Pregătirile pentru minivacanţa de 1 Mai au intrat pe ultima sută de metri pe litoral. Care sunt tarifele de cazare

Pregătirile pentru minivacanţa de 1 Mai au intrat pe ultima sută de metri pe litoral, iar autorităţile locale şi hotelierii speră ca totul să fie pus la punct până la sfârşitul săptămânii viitoare. Mii de turişti sunt aşteptaţi în această perioadă în Mamaia, Vama Veche, Eforie, Neptun şi Costineşti.

522 afișări
Imaginea articolului Pregătirile pentru minivacanţa de 1 Mai au intrat pe ultima sută de metri pe litoral. Care sunt tarifele de cazare

Pregătirile pentru minivacanţa de 1 Mai au intrat pe ultima sută de metri pe litoral. Care sunt tarifele de cazare (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Una dintre destinaţiile preferate ale turiştilor de 1 Mai este staţiunea Mamaia, unde hotelierii aşteaptă aproximativ 20.000 de persoane. Aici lucrările sunt în plină desfăşurare, iar pe lângă hotelieri, şi patronii teraselor şi restaurantelor fac ultimele retuşuri. Şi agenţii economici din Mamaia, fie că este vorba de magazine cu îmbrăcăminte, farmacii sau magazine foto, au început să îşi aranjeze marfa pe rafturi ca să poată deschide de 1 Mai.

Preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală, este mulţumit de felul în care arată staţiunea şi spune că majoritatea hotelurilor de aici vor fi deschise de 1 Mai.

"Mamaia este pregătită să primescă turişti. Hotelierii lucrează de zor pe ultima sută de metri, îşi aranjează unitatea ca să primească turiştii în condiţii cât mai bune, autorităţile au ieşit la igienizarea staţiunii doar că vremea a fost puţin potrivnică în ultimele zile, a plouat şi a bătut vântul, dar sperăm să-şi revină vremea ca să putem termina ce am început. Toate hotelurile vor fi deschise, cu excepţia câtorva unităţi care au investiţii mai mari şi nu le termină până atunci, în rest toată staţiunea va fi deschisă", a afirmat Nicolae Bucovală.

De asemenea, Bucovală a spus că dacă Guvernul va hotărî ca ziua de 30 aprilie să fie nelucrătoare, aşa cum a propus Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, atunci turiştii vor avea o zi în plus de distracţie în cadrul minivacanţei de 1 Mai.

La Neptun, se desfăşoară o amplă operaţiune de reabilitare a tramei stradale şi de construire a unor parcări, astfel că staţiunea arată în această perioadă ca un şantier. Hotelierii se tem că lucrările nu vor fi gata până la 1 Mai şi că turiştii vor evita această zonă.

"Proiectul care se desfăşoară la această oră în Neptun-Olimp nu s-a terminat şi nu cred că se va termina până la 1 Mai. Este vorba de o investiţie în cadrul căreia se schimbă trotuarele, se fac pavele, parcări, s-a lărgit strada, se schimbă iluminatul. Este o investiţie mare care a fost finanţată de MDRT, dar este pusă în practică prin intermediul Primăriei Mangalia. La această oră, staţiunea nu este pregătită să primească turişti. E dezolant, e jalnic, printre gropi, excavatoare, este un şantier întreg, nici nu aş da voie să se intre, e periculos", a afirmat preşedintele Patronatului Neptun-Olimp, Nicolae Moroianu.

El a mai spus că în cazul în care lucrările se vor încheia până de 1 Mai, aproximativ zece hoteluri din Neptun-Olimp, din cele aproximativ 40, vor fi deschise.

Moroianu a precizat că oamenii au început să sune pentru 1 Mai, dar că cei mai mulţi turişti îşi vor face rezervările abia de săptămâna viitoare.

Primarul municipiului Mangalia, Mihai Claudiu Tusac, susţine că lucrările din zona Neptun-Olimp vor fi încheiate până la 1 Mai.

"Sperăm să tăiem panglica pe 1 Mai. Ne-a încurcat prefectul cu eliberarea mea din funcţia care a blocat proiectele, nici vremea nu a fost potrivită pentru lucrări, dar sperăm să fie gata de 1 Mai", a explicat primarul municipiului Mangalia.

Preţurile de cazare pe litoralul românesc pentru minivacanţa de 1 Mai sunt cuprinse între 45 de lei, la un hotel de două stele, şi peste 200 de lei, la unul de cinci stele.

Astfel, potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Litoral-Delta Dunării, pe litoralul românesc cele mai ieftine oferte pentru 1 Mai pornesc de la 45 de lei de persoană pentru o noapte de cazare fără mic dejun, la un hotel de două stele din staţiunile Mamaia şi Costineşti. La hotelurile de trei stele, preţurile încep de la 50 - 65 de lei de persoană pentru o noapte în Eforie, 75 de lei de persoană pentru o noapte în Neptun şi 80 - 90 de lei de persoană pe noapte în Mamaia, preţuri ce includ şi micul dejun.

La hotelurile de patru stele, preţurile încep de la 130 - 145 de lei de persoană pe noapte, iar la un hotel de cinci stele, de la 196 de lei de persoană pe noapte.

În staţiunea Mamaia, hotelurile de patru şi cinci stele au incluse în preţ şi pachete mai complexe, în care, pe lângă cazare şi mic dejun, sunt oferite servicii suplimentare - barbeque, spa, fitness, piscină interioară.

Marea majoritate a turiştilor vor alege, ca în fiecare an, Mamaia, dar alte mii de persoane vor merge şi în Vama Veche, Eforie, Neptun şi Costineşti, în toate staţiunile urmând să fie organizate concerte şi să se deschidă cluburile.

Astfel, în Mamaia vor fi două festivaluri de muzică electronică - The Mision, în 27 şi 28 aprilie, şi Sunwaves, în perioada 27 - 30 aprilie.

În Eforie va fi organizat Târgul Colecţionarilor de Antichităţi, între 28 aprilie şi 2 mai, dar şi un concurs al bucătarilor în aer liber, în 1 mai.

De asemenea, vor fi organizate concerte în sudul litoralului, la Vama Vache, Mangalia şi Neptun.

În ultimele săptămâni, angajaţii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral au lucrat la refacerea plajelor, acestea fiind afectate în cursul lunii februarie de fenomene meteo extreme.

"Astfel, la începutul lunii februarie, vântul a atins viteze de 70 - 80 de kilometri pe oră, valurile mării ajungând până la aproximativ zece metri înălţime. Din cauza acestor fenomene, plajele au fost afectate în majoritatea lor. De exemplu, marea a înaintat pe plaja Modern din Constanţa pe o distanţă de aproximativ 20 - 30 de metri. Între Eforie Nord şi Eforie Sud apa mării a ajuns la baza construcţiilor existente, iar la Neptun apa mării a trecut peste plajă şi a afectat inclusiv aleea de promenadă", a afirmat responsabilul de comunicare al ABADL, Cătălin Anton.

În momentul de faţă plajele au fost refăcute în cea mai mare parte, iar până la sfârşitul acestei săptămâni vor fi predate către operatorii de plajă. De altfel, până în prezent a fost predată către operatori peste 60 la sută din suprafaţa de plajă închiriată.

(Material realizat de Cătălin Legănel, Cosmin Văideanu, corespondenti@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici