiile poliţistului sunt clar prevăzute în legislaţiile tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene, ştim cu toţii că, pentru a asigura ordinea şi liniştea publică, aceştia trebuie să lucreze peste program. Poliţiştii se confruntă cu din ce în ce mai multe dificultăţi în munca de zi cu zi, fără a beneficia de recompense băneşti. Aceste situaţii duc, în timp, la frustrări şi insatisfacţie, cu urmări în viaţa socială a poliţiştilor. Ei au mai puţin timp pentru familie, dar şi beneficii financiare mai mici", potrivit documentului.

Guvernul României a aprobat, săptămâna trecută, principiile pe baza cărora va fi elaborată legea privind sistemul unitar de pensii publice, hotărând ca principiul care prevede obligativitatea introducerii unor sisteme suplimentare de pensii ocupaţionale să fie reglementat de Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private (CSPP).

Este vorba de 7 principii, respectiv principiul unicităţii, obligativităţii, contributivităţii, egalităţii de tratatment, repartiţiei, solidarităţii sociale şi autonomiei.

"Toate categoriile profesionale pot să-şi facă pensii ocupaţionale. De exemplu, poliţiştii, profesorii, funcţionarii publici şi militarii pot contribui la acest sistem şi, la final, vor exista două pensii. Totuşi, există posibilitatea de a nu avea toate sistemele resursele financiare pentru introducerea pensiilor ocupaţionale", declara, în urmă cu două săptămâni, consilierul de stat al premierului pe probleme de muncă, Mihai Şeitan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici