Prefect Constanţa: Am convocat factorii responsabili pentru rezolvarea problemei căldurii la Mangalia

Locuitorii din Mangalia continuă să stea în frig în case, deşi Guvernul a alocat bani din Fondul de rezervă pentru furnizarea energiei termice, prefectul de Constanţa, Claudiu Palaz, afirmând că duminică va avea o întâlnire cu cei implicaţi astfel încât problemele de la Mangalia să fie rezolvate.

383 afișări
Imaginea articolului Prefect Constanţa: Am convocat factorii responsabili pentru rezolvarea problemei căldurii la Mangalia

Prefect Constanţa: Am convocat factorii responsabili pentru rezolvarea problemei căldurii la Mangalia (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax foto)

"Astăzi voi avea o întâlnire la sediul Prefecturii cu reprezentanţii Callatis Therm şi cei ai Primăriei Mangalia pentru deblocarea situaţiei. Este nevoie de o hotărâre a Consiliului Local pentru ca aceşti bani de la Guvern să fie folosiţi la achiziţionarea combustibilului. Eu voi propune ca aceşti bani să meargă direct la societatea de unde se cumpără combustibilul şi să nu mai treacă prin Callatis Therm. Sper ca situaţia să se rezolve cât mai repede şi oamenii să aibă căldură în locuinţe", a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX prefectul Claudiu Palaz.

El a mai spus că nici Prefectura şi nici Guvernul nu au nicio vină pentru faptul că locuitorii din Mangalia stau în frig în case, susţinând că autorităţile din acest oraş "au fel de fel de interese şi nu se înţeleg".

În ultima perioadă, la Mangalia temperaturile s-au situat în jurul valorii de minus 20 de grade Celsius.

Locuitorii din Mangalia stau fără căldură în case încă de la începutul iernii, apa caldă şi căldura fiindu-le furnizate doar câteva ore pe zi sau chiar deloc în anumite perioade. În 20 ianuarie, câteva sute de persoane au protestat în faţa sediului societăţii de termoficare din Mangalia, Callatis Therm, şi au încercat să obţină o explicaţie din partea Callatis Therm referitoare la faptul că au căldură şi apă caldă numai câteva ore pe zi, că au fost perioade când agentul termic a fost sistat fără vreun anunţ prealabil, dar nicio persoană din conducere nu le-a oferit o explicaţie.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Mangalia, Callatis Therm doreşte plata în avans a sumelor pentru plata combustibilului şi nici nu are stocuri de combustibil.

În anul 2003, municipiul Mangalia a încheiat cu SC Rominservies Therm SA contractul de delegare a gestiunii nr.4450/31.01.2003, prin care această societate a preluat în administrare întregul sistem termic al oraşului. Începând cu 27 ianuarie 2011, acţionarii majoritari ai SC Rominservices Therm SA, respectiv Rominserv SRL şi Rompetrol SA, au vândut pachetul de acţiuni către SC C and C Wealth Management SRL. După preluarea pachetului de acţiuni, noii acţionari au schimbat denumirea societăţii din SC Rominservices Therm SA în SC Callatis Therm SA.

Reprentanţii Primăriei Mangalia susţin că în perioada 1 ianuarie 2011-19 ianuarie 2012 instituţia a achitat către această societate mare parte din datorie, astfel încât în 19 ianuarie mai exista un rest de plată de 1.448.025,59 lei, sumă care reprezintă subvenţia neachitată de la bugetul de stat aferentă lunilor martie-septembrie 2011.

De asemenea, reprezentanţii Primăriei Mangalia susţin că la sfârşitul lunii ianuarie a fost achitată către Callatis Therm suma de 1.457.769 lei pentru achiziţionarea de combustibil care ar fi asigurat căldura necesară populaţiei până în 8 februarie, dar că cei de la societatea de termoficare ar fi cumpărat combustibil de 783.788 de lei, restul sumei fiind nefolosită.

Premierul Emil Boc a declarat, sâmbătă, că este extrem de nemulţumit de faptul că la Mangalia autorităţile locale şi politicienii lasă oamenii în frig pentru că nu se înţeleg din punct de vedere politic.

Primul-ministru a spus că a discutat în videoconferinţă cu prefecţii cazuri punctuale, inclusiv cel de la Mangalia.

"Guvernul a alocat nişte bani pentru a plăti combustibilul necesar pentru încălzire şi nici acum - am înţeles - că nu s-a reuşit să se deblocheze situaţia, deşi, repet, am semnat hotărârea imediat după ce am terminat şedinţa de guvern, tocmai ca oamenii să nu mai stea în frig şi am cerut prefectului de Constanţa să se implice direct şi să cheme toţi factorii implicaţi în acest sens pentru a rezolva problema căldurii la Mangalia", a precizat premierul.

Guvernul a alocat în această săptămână suma de 1,5 milioane de lei din Fondul de rezervă pentru asigurarea furnizării energiei termice la Mangalia.

Şi situaţia de la Primăria Mangalia este incertă, după ce prefectul l-a destituit pe primarul Mihai Tusac, în urma unei decizii a ANI privind starea de incompatibilitate a acestuia, care deţinuse simultan atât funcţia de primar, cât şi pe cea de reprezentant al CL în AGA a două societăţi.

De asemenea, prefectul l-a revocat din funcţia de primar interimar şi pe viceprimarul Constantin Filimon, la două săptămâni după ce tot el îl desemnase. Următorul numit de către prefect la conducerea Primăriei Mangalia a fost Ion Mincă. Acesta a fost contestat însă de consilierii locali şi nu a reuşit să preia prerogativele de primar. Între timp, Filimon a contestat în instanţă ordinul prefectului prin care Mincă fusese numit la conducerea Primăriei Mangalia, iar instanţa i-a dat câştig de cauză, astfel încât în prezent el asigură prerogativele de primar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici