Prelungirea dreptului de circulaţie al şoferilor cu permis reţinut, dispusă de procuror sau instanţă

Prelungirea dreptului de circulaţie cu câte cel mult 30 de zile, până la dispunerea neînceperii urmăririi penale ori până la rămânerea definitivă a hotărârii instanţei, în cazul şoferilor al căror permis de conducere este reţinut va fi dispusă de către procuror ori instanţa de judecată.

7258 afișări
Imaginea articolului Prelungirea dreptului de circulaţie al şoferilor cu permis reţinut, dispusă de procuror sau instanţă

Prelungirea dreptului de circulaţie al şoferilor cu permis reţinut, dispusă de procuror sau instanţă (Imagine: Mediafax Foto)

Noile reglementări privind circulaţia pe drumurile publice au fost decise, marţi, de Guvern prin ordonanţă de urgenţă, după ce Curtea Constituţională a hotărât, în luna iunie, că rolul autorităţilor implicate în procedura prelungirii dreptului de circulaţie (pe de o parte, procurorul sau instanţa de judecată, iar, pe de altă parte, reprezentantul poliţiei) este în totală contradicţie cu statutul constituţional al acestora, precum şi cu principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat.

Potrivit noii reglementări, la cererea titularului permisului de conducere reţinut, procurorul care efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetării penale ori, în faza de judecată, instanţa de judecată investită cu soluţionarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulaţie cu câte cel mult 30 de zile, până la dispunerea neînceperii urmăririi penale, scoaterii de sub urmărire penală ori încetării urmării penale sau, după caz, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, se arată în ordonanţă.

Modul de soluţionare a cererii de prelungire a dreptului de circulaţie se comunică şi şefului poliţiei rutiere pe raza căreia s-a comis fapta.

"Totodată, se are în vedere ca regulile privind situaţiile în care se reţine permisul de conducere, respectiv se eliberează dovada cu sau fără drept de circulaţie să fie în acord cu gravitatea faptei comise şi să ţină seama de condiţiile reale de săvârşire a faptei", se precizează într-un comunicat al Guvernului.

Astfel, în cazurile în care suspendarea exercitării dreptului de a conduce s-a dispus ca urmare a conducerii vehiculului cu defecţiuni grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcţie, dovada înlocuitoare va fi eliberată cu drept de circulaţie pentru o perioadă de 15 zile, ţinând cont şi de faptul că în anumite cazuri conducătorul autovehiculului nu este şi proprietarul acestuia, potrivit sursei citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici