Prefectul de Călăraşi: Dinamitarea podului de gheaţă de pe Dunăre nu e o soluţie acum

Prefectul de Călăraşi, Emil Muşat, a declarat marţi că dinamitarea podului de gheaţă de pe Dunăre nu este o soluţie în acest moment, deoarece, din cauza grosimii podului, există riscul de a se forma zăpoare, care pot provoca pagube în aval.

220 afișări
Imaginea articolului Prefectul de Călăraşi: Dinamitarea podului de gheaţă de pe Dunăre nu e o soluţie acum

Prefectul de Călăraşi: Dinamitarea podului de gheaţă de pe Dunăre nu e o soluţie acum (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax foto)

"În acest moment, Dunărea s-a stabilizat, iar sloiurile curg pe mijloc, ceea ce este un lucru foarte bun, deoarece nu antrenează navele aflate cu preponderenţă pe mal sau în apropierea malurilor. Situaţia este monitorizată în continuare, iar concluzia acţiunii de survol cu elicopterul a tronsonului de Dunăre de pe teritoriul judeţului Călăraşi arată că o intervenţie prin detonare nu ar fi eficientă în acest moment, deoarece între Cernavodă şi Olteniţa podul de gheaţă depăşeşte ca grosime un metru şi atinge pe alocuri doi metri, iar detonarea poate provoca fenomenul de zapor, care poate afecta zonele din aval", a declarat prefectul judeţului Călăraşi, Emil Musat.

În noaptea de luni spre marţi, un grup de muncitori de la fabrica de mezeluri Aldis din Călăraşi au cărat saci cu nisip, construind diguri şi au blocat cu plăci groase de metal canalul care face legătură cu combinatul siderurgic, pentru a preveni inundarea unităţii, a Grădinii Zoologice Călăraşi şi a unor terenuri agricole, deoarece podul de gheaţă de pe Dunăre împinge apa spre această zonă.

În prezent, sunt blocate pe Dunăre, pe lungimea cuprinsă între kilometrii 300 şi 400, în judeţul Călăraşi, 18 convoaie cu 50 de barje, precum şi în jur de 20 de ambarcaţiuni ale agenţilor economici.

Un elicopter al Ministerului Apărării a survolat, luni, Dunărea pe lungimea cuprinsă între kilometrii 300 şi 400, în judeţul Călăraşi, pentru a evalua situaţia în lungul fluviului şi pentru a identifica alte nave cu probleme din cauza podului de gheaţă, după ce o navă s-a scufundat în zona Chiciu.

Decizia privind posibila dinamitare a anumitor tronsoane ale podului de gheaţă nu va putea fi luată la nivel judeţean, ci în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, având în vedere că fluviul traveresează mai multe judeţe.

O navă s-a scufundat pe Dunăre, duminică noapte, în zona Chiciu, judeţul Călăraşi, după ce un pod de gheaţă s-a rupt, marinarii reuşind să se salveze în ultimul moment, a declarat, luni, directorul Căpităniei Zonale Giurgiu, Florin Oprea.

Florin Oprea a mai spus că în zona Călăraşi şi pe Dunărea fluvială nu există spărgător de gheaţă. El a precizat că în momentul în care se pune în mişcare un pod de gheaţă ca cel de la Călăraşi, nu poate fi luată nicio măsură de protecţie.

De asemenea, reprezentanţii Căpităniei Portului Călăraşi au declarat că un ponton al bacului a fost împins de gheaţă, pasarela acestuia şi cablurile de susţinere fiind rupte.

În aval de Chiciu, din cauza bucăţilor foarte mari de gheaţă, navele s-au deplasat în aval, în timp ce pe Braţul Borcea multe ambarcaţiuni pescăreşti şi de agrement au fost împinse pe mal sau luate la vale de gheaţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici