Premierul Mihai Tudose, prima reacţie după demisia lui Adrian Ţuţuianu: "I-am spus că ar fi un gest de onoare"

Premierul Mihai Tudose a declarat, marţi, la România TV că a avut o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis privind situaţia de interimat apărută la MApN şi că i-a trimis şefului statului actele necesare pentru desemnarea vicepremierului Marcel Ciolacu drept ministru interimar al Apărării.

4213 afișări
Imaginea articolului Premierul Mihai Tudose, prima reacţie după demisia lui Adrian Ţuţuianu: "I-am spus că ar fi un gest de onoare"

Mihai Tudose, despre demisia lui Adrian Ţuţuianu : Am vorbit cu Klaus Iohannis. Am trimis actele cu propunerea de interimat a lui Marcel Ciolacu la ministerul Apărării

”I-am acceptat demisia (lui Adrian Ţuţuianu - n.red.). Am vorbit cu domnul preşedinte Dragnea, am vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis şi am trimis actele către Cotroceni cu propunere de interimat domnul vicepremier Marcel Ciolacu", a spus Mihai Tudose adăugând că în maxim 45 de zile va fi instalat un nou ministru al Apărării, dar este posibilă şi o numire în circa o săptămână.

Mihai Tudose a precizat că i-a imputat lui Adrian Ţuţuianu lipsa comunicării în ceea ce priveşte chestiunea salariilor angajaţilor MApN. "Sunt bani pentru salarii, sunt bani pentru armată, 2% din buget la Ministerul Apărării şi noi toţi discutăm dacă avem sau nu bani de salarii pentru armată... Vi se pare că nu e nimic de reproşat?”, a comentat premierul.

Tudose a spus că Ţuţuianu trebuia să-l informeze din timp asupra intenţiilor sale. "Nu ne jucăm cu aşa ceva. Trebuia să-mi spună de la 12, să ia nişte măsuri, să iasă public să spună", a spus Mihai Tudose.

La întrebarea dacă el a fost cel care i-a solicitat lui Ţuţuianu să demisioneze, Tudose a răspuns: "I-am spus că ar fi un gest de onoare".

Demisia lui Ţuţuianu şi propunerea de numire ca interimar a lui Ciolacu au ajuns la Cotroceni

Administraţia Prezidenţială a primit de la Guvern actul demisiei lui Adrian Ţuţuianu şi propunerea premierului Tudose de numire a vicepremierului Marcel Ciolacu în funcţia de ministru interimar al Apărării.

În cazul în care preşedintele Klaus Iohannis va accepta propunerea făcută de către Mihai Tudose, Marcel Ciolacu nu va putea exercita interimatul pentru o perioadă mai mare de 45 de zile, interval de timp în care şeful Guvernului trebuie să-l propună pe succesorul lui Adrian Ţuţuianu la conducerea Ministerului Apărării Naţionale.

Primul-ministru Mihai Tudose a acceptat demisia depusă, marţi, de către ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, în urma discuţiei pe care cei doi au avut-o la Palatul Victoria privind drepturile salariale ale angajaţilor MApN pentru luna august.

Ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, a anunţat, marţi, că şi-a lăsat demisia pe masa premierului Mihai Tudose urmând ca acesta să analizeze dacă o va accepta. Decizia de demisie a fost luată din cauza anunţului că angajaţii MApN nu-şi vor primi toate drepturile la data de 15 septembrie Adrian Ţuţuianu a declarat, la Antena 3, că a luat decizia să-şi prezinte demisia în cadrul unei discuţii pe care a avut-o cu şeful Guvernului şi cu ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa.

Ministrul a precizat că motivul este lipsa de comunicare în ceea ce priveşte drepturile salariale pe care trebuiau să le primească angajaţii MApN pe 15 septembrie. ”Am recunoscut în faţa premierului că am greşit că nu i-am comunicat în timp util”, a spus Ţuţuianu adăugând că ar fi trebuit să explice şi în faţa presei decizia luată. Întrebat cum a reacţionat premierul la intenţia de demisie, Ţuţuianu a precizat: ”Mi-a spus că analiza o va face domnia sa. Hârtia demisiei este pe masa premierului”.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a transmis, marţi, că angajaţii nu vor lua veniturile în întregime pe 15 septembrie, aşa cum se întâmpla până acum, urmând ca aceştia să primească banii pentru norma de hrană şi chirii după 25 septembrie. "În scopul abordării prudenţiale a execuţiei bugetare, în condiţiile în care până la această dată nu a fost efectuată rectificarea bugetară pe anul 2017 şi necesitatea respectării prevederilor art. 18 din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr 69/2010, Direcţia financiar-contabilă din M.Ap.N. a dispus către toţi ordonatorii de credite plătitori de drepturi salariale, următoarele: efectuarea, în data de 15 septembrie, a plăţii sumelor aferente soldelor/salariilor nete, fără contribuţiile individuale şi impozit; efectuarea, la aceeaşi dată, a plăţii diurnelor în valută cuvenite personalului aflat în misiuni externe; efectuarea, între 21 şi 25 septembrie, a plăţii sumelor reprezentând contribuţiile angajatorului cât şi ale angajatului şi a impozitului pe venit; efectuarea, în jurul datei de 25 septembrie, după rectificarea bugetară, a plăţii sumelor reprezentând celelalte drepturi aferente cheltuielilor de personal (chirii, normă de hrană etc)", a transmis Ministerul Apărării Naţionale.

Ulterior, Ministerul Finanţelor a anunţat că nu sunt dificultăţi în ceea ce priveşte plata drepturilor salariale ale angajaţilor din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici