Preşedintele CNAS: Medicii de familie, singurii care contestă contractul-cadru şi fac presiuni

Medicii de familie sunt singurii care contestă contractul-cadru şi fac presiuni deşi bugetul la spital a scăzut cu zece la sută, iar la ei este acelaşi, a spus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă.

44 afișări
Imaginea articolului Preşedintele CNAS: Medicii de familie, singurii care contestă contractul-cadru şi fac presiuni

Duţă: Medicii de familie, singurii care contestă şi fac presiuni (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Ei contestă nu normele contractului-cadru, ci contractul însuşi. Ei nu ar trebui să se plângă de informatizare, pentru că de fapt trebuie să dea 100 de euro pentru cititor, în condiţiile în care acesta este folosit mai mulţi ani, şi opt euro pe lună pentru o legătură la internet", a mai spus Duţă.

În legătură cu bugetul orientativ prevăzut în actele normative, acesta a fost introdus pentru identificarea celor care prescriu medicamente peste medie.

"Am introdus bugetul orientativ pentru identificarea raportărilor acelor medici care prescriu peste medie. Cei care prescriu mult sunt incompetenţi. Medicii de familie vor bani mai mulţi, dar nu vor reguli în sistem. Nu îi vom mai lăsa să facă ce vor", a adăugat preşedintele CNAS.

El a spus că şantajul şi presiunile făcute de medicii de familie sunt incorecte, iar cei care nu vor semna contractele nu vor mai intra în sistemul de asigurări.

"Cei care nu vor să mai semneze nu mai intră în contract de asigurări cu casele. Există posibilitatea ca aceştia să fie înlocuiţi cu medici tineri sau cu specialişti", a conchis Duţă.

Medicii de familie au decis, într-o conferinţă din 12 februarie, să nu semneze contractul-cadru cu CNAS, care i-ar duce la faliment şi să conteste în instanţă actele normative ce încalcă drepturile pacienţilor şi medicilor, reclamând că sunt puşi să editeze carduri şi să facă muncă forţată fără să li se asigure cele necesare.

Aceştia au căzut de acord asupra faptului că vor continua să practice medicina fie în mod privat, fie în alte ţări, dacă guvernanţii îi obligă la semnarea contractului.

Medicii de familie şi-au anunţat pacienţii, printr-un mesaj afişat pe uşile cabinetelor, că din 1 aprilie nu îi mai pot îngriji cum ar fi nevoie, pentru că nu pot semna contractul pe 2011 care îi obligă să aleagă cine primeşte medicamente compensate şi cine nu sau să ceară coplată.

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a anunţat în 9 martie că a solicitat preşedintelui Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) să organizeze noi întâlniri cu reprezentanţii medicilor de familie pentru discuţii privind problemele acestora şi a apreciat că vor fi găsite soluţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici