Predoiu: Sistemul judiciar poate mai mult decât i se cere în prezent

Fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că sistemul judiciar poate mai mult decât i se cere în prezent, el era cuplat la o agendă ambiţioasă, în parte realizată, iar momentan este decuplat de la un anumit nivel de ambiţie necesar realizării MCV.

229 afișări
Imaginea articolului Predoiu: Sistemul judiciar poate mai mult decât i se cere în prezent

Predoiu: Sistemul judiciar poate mai mult decât i se cere în prezent (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

În opinia lui Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei trebuie să relanseze acest spirit prin poziţiile sale publice şi prin impulsionarea sistemului.

"Cred că agenda Justiţiei a stagnat şi s-a produs o pierdere a tempo-ului în care se lucra. Acest semnal de stagnare a fost dat prin amânarea intrării in vigoare a Codului de procedură civilă, după ce, în primavara acestui an, CSM aprobase intrarea in vigoare la 1 septembrie printr-o hotărâre luată cu o largă majoritate, votată «pentru» inclusiv de actualul ministru (MoMona Pivnicerufost membru CSM-n.r.)", a declarat Cătălin Predoiu, care a deţinut portofoliul Justiţiei din 29 februarie 2009 până în 7 mai 2012.

Predoiu a explicat faptul că decizia de implementare a Codului de procedură civilă a fost precedată de câteva şedinţe cu preşedinţii curţilor de apel, "în care s-a susţinut aproape unanim măsura şi data intrării in vigoare, cu două, trei excepţii".

"Este un argument subţire pentru amânare faptul că nu toate instanţele s-au organizat pentru a asigura săli de consilii sau nu au avut posibilitatea obiectivă să o facă, prevederea respectivă fiind susceptibilă de a intra în vigoare ulterior. Repet, dincolo de aspectul tehnic, regretabil este că măsura amânării a dat un anumit semnal, a resuscitat o anumită «mentalitate» a tergiversării, a «baterii pasului pe loc» şi lamentărilor permanente, pe marginea lipsurilor materiale", a susţinut Predoiu.

Potrivit acestuia, lipsuri materiale sunt în orice sistem, de la cel sanitar la cel al armatei, de la educaţie la sistemul judiciar, dar ele sunt agravate de lipsa de management şi de voinţa de a le învinge.

"Sistemul judiciar era cuplat la o agendă ambiţioasă, în parte realizată, momentan este decuplat de la un anumit nivel de ambiţie necesar realizării Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) şi a Strategiei de Dezvoltare a Justiţiei ca serviciu public. Ministrul trebuie să relanseze acest spirit prin poziţiile sale publice şi prin impulsionarea sistemului. Sistemul judiciar poate mai mult decât i se cere în prezent", a afirmat Predoiu.

Întrebat despre faptul că sistemul judiciar nu ar fi fost suficient pregătit pentru Codul de procedură civilă, fostul ministru Predoiu a arătat că sunt deja ani de când e publicat în Monitorul Oficial Codul de procedură civilă, iar parte din prevederile sale sunt cuprinse în Legea "micii reforme", în aplicare din septembrie 2010.

"În fine, foarte multe prevederi sunt similare celor din codul în vigoare. Reafirm ca sistemul judiciar este capabil să pună în vigoare codul chiar şi cu personalul existent, dacă se apasă puţin «pedala de acceleraţie», dacă există un surplus de angajament din partea magistraţilor şi a grefierilor. Punerea în vigoare a Codului de procedura civilă este benefica pentru actul de Justiţie. Sper să nu existe un nou termen de amânare în 2013", a punctat Predoiu.

Cât despre agenda Justiţiei în 2013, Cătălin Predoiu a arătat că sistemul trebuie să primească de la minister semnale limpezi cu privire la direcţia în care se merge şi calendarul implementării măsurilor, şi de la Guvern angajament politic privind asigurarea finanţării.

"Rămâne ca programele şi proiectele elaborate în timp - Strategia de Dezvoltare a Justiţiei ca serviciu public, Strategia Naţională Anticorupţie, MCV şi Recomandările din rapoarte, programul de dezvoltare a infrastructurii logistice cu bani de la Banca Mondială, Strategia de reformă în penitenciare, proiectele de lege privind reformarea personalului de specialitate, a sistemului de expertize criminalistice, a sistemului de executare a pedepselor, etc - să fie continuate într-un ritm rapid. Ştiu că nu e simplu, dar îmi exprim speranţa că se va progresa, pentru că este posibil cu ceva resurse în plus şi puţină bunăvoinţă", a conchis fostul ministru al Justiţiei.

Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici