Prefectul de Covasna: Urşii au devenit lăcătuşi, deschid uşi şi frigidere. Trebuie schimbată legea

Prefectul de Covasna spune că va înainta o propunere de schimbare a legii, în sensul gestionării diferite a urşilor care au valoare cinegetică şi a celor care ridică probleme, susţinând că aceste animale au devenit "un fel de lăcătuşi mecanici", care deschid uşile caselor şi mănâncă din frigidere.

437 afișări
Imaginea articolului Prefectul de Covasna: Urşii au devenit lăcătuşi, deschid uşi şi frigidere. Trebuie schimbată legea

Prefectul de Covasna: Urşii au devenit lăcătuşi, deschid uşi şi frigidere. Trebuie schimbată legea (Imagine: Shutterstock)

Prefectul de Covasna, Marius Popica, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că din ce în ce mai mulţi urşi coboară după hrană în localităţi şi deschid uşile caselor "parcă ar fi lăcătuşi mecanici", distrug livezi şi culturi agricole, ucid animale şi pun în pericol vieţile oamenilor, iar ca urmare Prefectura propune o modificare legislativă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"S-au obişnuit să intre în localităţi. Parcă ar fi lăcătuşi mecanici - deschid uşile, deschid frigiderele, mănâncă din frigider. Problema e că sunt obişnuiţi cu oamenii, cu gospodăriile, iar acel urs nu se mai întoarce în pădure ca să caute hrană. Numărul urşilor a crescut foarte mult, iar cota de împuşcare s-a menţinut aceeaşi în ultimii cinci-şapte ani”, a spus prefectul de Covasna.

Acesta a relatat despre cazul unui copil care se juca la etajul unei cabane din Comandău, în timp ce la parterul imobilului un urs mânca gem. Situaţii similare au fost şi în oraşul Covasna, unde o ursoaică şi doi pui au intrat şi s-au plimbat prin curtea Spitalului de Cardiologie, iar un alt urs s-a căţărat într-un copac, pe timpul zilei, şi a coborât doar noaptea, pentru a căuta hrană.

"Oamenii au ţipat, au dat cu pietre, iar ursul nu avea nicio problemă, era ca un urs coala care stătea toată ziua acolo în fag, iar oamenilor le era frică să treacă pe stradă. (…) Sar gardurile şi intră în gospodării. (…) Problema e că în acest an nu a fost mâncare suficientă pe munte şi de aceea mulţi urşi vin la porumb sau în drum spre porumb rămân pe lângă case. S-au schimbat şi condiţiile climatice, deci sunt mai mulţi factori care au dus la situaţia de acum”, a afirmat Popica.

El a precizat că a fost constituit la un grup de lucru care va elabora o modificare legislativă prin care propune ca urşii cu valoare cinegetică reală să fie gestionaţi separat prin Agenţia de Mediu, iar animalele care intră în case şi reprezintă un pericol pentru populaţie să fie gestionate prin comitetul de situaţii de urgenţă, care să aibă posibilitatea de a decide împuşcarea lor.

"Important ar fi să nu amestecăm urşii de valoare cinegetică cu cei care creează efectiv probleme", a spus prefectul de Covasna.

Specialiştii susţin că, în ultimii ani, numărul urşilor a crescut mult, iar potrivit estimărilor în pădurile din judeţul Covasna sunt peste 700 de exemplare.

De asemenea, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Covasna a înregistrat, de la începutul anului şi până în prezent, 128 de cazuri în care urşii au provocat pagube în agricultură, distrugând pomi şi culturi agricole şi omorând zeci de animale. În acest an, au fost înregistrate şi patru cazuri în care urşii au atacat oameni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici