Ponta: O să întreb conducerea Camerei dacă Raportul Comisiei Nana poate fi la dispoziţia publicului

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că va adresa conducerii Camerei Deputaţilor o întrebare privind posibilitatea ca Raportul Comisiei Nana să fie pus la dispoziţia publicului, el arătând că, din ceea ce are la cunoştinţă, toate documentele Parlamentului au caracter public.

169 afișări
Imaginea articolului Ponta: O să întreb conducerea Camerei dacă Raportul Comisiei Nana poate fi la dispoziţia publicului

Victor Ponta (Imagine: Marius Dumbraveanu/ Mediafax Foto)

"Tot ceea ce a lucrat Comisia Nana şi eu vă spun cinstit - dacă nu lucra Comisia Nana, probabil că nu am fi ştiut niciun sfert din ceea ce am aflat cu toţii şi nici procurorii nu ar fi ştiut niciun sfert - absolut tot ceea ce au lucrat după cum ştiţi este public şi în al doilea rând este pus la dispoziţia Parchetului pentru ca pe baza acestor probe - nu sunt probe în sensul Codului de Procedură penală pentru că o comisie parlamentară nu adminsitrează probe în sensul Codului de Procedur penală - dar sut datele şi informaţiile pe care le-a strâns comisia şi care se pun la dispoziţia Parchetului şi a opiniei publice", a spus Ponta.

El a arătat că oamenii au aflat, în baza lucrărilor Comisiei Nana, "cât de multe ilegalităţi" s-ar fi comis.

"Acea reţea de retrocedare ilegală a terenurilor care după aceea au ajuns la domnul preşedinte Băsescu întruneşte toate criteriile unei reţele de crimă organizată", a susţinut Ponta.

Întrebat cum va fi pus la dispoziţia opiniei publice, în condiţiile în care Raportul nu va fi citit în plen, ci va fi trimis Parchetului , Ponta a răspuns: "După ce se trimite Parchetului, o să întreb conducerea Camerei. Dar din câte ştiu, toate documentele Parlamentului sunt publice. O să întreb".

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, miercuri, că activitatea Comisiei de anchetă "Nana" a încetat în momentul în care s-a deschis o procedură judiciară în acest caz, preşedintele comisiei, Bogdan Ciucă, precizând că documentele acesteia sunt puse la dispoziţia organelor în drept.

Deputaţii jurişti au luat acestă decizie în unanimitate, invocând articolul 74 din Regulamentul Camerei, care precizează că se constată că o comisie parlamentară de anchetă încetează de drept în momentul deschiderii unor proceduri judiciare privitoare la fapte sau activităţi care constituie obiectul ei.

În această situaţie, Biroul Permanent anunţă organele de urmărire penală, care pot avea acces la toate documentele referitoare la cazul respectiv, au apreciat membrii comisiei.

Comisia de anchetă "Nana" verifica situaţia în cazul achiziţionării de către Ioana Băsescu, fiica preşedintelui Băsescu a unui teren în comuna Nana.

Bogdan Ciucă a precizat că şi în cazul comisiei "Nana", care se aplică această prevedere din regulament, arătând că "această comisie practic îşi încetează activitatea".

"Ce a trebuit să facă Parlamentul în acest caz, a făcut, a atras atenţia supra subiectului, acum este rândul organelor de anchetă", a mai spus Ciucă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici