Predoiu anunţase de câteva luni că nu vor mai fi bani pentru sporuri

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, spune că a anunţat, în urmă cu câteva luni, că nu vor mai fi bani de sporuri şi că luptă alături de Ministerul Public pentru obţinerea de fonduri pentru Justiţie.

20 afișări
Imaginea articolului Predoiu anunţase de câteva luni că nu vor mai fi bani pentru sporuri

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a mulţumit judecătorilor şi procurorilor care au ales să-şi continue activitatea în ciuda renunţării la sporul de 50%.

În al doilea rând, ministrul i-a asigurat pe cei care şi-au întrerupt activitatea că, în ciuda unor acuzaţii formulate "dinspre vârful magistraturii", Ministerul Justiţiei şi Ministerul Public s-au luptat literalmente, în decembrie 2008 şi ianuarie a.c. pentru fonduri, şi continuă demersurile în fiecare săptămână la Ministerul Finanţelor Publice şi Guvern pentru ca Justiţia să primească mai multe fonduri.

"Pe de altă parte, am informat, încă din ianuarie, atât CSM, cât şi preşedinţii curţilor de apel, tribunalelor, judecătoriilor şi parchetelor de pe lângă acestea că singura noastră bază legală pentru plata sporului de 50% este legea prin care a fost prevăzut bugetul de stat pentru 2009, iar bazele financiare pentru plata acestor sporuri sunt legal alocate prin această lege", a spus Predoiu.

Acesta a declarat că din poziţia Ministerului Finanţelor Publice, prin viza de control negativ, reiese cât se poate de limpede că acesta este un motiv în plus formal la imposibilitatea plăţii acestui spor.

Predoiu a susţinut că sporul de 50% a fost suspendat atât la CSM şi Înalta Curte "ceea ce ridică întrebarea de ce acest proces este îndreptat exclusiv împotriva Ministerului Justiţiei, când la fel stau lucrurile şi la instanţa supremă şi la Consiliu". Predoiu a adăugat că, în ceea ce priveşte viitorul, îi asigură pe magistraţi, atât pe cei care au protestat şi indiferent de conduita lor că Ministerul Justiţiei va continua eforturile pe care le-a făcut în ultimele luni pentru suplimentarea bugetului Justiţiei.

"Şi am să fac acest lucru indiferent dacă sunt ajutat sau nu de vârful magistraţilor. Acest lucru este irelevant pentru mine. Ceea ce este relevant pentru mine este că trebuie să continuăm eforturile pentru obţinerea acestor fonduri, dar în acelaş timp trebuie să fim şi realişti şi să ţinem cont de situaţia dramatică prin care trece ţara", a mai spus Predoiu.

Ministrul a precizat că nu intră în politică ca să ceară public lucruri imposibile doar pentru a-şi câştiga simpatia în sistem însă că o să ceară ce este rezonabil posibil în condiţiile acestei crize. "Însă e adevărat că Justiţia ar trebui să constituie o prioritate în finanţare având în vedere că nu este numai un serviciu public, dar puterea judecătorească reprezintă unul dintre cei trei piloni de care se sprijină statul", a spus Predoiu.

Ministrul Justiţiei a atras atenţia că este în derulare un mecanism de verificare a Comisiei europene şi că, în această perioadă, se redactează Raportul de ţară. "În încheiere, fac încă o dată recurs la responsabilitatea şi probitatea magistraţilor, la statutul lor şi invit CSM şi preşedintele instanţei supreme să ia poziţie publică faţă de aceste proteste aşa cum consideră de cuviinţă, plecând de la calitatea de magistrat, dar şi de la statutul special pe care acesta îl conferă", a mai spus ministrul Justiţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici