Prefectul de Constanţa: Primarul din Cogealac blochează realizarea investiţiei în zonă

Prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, a declarat, luni, că una dintre persoanele rănite în conflictul izbucnit în localitatea Cogealac este viceprimarul din comună, Palaz precizând că primarul Hristu Cati blochează realizarea investiţiei societăţii care construieşte un parc eolian în zonă.

149 afișări
Imaginea articolului Prefectul de Constanţa: Primarul din Cogealac blochează realizarea investiţiei în zonă

Prefectul de Constanţa: Primarul din Cogealac blochează realizarea investiţiei în zonă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, a declarat că scandalul de la Cogealac este vechi de peste un an, cele două părţi judecându-se în instanţă.

"Primarul din Cogealac susţine că investitorii au amplasat o serie de turbine pe teritoriul comunei şi că nu au autorizaţie, în timp ce constructorii parcului au toate autorizaţiile necesare, iar conflictul între cele două părţi a ajuns în instanţă", a declarat Claudiu Palaz, care a spus că o discuţie cetăţenească s-a transformat într-un conflict între localnici şi agenţii de pază.

Potrivit sursei citate, primarul din Cogealac, Hristu Cati, a hotărât să meargă împreună cu viceprimarul şi cu agentul agricol "la locul unde se executau aceste turbine, pentru a aplica sancţiuni", între localnici şi agenţii de pază de la societate izbucnind un conflict care a degenerat.

În urma conflictului, cinci persoane, între care şi viceprimarul din Cogeac, au fost rănite.

"Agenţii de pază au folosit armamentul din dotare şi au tras în cei care s-au dus acolo, printre victime fiind şi viceprimarul din localitate", a precizat prefectul de Constanţa.

Prefectul Claudiu Palaz a declarat că primarul de la Cogealac blochează realizarea investiţiei şi i-a recomandat lui Hristu Cati să se ducă să-şi facă un consult medical.

"Primarul din Cogealac trebuie să se ducă să se caute la doctor. Nu este posibil aşa ceva, ca atât timp cât părţile se judecă în instanţă şi până în prezent nu a fost dată nicio decizie să meargă să-şi facă dreptate după capul lui. Nu trebuie confundată democraţia cu liberul arbitru", a declarat Claudiu Palaz.

El a precizat că aşteptă ca poliţiştii să decidă a cui a fost vina, "în funcţie de acest lucru urmând să se ia măsuri pe linie administrativă".

CEZ: Primarul din Cogealac orchestrează protestele la adresa parcului eolian şi întârzie proiectul

Protestele la adresa construcţiei parcului eolian CEZ din judeţul Constanţa sunt orchestrate de autorităţile locale, susţine grupul ceh de utilităţi, care îl acuză pe primarul localităţii Cogealac că a întârziat proiectul cu circa un an, prin îngreunarea procesului de autorizare.

Directorul general al CEZ România, Jan Veskrna, a declarat luni, la Praga, că a fost informat că mai multe persoane "au atacat bunurile companiei", forţând intrarea pe şantier, iar reprezentanţii firmei de securitate Romnaţional au ripostat, făcând uz de arme.

"Este de datoria noastră să ne protejăm bunurile. Ne pare rău că se întâmplă aceste accidente. Noi vrem să construim în linişte, dar am fost deranjaţi. (...) Investigăm dacă reacţia firmei de securitate a fost sau nu disproporţionată", a spus Veskrna.

El susţine că acţiunea a fost organizată de către primarul din Cogealac, Hristu Cati, şi că este "foarte sigur" că acesta i-a făcut pe oamenii respectivi să vină pe şantier.

De altfel, Primăria Cogealac şi primarul localităţii au inaintat circa 30 de procese împotriva CEZ România şi în plus au îngreunat autorizarea proiectului, conform sursei citate.

Totodată, Veskrna susţine că nu toţi participanţii la proteste sunt localinici.

Cinci persoane au fost rănite, luni, în localitatea Cogealac din judeţul Constanţa, fiind împuşcate cu gloanţe de cauciuc, în urma unui conflict între primar şi localnici, pe de o parte, şi angajaţii unei firme de pază a societăţii care construieşte un parc eolian.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici