Ponta: Miniştrii vor face angajări dacă renunţă la funcţionarii aduşi politic sau pe pile

Miniştrii vor putea încadra personal suplimentar numai respectând regula cu o angajare la şapte posturi vacante şi dacă vor renunţa la funcţionarii care nu sunt absolut necesari în aparatul central şi au fost aduşi în administraţie prin numiri politice şi pile, a declarat premierul Victor Ponta.

294 afișări
Imaginea articolului Ponta: Miniştrii vor face angajări dacă renunţă la funcţionarii aduşi politic sau pe pile

Victor Ponta (Imagine: David Nika/Mediafax Foto)

"Aparatul bugetar nu este la dimensiunea optimă. Am văzut mai multe discuţii, nu se pune problema de a renunţa pentru moment la regula cu o angajare la şapte plecări. Eu am fost de acord şi am aprobat miniştrilor ca, în măsura în care renunţă la 10-12-15 funcţionari care nu sunt absolut necesari în aparatul central şi care în general sunt tot felul de cunoştinţe, numiri politice, pile, cu banii economisiţi din salariile acestora să se gospodărească în acest sens. Nu ne atingem de anvelopa salarială", a spus Ponta, la RTV.

Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a declarat, miercuri, că unele ministere sau instituţii ar putea să facă angajări peste nivelul negociat cu instituţiile financiare, dar pe ansamblul personalului bugetar se va păstra regula o angajare la şapte plecări.

Continuarea politicii de îngheţare a angajărilor în sistemul public, cu unele excepţii, a fost introdusă şi în Programul de convergenţă pentru perioada 2012-2015.

Astfel, Guvernul va continua şi în următorii ani să reducă numărul de salariaţi în sectorul public, prin angajarea unei singure persoane la şapte posturi vacantate, sistem care va fi însă aplicat cu mai multă flexibilitate pentru ca blocajele generate de lipsa de personal să fie eliminate.

În 2009, Guvernul a decis prin ordonanţă de urgenţă, în urma negocierilor cu FMI, să suspende ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din administraţie şi să permită angajarea unui singur funcţionar la şapte posturi vacantate, excepţii fiind acceptate doar pentru funcţiile de conducere, înalţi funcţionari şi administraţii subdimensionate.

Decizia a fost menţinută atât în 2010, cât şi în 2011, iar strategia fiscal-bugetară a Guvernului prevede că politica de blocare a angajărilor în sistemul public, prin ocuparea unui singur post din şapte vacantate, va fi menţinută şi în acest an.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici