Ponta, despre taxa pe stâlp: Poate o să vină la anul un guvern şi mai bun şi o să o reducă la 0,5%

Premierul Victor Ponta a afirmat, sâmbătă, la rafinăria Petrobrazi din judeţul Prahova, referindu-se la reducerea taxei pe construcţii speciale de la 1,5% la 1%, că Guvernul pe care îl conduce ”atât a putut să facă”, adăugând că poate anul viitor va veni un guvern mai bun care o va reduce la 0,5%.

516 afișări
Imaginea articolului Ponta, despre taxa pe stâlp: Poate o să vină la anul un guvern şi mai bun şi o să o reducă la 0,5%

Ponta, despre taxa pe stâlp: Poate o să vină la anul un guvern şi mai bun şi o să o reducă la 0,5% (Imagine: Shutterstock)

”Acum dacă dau vestea că taxa pe construcţii speciale se reduce de la 1,5 la 1%, doamna Gheorghe (n.r. - Mariana Gheorghe, CEO Petrom România)îmi va spune să o reducem la 0,5%. Poate o să vină la anul un guvern şi mai bun decât al meu şi o să o reducă la 0,5%. Guvernul acesta atât a putut să facă. Poate însă să vină cu reducerea contribuţiilor la asigurări sociale”, a spus Ponta, sâmbătă, în discursul ţinut cu ocazia celebrării a 80 de ani de la înfiinţarea rafinăriei Petrobrazi.

Premierul a mai spus că, în ultima perioadă, România s-a apropiat mult de statul de ţară independentă din punct de vedere energetic.

”Domeniul energiei e un domeniu în care nu există investiţii pe termen scurt şi profituri pe termen scurt, există numai o strategie bine gândită şi cred că în aceşti doi ani şi jumătate, lucrând împreună cu Petrom-OMV, cu celelalte companii din domeniu, România a progresat foarte mult. A făcut într-adevăr o reformă structurală reală şi din punct de vedere legislativ şi din punct de vedere operaţional. Pe partea de energie şi-a asigurat resurse pentru a fi într-adevăr stabilă şi aproape, aproape în totalitate independentă, a creat premisele ca în foarte scurt timp, prin rezerve proprii pe care le avem la dispoziţie, România, şi când spun România mă gândesc şi la Republica Moldova, să poată să asigure industriei şi populaţiei o garanţie în ceea ce priveşte resursele energetice”, a mai spus Ponta.

El a adăugat că, în condiţiile în care în regiune există ”confruntări şi conflicte”, cu atât mai mult România şi companiile din domeniul energetic trebuie să aibă o strategie pe termen mediu şi lung.

În 4 septembrie, premierul Victor Ponta a anunţat că taxa pe construcţiile speciale va fi redusă de la 1,5% la 1% din valoarea construcţiei, iar veniturile colecate vor rămâne la dispoziţia autorităţilor locale, şi nu vor mai intra la bugetul de stat.

Taxa pe construcţii speciale a fost introdusă la începutul acestui an. Introducerea taxei a fost propusă încă din toamna anului 2012 de fostul ministru delegat pentru Buget Liviu Voinea. Taxa se aplică pentru construcţiile care nu intrau în sfera de impozitare, cum ar fi stâlpi, rampe, platforme betonate, altele decât imobilele de producţie sau birouri, care erau deja impozitate.

Taxa se plăteşte în două rate anuale, iar după prima declarare a reieşit că statul va încasa mult peste valoarea estimată inişial în negocierile cu FMI, de 500 milioane lei. În prezent se estimează că încasările din taxa pe construcţii speciale vor depăşi în acest an 1,5 miliarde lei.

Introducerea taxei pe stâlp şi creşterea accizelor la carburanţi au reprezentat principalele argumente ale autorităţilor române în negocierile cu FMI şi CE pentru ca instituţiile internaţionale să accepte creşterea cheltuielilor bugetare pentru acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici