Preşedintele Asociaţiei de Psihiatrie Socială din România: Eforturi pentru reabilitare psihosocială, îngreunate de generalizarea unor cazuri izolate

Generalizarea în presă a unor cazuri izolate de malpraxis îngreunează eforturile profesioniştilor şi ale bolnavilor de reabilitare psihosocială, declară preşedintele Asociaţiei de Psihiatrie Socială din România, Alexandru Paziuc, citat de corespondentul MEDIAFAX.

1002 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Asociaţiei de Psihiatrie Socială din România: Eforturi pentru reabilitare psihosocială, îngreunate de generalizarea unor cazuri izolate

Preşedintele Asociaţiei de Psihiatrie Socială din România: Eforturi pentru reabilitare psihosocială, îngreunate de generalizarea unor cazuri izolate (Imagine: Lucian Muntean/ Mediafax Foto)

Paziuc arată, duminică, într-un comunicat de presă transmis la finalul celei de-a şasea ediţii a unei conferinţe organizate de Asociaţia de Psihiatrie Socială din România la Câmpulung Moldovenesc, că participanţii au constatat că generalizarea, în presă, a unor cazuri izolate de malpraxis îngreunează eforturile depuse pentru reabilitarea psihosocială.

“S-a subliniat că, în ultima perioadă, presa generalizează cazuri izolate de malpraxis, din păcate existente încă pretudindeni în lume, îngreunând, atât pentru profesionişti, cât şi pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală, eforturile depuse pentru realizarea reabilitării psihosociale (incluziune socială, familială, profesională) şi nu în ultimul rând pentru combaterea stigmei”, susţine Paziuc.

El mai susţine că această situaţie impune “o mai bună transparenţă a activităţii asociaţiilor profesionale, o mai bună comunicare cu mass- media”, astfel încât deficienţele unui sistem să nu fie considerate ca “aparţinând exclusiv profesionistului în domeniul sănătăţii mintale”.

Potrivit mediculului psihiatru, participanţii la conferinţă au propus ca pe viitor să se pună accentul pe “colaborarea inter şi transdisciplinare” în rezolvarea problemelor complexe legate de o reală reabilitarea psihosocială.

El arată că Asociaţia de Psihiatrie Socială din România continuă să promoveze susţinerea asistenţei psihiatrice comunitare a persoanelor cu probleme de sănătate mintală, sprijininind şi încurajând incluziunea socială a acestora.

"De aproximativ 10 ani în România a început reforma în domeniul sănătăţii mintale, dar din păcate, conform unui raport al prestigioasei publicaţii <The Economist>, România se situează pe locul 29 din 30 de ţări intervievate, în ceea ce priveşte dezvoltarea psihiatriei comunitare”, scrie Paziuc.

El adaugă că, în privinţa legislaţiei din domeniul sănătăţii mintale, România se situează pe locul 16 din 30, ceea ce înseamnă că beneficiază de legi, dar acestea nu sunt puse în practică în totalitate de instituţiile abilitate.

Manifestarea ştiinţifică desfăşurată parcursul a trei zile la Câmpulung Moldovenesc a avut tema “Psihiatrie, Legislaţie şi Reabilitare Psihosocială”, iar la aceasta au participat profesionişti în domeniul sănătăţii mintale din Timişoara, Iaşi, Bucureşti, Alba, Cluj, Bistriţa, Argeş, Tulcea, Vâlcea, Bihor şi Buzău, dar şi din Germania, Republica Moldova şi SUA, dar şi medici de familie, medici de alte specialităţi, reprezentanţi ai societăţii civile, beneficiari ai serviciilor de sănătate mintală şi reprezentanţi ai domeniului juridic.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici