Video Premieră naţională: Bebeluş de 900 grame, operat la Tg. Mureş (Video ProTv)

Un bebeluş cu o greutate de 900 de grame a fost operat, în premieră, în incubator, din cauza unei afecţiuni respiratorii.

180 afișări
O echipă de medici condusă de şeful Secţiei de Chirurgie Cardiacă Pediatrică a Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Mureş, Horaţiu Suciu, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, succesul intervenţiei medicale realizate în premieră naţională.

Premiera constă în faptul că intervenţia s-a efectuat la un bebeluş născut înainte de termen, cu o greutate de 900 de grame, motiv pentru care operaţia a avut loc în incubatorul în care este ţinut copilul, nefiind posibilă transportarea acestuia în sala de operaţie.

Bebeluşul G. B., născut înainte de termen, dintr-o sarcină gemelară, a fost diagnosticat cu sindrom de detresă respiratorie medie, ceea ce înseamnă că un canal arterial patent nu s-a închis, astfel că circulaţia mare a sângelui era în comunicare cu circulaţia mică şi băieţelul risca să moară din cauza insuficienţei cardiace şi a hipertensiunii pulmonare.

"Deşi canalul patent trebuia să se închidă, în mod normal, în 24-48 de ore de la naştere, odată cu trecerea la viaţa extrauterină, acest lucru nu s-a întâmplat, ceea ce a impus intervenţia chirugicală", a declarat Suciu, potrivit căruia intervenţia a durat 30 de minute şi a reuşit.

Medicul a arătat că riscul apariţiei unei astfel de situaţii - canalul patent să nu se închidă - creşte cu cât nou-născutul este mai mic ca vârstă. Chiar şi la copiii normali, născuţi la 40 de săptămâni, sunt situaţii în care canalul respectiv nu se închide, a precizat el.

Potrivit medicilor, până nu de mult, o sarcină sub 1.000 de grame era considerată avort, iar astfel de operaţii nu se făceau la copiii foarte mici.

Copilul provine dintr-o familie din Saschiz şi, potrivit lui Suciu, mama sa, în vârstă de 38 de ani, şi fratele geamăn sunt perfect sănătoşi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici